Υεμένη: Δεκάδες αντάρτες νεκροί σε επιθέσεις της Αλ Κάιντα
Μια διπλή επίθεση της αλ Κάιντα στοίχισε τη ζωή σήμερα σε δεκάδες σιίτες αντάρτες στην κεντρική Υεμένη, ώρες αφότου σχηματίσθηκε μια νέα κυβέρνηση στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης της πολιτικής κρίσης στη χώρα, τη σύνθεση της οποίας όμως απέρριψαν τόσο οι σιίτες, όσο και ο πρώην πρόεδρος Άλι Αμπντάλα αλ Σάλεχ, που ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από την κυβέρνηση.
Η Υεμένη, όπου σημειώνονται εδώ και μήνες αλλεπάλληλες επιθέσεις της αλ Κάιντα εναντίον των δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας, βυθίστηκε ακόμη περισσότερο στην αστάθεια στις αρχές του Σεπτεμβρίου, όταν οι σιίτες αντάρτες που δρούσαν ως τότε κυρίως στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά καθώς και άλλες περιοχές.
Εν μέσω των συγκρούσεων, η διεθνής κοινότητα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε χθες κυρώσεις εναντίον δύο εκ των ηγετών των σιιτών ανταρτών καθώς και στον πρώην πρόεδρο Σάλεχ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την εξουσία εν μέσω των μαζικών λαϊκών διαδηλώσεων εναντίον του το 2012.
Η εισβολή των σιιτών μαχητών σε περιοχές παραδοσιακά σουνιτικές έχει προκαλέσει την οργή σουνιτικών φυλών, οι οποίες έχουν πάρει τα όπλα, αλλά και κυρίως της αλ Κάιντα, η οποία διεμήνυσε ότι θα εξαπολύσει έναν πόλεμο δίχως έλεος εναντίον των ανταρτών, που είναι γνωστοί ως Χούθι.
Νωρίτερα, ένας βομβιστής-καμικάζι που οδηγούσε ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες το έριξε σε ένα ιατρικό κέντρο που οι σιίτες αντάρτες είχαν μετατρέψει σε στρατόπεδο στην πόλη Ράντα, 150 χλμ. νότια της Σαναά, είπαν πηγές που πρόσκεινται στις φυλές, προσθέτοντας ότι «δεκάδες άνθρωποι» σκοτώθηκαν.
Σε μια άλλη επίθεση, μέλη της αλ Κάιντα άνοιξαν πυρ σε ένα σχολείο που έχουν καταλάβει οι αντάρτες, επίσης κοντά στη Ράντα, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στις φυλές και στον βραχίονα της αλ Κάιντα στην Υεμένη. Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων των δύο επιθέσεων.
Ο πρώην πρόεδρος Σάλεχ ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει» τις κυρώσεις που του επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ χθες, την ώρα που το κόμμα του, το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (ΓΛΚ), διεμήνυε πως αποχωρεί από τη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολιτική κρίση.
Οι Χούθι απέρριψαν επίσης τη νέα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι επιλογές του Χάντι «εκμηδενίζουν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν και δεν τηρούν όσα συμφωνήθηκαν». Ο Χάντι, επιπλέον, αποπέμφθηκε από την ηγεσία του ΓΛΚ σήμερα.