Μέρκελ: Οι θεσμοί αποφασίζουν για τα μέτρα της Ελλάδας

Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο τη Δευτέρα. Οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, ενώ αυτήν την ώρα έχουν παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας.

 

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι θέλει την Ελλάδα μια εύρωστη χώρα και μέσα στο ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας παρέπεμψε στους θεσμούς, όπως το Eurogroup.

Η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και στοχεύει στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής με κοινωνική δικαιοσύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να γκρεμίσει ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θέλει να αλλάξει το μίγμα πολιτικής, με αλλαγή προτεραιοτήτων. 

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα μια «πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, τρομακτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία», ωστόσο μίλησε και για ελληνικές παθογένειες που ευθύνονται για την ελληνική κρίση και τις οποίες η κυβέρνησή του θέλει να αντιμετωπίσει με «μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». 

Μίλησε για ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι πρέπει να έχουν μερίδιο στην κρίση και εκείνοι που απέφυγαν μέχρι τώρα να πληρώσουν».

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ζητήματα όπως ποιες είναι οι ανάγκες και οι ευθύνες για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες, καθώς και πώς μπορεί να προχωρήσει το ζήτημα της συμφωνίας – γέφυρας. Όπως είπε, ζήτησε να είναι πιο σαφή τα οικονομικά στοιχεία που δίνει η Ελλάδα, να συγκεκριμενοποιηθεί η λίστα των μεταρρυθμίσεων και του χρονοδιαγράμματος εφαρμογής της. Ακόμη, ζήτησε να μάθει εάν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Task Force (Ομάδς Δράσης υπό τον Χ.Ράιχενμπαχ).

Η ίδια τόνισε ότι επιθυμεί μια εύρωστη οικονομία στην Ελλάδα, καθώς και να αντιμετωπιστεί η ανεργία στη χώρα, κάτι που η ίδια μετέφρασε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, πάταξη της γραφειοκρατίας και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ρευστότητας, η Γερμανίδα καγκελάριος παρέπεμψε στους θεσμούς και ειδικότερα στο Eurogroup, λέγοντας ότι το Βερολίνο δεν λαμβάνει μόνο του αποφάσεις, ούτε η ίδια μπορεί να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Παραδέχθηκε τις δυσκολίες ρευστότητας που υπάρχουν (έκανε λόγο για αντιξοότητες που έρχονται από το παρελθόν), ωστόσο επισήμανε ότι το θεσμικό πλαίσιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις είναι γνωστό και στόχος του είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση, που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, αποσυνδέοντάς το από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και κάνοντας λόγο για ζήτημα κυρίως ηθικό και όχι υλικό. Επισήμανε, δε, ότι οι διαφορές αυτές από το παρελθόν ρίχουν σκιές στις σχέσεις των δύο λαών, ενώ με την επίλυση αυτού του ζητήματος θα γυρίσει η σελίδα και θα μείνουν πίσω οι σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι, όπως έχει δηλωθεί πολλές φορές, το ζήτημα αυτό θεωρείται λήξαν από την πλευρά της Γερμανίας. Ωστόσο τόνισε ότι γνωρίζει το πόσο υπέφεραν οι Ελληνες από το κατοχικό καθεστώς και αναφέρθηκε στο Ταμείο για το Μέλλον, μια πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί αλλά δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Δεν το αγνοούμε ως θέμα» είπε.

Επίσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης των ελληνικών παθογενειών ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δικαστική συνδρομή εκ μέρους της Γερμανίας για τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς, όπως αυτή με τη Siemens.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι υπήρξε μια θετική ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να διαπιστωθούν οι κοινοί τόποι και οι διαφωνίες, με στόχο να εξομαλυνθούν οι διαφορές. Παράλληλα, υπογράμμισαν τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών. 

Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα σχετικά με τους Γερμανούς που ευθύνονται για τα ελληνικά δεινά και τους τεμπέληδες Έλληνες. 

Με αφορμή σχετική ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε άδικο το πρωτοσέλιδο του Spiegel με τη Γερμανίδα καγκελάριο μεταξύ στρατιωτών του γ’ Ράιχ στην Ακρόπολη. Επισήμανε πως είναι ένα «εξαιρετικά άδικο για την Γερμανίδα καγκελάριο και το γερμανικό λαό να δέχεται με τέτοια προκλητική επίθεση» και απέρριψε κάθε συσχετισμό της σημερινής δημοκρατικής Γερμανίας με το ναζιστικό καθεστώς.

Σε ερώτηση για την Ανγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για «άνθρωπο που ακούει και θέλει να προωθήσει εποικοδομητικά την ανταλλαγή απόψεων».