Ζήτω το τέλος

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ευφορία φέρνει στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας η αλλαγή της γερμανικής πολιτικής, που φαίνεται ότι ταυτίζεται με τις θέσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό και κάνει μάλιστα λόγο για ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην έντονη προσφυγική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα. Και αφήνεται να διαφανεί ότι αυτό το θετικό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχιστεί και σε άλλα πεδία, όπως αυτό της οικονομίας. Όμως το πρόβλημα είναι τι κρύβεται πίσω από αυτό το τόσο καλό κλίμα και ποιες αναμένεται να είναι οι εξελίξεις αμέσως μετά.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά τα περί οικονομίας και το γενικότερο οικονομικό – τραπεζικό σύστημα, τις ισορροπίες και τους κινδύνους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την θετική θεραπεία του σοκ και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία. Κάνουν λόγω για βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, η οποία μπορεί που εύκολα να αποδειχτεί ότι δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια ακόμη φούσκα, η οποία, όταν θα σκάσει, μπορεί να οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε ακόμη πιο δύσκολες ατραπούς, από τις οποίες είναι πολύ αμφίβολο αν θα μπορέσει να ξεφύγει αλώβητη. Για άλλη μια φορά, όπως έγινε και στο παρελθόν με τη γνωστή σε όλους πια φούσκου του χρηματιστηρίου. Και τότε, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί η Ελλάδα δεν θα έχει τίποτε άλλο για να παζαρέψει, τίποτε άλλο για να υποσχεθεί, καθώς όλα πλέον, η οικονομία, η δημόσια περιουσία, το τραπεζικό σύστημα, έχουν παραδοθεί στους δανειστές – θεσμούς, και το μόνο πράγμα που θα έχει η χώρα για να υποθηκεύσει πλέον για να μπορέσει για άλλη μια φορά να διασωθεί με τη βοήθεια και τα χρήματα των πάντα πρόθυμων δανειστών μας, είναι το μέλλον της και η όποια ανάπτυξη της οικονομίας της.

Έτσι, μετά από την ταύτιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας για το προσφυγικό είναι πολύ πιθανό να δούμε να κλείνει – και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα – και η πολυπόθητη αξιολόγηση. Στη κατεύθυνση αυτή, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται ότι έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με το ΔΝΤ ώστε να συγκλίνουν ΕΕ και ΔΝΤ σε μια κοινή θέση για το ασφαλιστικό που ήταν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης και διαφωνιών. Η αξιολόγηση λοιπόν μπορεί να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες, και ξαφνικά, όλοι θα δουν πρόοδο, εκεί που δεν υπήρχε πριν λίγες ημέρες. Και θα δουν ότι η ελληνική οικονομία γυρνάει σελίδα.

Αυτό θα προκαλέσει, αναπάντεχα, ένα θετικό σοκ σε οικονομία, αγορά, μετοχές και ομόλογα για να κλείσει το ελληνικό πρόβλημα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Αλλά, όταν καταλαγιάσει η σκόνη από την θετική θεραπεία σοκ,  θα διαπιστωθεί ότι η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας είναι πλασματική και τότε θα έρθει το άδοξο τέλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτή η θετική κατάσταση δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 2-3 μήνες. Όμως στο διάστημα αυτό, θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις με θετικά νέα, αυξητικό ράλι μετοχών, ομολόγων, αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, θετικά νέα από την ΕΚΤ, θα ανακοινωθούν κέρδη των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, και τότε θα αποδειχτεί πως όλη αυτή ευφορία στην ελληνική οικονομίας, δεν ήταν παρά πλασματική. Βασιζόταν σε αέρα κοπανιστό, κυρίως από τη θετική εξέλιξη της αξιολόγησης, αλλά είχε σαθρά πόδια και κατέρρευσε.

Τότε λοιπόν, η λύση που θα έρθει από τους πάντα πρόθυμους δανειστές μας, θα είναι ένα σοκ τόσο πολύ πιο εντυπωσιακό από αυτό που δοκιμάσαμε από τα μνημόνια, που είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η χώρα. Και τότε θα δούμε νέα εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας, νέα αδυναμία δανειοληπτών να καλύψουν τα δάνειά τους, νέα βροχή κόκκινων δανείων και, φυσικά, νέα μέτρα υπέρ της διάσωσης των τραπεζών, που θα είναι ακόμα σκληρότερα από όλα όσα μας επιβλήθηκαν μέχρι τώρα.