Χριστοφιλοπούλου: «Δεν θα παίρνουν σύνταξη όσοι είχαν προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά»
Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης απετέλεσε στην Βουλή η ρύθμιση περί ελέγχου γνησιότητας δικαιολογητικών των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα η διάταξη που αφορά όσους θα παραιτούνται από το Δημόσιο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν κατά την ημερομηνία εφαρμογής του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις της υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου, όσοι εντοπίζονται κατά τον αυτεπάγγελτο έλεγχο εγκυρότητας των σχετικών με την πρόσληψή τους δικαιολογητικών ότι είχαν προσκομίσει πλαστά πιστοποιητικά, δεν θα δικαιούνται σύνταξης.
Πάντως, απαντώντας στις ηχηρές αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος επέμεινε ότι η επίμαχη διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ με αποτέλεσμα να κοπούν συντάξεις που ήδη χορηγούνται, η κυρία Χριστοφιλοπούλου διαβεβαίωσε ότι δεν θα έχει αναδρομική ισχύ. «Δηλαδή αν κάποιος προσλήφθηκε στο Δημόσιο με πλαστά δικαιολογητικά και ετοιμάζεται να παραιτηθεί για να συνταξιοδοτηθεί εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να πάρει σύνταξη; Εμείς λέμε όχι», είπε η υφυπουργός απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Μητρόπουλος αντέτεινε ότι «δεν είναι δυνατόν κάποιος που δούλεψε στο δημόσιο για χρόνια και έχει πάρει σύνταξη να του κοπεί με την λογική αυτού του ελέγχου και να μην μπορεί να ζήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του».
Πάντως η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις προς αποφυγή παρερμηνειών, όπως η αφαίρεση του όρου περί γνησιότητας των δικαιολογητικών και η διατήρηση μόνον του όρου περί πλαστότητας.
Η αντιπαράθεση αφορούσε και το γενικότερο πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, με τον κ. Μητρόπουλο να δηλώνει ότι δεν μπορεί την ώρα που έχει επέλθει παραγραφή όλων των πράξεων υπουργών και πρωθυπουργών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, να αναγορεύει η κυβέρνηση σε μείζον ζήτημα τον αναδρομικό έλεγχο μετατροπής των συμβάσεων της κυβέρνησης Καραμανλή, προκειμένου να βρει την μεγάλη δεξαμενή των απολύσεων που υπαγορεύει το μνημόνιο.
Η Αριστερά, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν επιδοκιμάζει την παραμικρή τυπική παρανομία των υπαλλήλων -ίσως και με την προτροπή των πολιτικών τους προστατών που βρίσκονται στην εξουσία- αλλά δεν μπορεί να δεχτεί τις ασύμμετρες συνέπειες κάποιων παραπτωμάτων.
Από την πλευρά της η κυρία Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι «κάποια στιγμή πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι», επισημαίνοντας ότι «αν κάποιος πλαστογράφησε ή παρανόμησε με δική του υπαιτιότητα δεν έχει θέση στο δημόσιο». Μάλιστα απαντώντας στις βολές του ΣΥΡΙΖΑ περί απολύσεων στο Δημόσιο είπε ότι «πάμε πλέον στο τέλος των αριθμητικών στόχων και τελειώνει αυτή η δύσκολη και επίπονη περίοδος για τη χώρα γιατί πλέον θα απολύονται μόνο όσοι έχουν πλαστογραφήσει και παρανομήσει».
Διευκρινίζοντας την θέση του κόμματός του ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι «κανείς, ούτε εγώ, ούτε η Δούρου, ούτε ο Τσίπρας είπαμε ότι δεν θα τιμωρούνται όσοι έχουν πλαστά δικαιολογητικά», αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αυτό που ανιχνεύει δεν είναι η πλαστότητα των δικαιολογητικών αλλά η απομάκρυνση από το δημόσιο όσων ζητεί η τρόικα και οι δανειστές.