Χυτά Μαυροραχής: Έκκληση να συμμορφωθεί πριν πνιγεί η Θεσσαλονίκη στα σκουπίδια
Σχέδιο συμμόρφωσης στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, προκειμένου να γίνεται με ασφαλή τρόπο η ταφή των απορριμμάτων και να αποτραπεί ο κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος, καλείται να εφαρμόσει άμεσα ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας. Ο σχεδιασμός μάλιστα θα πρέπει να προχωρήσει έως τις 8 Απριλίου, που λήγει η τρίμηνη παράταση για τη λειτουργία του έργου, το οποίο εμφάνισε σοβαρά τεχνικά προβλήματα.
Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στην τρίτη κυψέλη του ΧΥΤΑ, η οποία τέθηκε σε λειτουργία μετά τον κορεσμό των δύο πρώτων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται υγειονομικά η ταφή των 1.500 τόνων απορριμμάτων που συγκεντρώνονται καθημερινά από τους δήμους της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, πίεση στο ΦΟΔΣΑ ασκούν κάτοικοι και δήμος Λαγκαδά, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υφίστανται καθημερινά τις συνέπειες από την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Το θέμα τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της μητροπολιτικής επιτροπής Θεσσαλονίκης, έπειτα από παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Θεοδωρόπουλου, την οποία στήριξαν και επικεφαλής άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να εκπονηθεί σχέδιο συμμόρφωσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Μαυροράχης, επισημαίνοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ καλείται να το καταθέσει και να το υλοποιήσει άμεσα. “Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ο ΧΥΤΑ έχει σοβαρά προβλήματα που αν δεν αποκατασταθούν, θα μπλοκάρει η αποκομιδή των απορριμμάτων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την απουσία εθνικού αλλά και περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης στερεών αποβλήτων κατήγγειλε από την πλευρά του ο Μάρκος Μπόλαρης. “Είμαστε 40 χρόνια πίσω στη διαχείριση των απορριμμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αυτό γιατί συνεχίζουμε να λέμε τα σκουπίδια έξω από την πόρτα μας” τόνισε. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης “Οικολογία Αλληλεγγύη” Μιχάλης Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι το μοντέλο των ΧΥΤΑ αποδείχτηκε και στην πράξη πλέον αποτυχημένο και ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης είναι ένα κακό παράδειγμα μιας παράλογης διαχείρισης των απορριμμάτων. “Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο κανονισμός ορθής λειτουργίας του, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει αυτή η κατάσταση” σημείωσε.
ΦΟΣΔΑ: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε μιλώντας στο συμβούλιο της μητροπολιτικής επιτροπής ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Μιχάλης Γεράνης. Παραδέχθηκε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν είναι σοβαρά, αλλά αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα. “Καθημερινά διαχειριζόμαστε 1.500 τόνους σκουπιδιών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι ο ΧΥΤΑ είναι εργοστάσιο ζαχαροπλαστικής… Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να τα αντιμετωπίσουμε”, δήλωσε ο πρόεδρος. Τόνισε πάντως ότι ο ΦΟΔΣΑ αποδέχθηκε τα μέτρα που ζήτησε το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ήδη προχωρά η επαναδημοπράτηση των κυψελών Κ3 και Κ4, αλλά και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, ενώ μετά το κλείσιμο των δυο πρώτων κυψελών θα αρχίσει η συλλογή και αξιοποίηση του βιοαερίου.
ΔΗΜΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑ: Ζητά άμεση αποκατάσταση
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο οποίος ανακοίνωσε την έλευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Παρασκευή 13 Μαρτίου, με στόχο να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στη Μαυροράχη του Λαγκαδά.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την κατάσταση πέριξ του ΧΥΤΑ προβληματική και ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στις δυο κυψέλες που έχουν κλείσει (1 και 2), την άμεση κατασκευή της μονάδας για τη συλλογή του βιοαερίου από αυτές τις κυψέλες και την άμεση κατασκευή λιμνοδεξαμενής για τη συλλογή των διασταλλαζόντων. “Πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυστηρά και ο ΦΟΔΣΑ να μας παραδώσει οριστικό πρόγραμμα των παρεμβάσεων ώς την επόμενη Παρασκευή. Δεν είμαστε κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Είμαστε υπέρ της ορθής λειτουργίας του, ώστε να πάψει να απειλείται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία”, υπογράμμισε.
ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα στον ΧΥΤΑ εξέφρασαν με τη σειρά τους κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι του Λαγκαδά. Η εκπρόσωπος των κατοίκων της Ασσήρου Στέλλα Δημητριάδου τόνισε ότι οι πολίτες ζουν καθημερινά με τη δυσοσμία, ενώ γίνονται, όπως είπε, μάρτυρες της ταφής ανεπεξέργαστων σκουπιδιών. “Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών είναι ανεπεξέργαστοι, ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί και τα διασταλλάζοντα έχουν μολύνει τα χωράφια. Πλέον, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σαν μια κοινή χωματερή” κατήγγειλε η κ. Δημητριάδου.
Η κατάσταση που επικρατεί στο ΧΥΤΑ έχει προκαλέσει την οργίλη αντίδραση και των περιβαλλοντικών συλλόγων της περιοχής. Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου Λαγκαδά Χρήστος Χατζηπαραδείσης δήλωσε χαρακτηριστικά “χάσαμε τη λίμνη Κορώνεια και μας φύτεψαν κι έναν προβληματικό ΧΥΤΑ. Πού πήγαν τα λεφτά για τα έργα που προγραμματίστηκαν και δεν έγιναν; Οι παρανομίες είναι μεγάλες. Υπάρχει υπέρβαση ποσοτήτων στις κυψέλες 1 και 2 κατά 50% από το επιτρεπόμενο”. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να καταρτιστεί άμεσα και ένα σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, καθώς είπε ότι το βιοαέριο είναι ανεξέλεγκτο και σε περίπτωση που εκδηλωθεί φωτιά, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία