Υπεξαίρεση δήμου Θεσσαλονίκης: Απαλλάσσονται oι εφοριακοί
Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του πενταμελούς εφετείου στη δίκη του οικονομικού σκανδάλου ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος των υπαλλήλων της Θ’ ΔΟΥ για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας αλλά μόνον για πλημμελήματα, τα οποία όμως έχουν παραγραφεί.
Την έρευνα διενήργησε η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, η οποία στο πόρισμα των περίπου 500 σελίδων που συνέταξε καταλογίζει ευθύνες στους εφοριακούς, επειδή δεν έκαναν κανέναν έλεγχο στο δήμο το διάστημα της υπεξαίρεσης 1999-2008. Στη Θ’ ΔΟΥ ο βασικός υπεξαιρέτης πρώην ταμίας του δήμου και ήδη καταδικασθείς σε 20 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη Παναγιώτης Σαξώνης είχε την υποχρέωση να αποδίδει κρατήσεις υπέρ της εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως όμως αναφέρεται στο πόρισμα, οι εφοριακοί έπρεπε να διαπιστώσουν τις μεγάλες διαφορές που υπήρχαν από μήνα σε μήνα σε καταβολές των υποχρεώσεων του δήμου, ενώ τονίζεται πως, ακόμη και όταν διαπιστώθηκε, δεν έγινε έλεγχος παρά μόνον προφορική παρατήρηση στον πρώην ταμία. Επίσης γίνεται αναφορά σε καταστροφή επίμαχων αρχείων της εφορίας που αφορούν δηλώσεις του δήμου, χωρίς να υπάρχει πρακτικό καταστροφής.
Στα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα του πορίσματος Τσεμπερά στηρίζεται και ο αναπληρωτής εισαγγελέας διαφθοράς Λάμπρος Τσόγκας, ο οποίος στην εισήγησή του προς τον εισαγγελέα διαφθοράς Αργύρη Δημόπουλο ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις για απιστία στην υπηρεσία σε βάρος των εφοριακών.
Αντίθετα ο κ. Δημόπουλος αρχειοθέτησε την υπόθεση και απάλλαξε τους εφοριακούς, επισημαίνοντας πως η άποψη της επιθεωρήτριας ότι “οι υπάλληλοι τελούσαν σε γνώση της μη ορθής απόδοσης των φόρων του δήμου Θεσσαλονίκης” δεν είναι ορθή.
“Δεν προέκυψε από κανένα στοιχείο της δικογραφίας ότι οι ύποπτοι υπάλληλοι είχαν στενή διαπροσωπική σχέση ή γνώριζαν έστω κάποιον υπάλληλο του δήμου και κυρίως τον κατάδικο ήδη Π. Σαξώνη”, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημόπουλος, ενώ υπογραμμίζει πως δεν προκύπτει ότι όλοι οι υπάλληλοι που υπηρέτησαν το κρίσιμο διάστημα στη συγκεκριμένη εφορία ελάττωσαν την περιουσία του δημοσίου.
Ο εισαγγελέας στην απόφασή του για αρχειοθέτηση της υπόθεσης και απαλλαγή των 26 ύποπτων εφοριακών, η εμπλοκή των οποίων προέκυπτε από το πόρισμα, αναφέρεται με λεπτομέρειες στα στοιχεία που βρέθηκαν από την επιθεωρήτρια και τα αντικρούει. Ενδεικτικά στην έκθεσή του υπογραμμίζει ότι οι εφοριακοί της Θ’ ΔΟΥ δεν είχαν τη δυνατότητα παραλαμβάνοντας τις εισφορές από το δήμο να ελέγχουν τα ποσά διασταυρωτικά.
Ακόμη σημειώνει πως δεν είχαν ανησυχίες, επειδή η συγκεκριμένη πηγή εσόδων θεωρείται ότι ανήκει στο δημόσιο τομέα, ενώ αναφέρει πως αρμόδια εφορία για τον έλεγχο του δήμου ήταν τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα και όχι η Θ’ ΔΟΥ, οι υπάλληλοι της οποίας μπορούσαν να διενεργήσουν μόνον προσωρινό έλεγχο. Σημειώνει ακόμη πως στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τις επιτελικές θέσεις της εφορίας πέρασαν διάφοροι υπάλληλοι, για να μπορεί να συντονιστεί η συμμετοχή τους.
ΒΑΣΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ
Το θέμα των ευθυνών των εφοριακών της Θ’ ΔΟΥ αναδείχτηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της δίκης της υπεξαίρεσης στο πενταμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Η υπεράσπιση του τέως γενικού γραμματέα Μ. Λεμούσια μέσω του συνηγόρου του Σ. Καπετανόπουλου ανέδειξε τα αποτελέσματα της έρευνας Τσεμπερά για την εφορία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην ταμίας του δήμου Π. Σαξώνης είχε συνεργασία με υπαλλήλους της ΔΟΥ στο πλαίσιο της υπεξαίρεσης και διασφάλιζε ότι δεν γινόταν έλεγχος.
Επίσης στη δίκη της υπεξαίρεσης αναφέρθηκε πως ένας από τους ελεγχόμενους προϊσταμένους της Θ’ ΔΟΥ είναι εφοριακός ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών ΦΠΑ, υπηρετώντας όμως σε άλλη εφορία.
Μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας για τις ευθύνες των υπαλλήλων της Θ’ ΔΟΥ αναμένεται πλέον το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας για τις ευθύνες των υπαλλήλων των ασφαλιστικών ταμείων πάλι στο πλαίσιο της υπεξαίρεσης.
Πηγή: Μακεδονία