Υποπτες εκκλήσεις οικονομικής βοήθειας μέσω email
Το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έμοιαζε να έχει γραφτεί αγχωμένα. Αποστολέας ένας γνωστός μου, ο οποίος με ενημέρωνε πως έπεσε θύμα ληστείας στη Μανίλα των Φιλιππίνων (όπου βρέθηκε ως τουρίστας) και χρειαζόταν οικονομική βοήθεια.
«Είναι δυνατό να μου δώσεις ένα δάνειο 2.750 δολαρίων για να πληρώσω το ξενοδοχείο και το αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής; Ή όσα μπορείς, εάν δεν διαθέτεις τόσα. Είναι πραγματικά επείγον!», έλεγε το μήνυμα.
Δεν ήταν δύσκολο να καταλάβει κάποιος πως πρόκειται για απάτη. Και μόνο το γεγονός πως ήταν γραμμένο στα αγγλικά, έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά.
Τα μηνύματα με εκκλήσεις βοήθειας από δήθεν απελπισμένους ταξιδιώτες είναι ακόμα μια μέθοδος για τη συγκέντρωση στοιχείων στο Διαδίκτυο ή ακόμα και για την απόσπαση χρημάτων.
Παρόμοια μηνύματα στέλνονται μαζικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ένα καλοκαιρινό κόλπο για phishing (διαδικτυακό ψάρεμα). Ανάλογο μήνυμα είχε σταλεί μαζικά πέρυσι το καλοκαίρι από την ηλεκτρονική διεύθυνση δημόσιου προσώπου, η οποία προφανώς είχε παραβιαστεί και ζητούσε επίσης έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να γυρίσει στην Ελλάδα από τη Γαλλία, όπου είχε πέσει θύμα ληστείας. Το αστείο της υπόθεσης ήταν πως ο δήθεν αποστολέας παρουσιάστηκε το ίδιο βράδυ σε… ζωντανή εκπομπή στην τηλεόραση. Το κόλπο ξεκινά με την παραβίαση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα, το οποίο περνά στα χέρια των απατεώνων του Διαδικτύου. Δυστυχώς, οι κωδικοί ασφαλείας των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων δεν είναι απαραβίαστοι (η συχνή αλλαγή του κωδικού μας αποτελεί μέθοδο προστασίας). Στη συνέχεια, μπορεί να γίνει μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στις επαφές που διαθέτει το θύμα της υποκλοπής. Το μέιλ μας τότε γίνεται «ζόμπι», που βομβαρδίζει με σπαμ (άχρηστα ηλεκτρονικά μηνύματα) και μηνύματα-παγίδες τις επαφές μας. Σε τι αποσκοπούν οι ψηφιακοί απατεώνες; Το πιο απλό: εάν κάποιος κάνει το λάθος να απαντήσει, ακόμα και για να τους βρίσει, φανερώνει πως η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι ενεργή (κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στον γαλαξία απονεκρωμένων διευθύνσεων) και άρα μπορεί να γίνει στόχος διαφήμισης, σπαμ και phishing. Από ’κει και πέρα, μπορεί κάποιος να κάνει το λάθος και να στείλει χρήματα. Σύμφωνοι, πολύ μικρές οι πιθανότητες. Οταν όμως οι απατεώνες στέλνουν εκατομμύρια μηνύματα και ένα απειροελάχιστο ποσοστό να ανταποκριθεί είναι σημαντικό.
Λόττο και κληρονομιές
Το ηλεκτρονικό ψάρεμα έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει πλήθος δολωμάτων. Από το ότι κέρδισες το λόττο της… Νιγηρίας ή κάποια μεγάλη κληρονομιά άγνωστου συγγενούς, έως πολύ πιο αληθοφανή και επικίνδυνα μηνύματα, τα οποία προέρχονται δήθεν από τράπεζα ή κάποιον άλλο επίσημο φορέα. Με τα μηνύματα ζητούνται εμπιστευτικές πληροφορίες και κωδικοί. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άμεση διαγραφή του μηνύματος, μαζί με ενημέρωση των ιδρυμάτων ή των προσώπων που εμφανίζονται ως αποστολείς.
Πηγή: Καθημερινή