Υποθαλάσσιος σεισμός 5,7 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συνέβησαν το πρωί της Παρασκευής, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, περίπου 120 χλμ. ανατολικά των ακτών της Λακωνίας και 146 χλμ. νότια της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, ο πρώτος σεισμός συνέβη στις 06:45 και είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν 85 χιλιόμετρα.

Η δεύτερη δόνηση συνέβη τρία λεπτά αργότερα, στις 06:48, στο ίδιο επίκεντρο, είχε μέγεθος 4,7 βαθμών Ρίχτερ και εστιακό βάθος 62 χιλιόμετρα.

“Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους”, δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. “Τέτοιοι σεισμοί”, πρόσθεσε, “δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα”.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται στις δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χιλιόμετρα.

Το ενδιάμεσο εστιακό βάθος των δονήσεων ήταν και ο λόγος για τον οποίο έγιναν ιδιαίτερα αισθητές απο την Κέρκυρα ως την Αττική και την Κρήτη.

 

Αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει γνωστό ρήγμα στην περιοχή.

Πιθανότατα, λένε, πρόκειται για φαινόμενο που έχει τη βάση του στην μετακίνηση της Αφρικανικής πλάκας.

Το εστιακό βάθος, κοντά στα 80 χιλιόμετρα και το γεγονός ότι έγινε σε θαλάσσιο χώρο είναι αυτό που έκανε τον σεισμό να είναι αισθητός σε τόσο μεγάλη περιοχή, αλλά και να έχει διάρκεια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές όπως η Αττική υπήρχε μια αίσθηση ότι δεν ήταν ένας ο σεισμός αλλά πολλοί μαζί. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ανάλογο με τον μεγάλο σεισμό που έγινε στα Κύθηρα. Ευτυχώς πάντως σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν ζημιές και κυρίως θύματα. Πλέον ωστόσο οι ειδικοί έχουν στρέψει το βλέμμα τους στην περιοχή και παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα.