Ζητούν παρέμβαση του υπουργού Υποδομών για το Μετρό Θεσσαλονίκης οι εργαζόμενοι
Να συγκαλέσει επείγουσα σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ και η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να βρεθεί συναινετική λύση για τη συνέχιση του έργου, ζητούν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, οι εργαζόμενοι. ΄Οπως υποστηρίζουν, μόνο αν δοθεί λύση εντός του 2014, υπάρχει περίπτωση η πόλη ν΄ αποκτήσει πράγματι μέσο σταθερής τροχιάς μέχρι το 2018.
“Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, να μπει μπροστά στο έργο. Πρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση ώστε να διευκρινιστούν ακόμη και τα περιθώρια που έχει η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να διαπραγματευτεί”, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι, “είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει ο υπουργός Υποδομών […]να κάτσει στο τραπέζι και τους δύο παράγοντες του έργου – Αττικό Μετρό και κοινοπραξία (σ.σ. AIASA: ΑΕΓΕΚ- Impregilo- Ansaldo- Ansaldobreda- Seli). Είναι η τελευταία ευκαιρία να μην κινδυνέψει η χρηματοδότηση του έργου και φυσικά όλα τα επιπλέον κονδύλια που έχουν εξασφαλισθεί”.
Κατά τους εργαζομένους, “μόνο αν αξιοποιηθεί η περίοδος μέχρι το τέλος του 2014 και αφεθούν στην άκρη όλα τα σφάλματα και οι αντιπαραθέσεις, μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, μπορούμε να ελπίζουμε. Διαφορετικά, πραγματικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το θέατρο αναζήτησης και καταλογισμού των ευθυνών και να κλαίμε πάνω από τα ερείπια όχι του παρελθόντος, αλλά ενός μελλοντικού έργου”.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, οι εξελίξεις γύρω από το έργο ήταν καταιγιστικές, αφού την 1η του μηνός το Διαιτητικό Δικαστήριο στην Αθήνα απεφάνθη υπέρ της αναδόχου κοινοπραξίας, σε ό,τι αφορά την υπόθεση του χρονοδιαγράμματος του έργου, αναγνωρίζοντας ότι η παράταση εργασιών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 αποφασίστηκε μονομερώς από τη ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ.
Η AIASA επικαλέστηκε διάταξη νόμου, σύμφωνα με την οποία ο ανάδοχος του έργου μπορεί να διαλύσει τη σύμβαση χωρίς επιπτώσεις, δύο χρόνια από την ημερομηνία της οριακής προθεσμίας των εργασιών.
Ακολούθησε η απόφαση της κοινοπραξίας να καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης για το Μετρό Θεσσαλονίκης και η ανακοίνωση της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, στις 17 Δεκεμβρίου, ότι “μετά τον έλεγχο της αίτησης, η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θα προβεί στις νόμιμες ενέργειες εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία δεκαπενθημέρου, με γνώμονα όπως πάντα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος”.