Χωρίς κολατσιό 1.472 μαθητές της Θεσσαλονίκης

Αντιμέτωπες με το πλέον σκληρό πρόσωπο της φτώχειας έρχονται τα τελευταία χρόνια όχι μόνον οι κοινωνικές, αλλά και οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τον ευαίσθητο τομέα της εκπαίδευσης, καθώς εκατοντάδες μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων αδυνατούν να αγοράσουν ακόμη κι ένα μικρό κολατσιό στο σχολείο, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τις οικογένειές τους.

 

“Ο δήμος Θεσσαλονίκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην λείψει από κανένα παιδί το κολατσιό στο διάλειμμα του σχολείου. Προς αυτήν την κατεύθυνση και ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών συνεχίζουμε για τέταρτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα της παροχής του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων, των οποίων οι οικογένειες έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε καν τις βασικές ανάγκες σίτισης”, ανέφερε σχετικά η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Σε 94 σχολικές μονάδες

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για δράσεις Παιδείας, Ανέστη Τελίδη, από την αναλυτική καταγραφή αναγκών την οποία επιχείρησε η διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους εκπαιδευτικούς φορείς και τους διευθυντές των σχολείων, προέκυψε ότι συνολικά 1.472 μαθητές που προέρχονται από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες υποσιτίζονται και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το προσωπικό της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού, προβλήματα καταγράφηκαν σε συνολικά 94 σχολεία που υπάγονται στα διοικητικά όρια του δήμου Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων εννέα είναι νηπιαγωγεία, 43 δημοτικά, 23 γυμνάσια και 19 λύκεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο κ. Τελίδης, ο δήμος Θεσσαλονίκης οφείλει να βρεθεί στο πλευρό 655 μαθητών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση κι επιπλέον 817 μαθητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Τριακόσια παιδιά σε τέσσερα σχολεία!

Πολύ σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με την καταγραφή της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, παρατηρούνται σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται βόρεια και δυτικά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση δεν έχει πλήξει οικογένειες από όλες τις δημοτικές κοινότητες. Ενδεικτικές του μεγέθους των προβλημάτων που καταγράφονται είναι οι περιπτώσεις τεσσάρων γυμνασίων και λυκείων της πόλης, στα οποία οι μαθητές που υποσιτίζονται ξεπερνούν αθροιστικά τους τριακόσιους.

Δεκατιανό από τον δήμο

Οι ανάγκες των μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε η Καλυψώ Γούλα, καλύπτονται μέσω του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διαγωνισμού, ύψους περίπου 67.300 ευρώ, που διεξήχθη για την παροχή του λεγόμενου δεκατιανού.

Στο πλαίσιο αυτό στους μαθητές που εκτιμήθηκε ότι χρήζουν βοήθειας προφέρεται σε καθημερινή βάση είτε ένα σάντουιτς, είτε μία τυρόπιτα. Το πρόγραμμα αυτό, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, εξελίσσεται με απόλυτη διακριτικότητα, αφού πρωτεύων στόχος είναι η προστασία των ίδιων των παιδιών.

Φέτος, η διαδικασία της παροχής του λεγόμενου δεκατιανού καθυστέρησε και δεν κατέστη δυνατό να ξεκινήσει από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε σειρά γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, αναφορικά με τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν στα διάφορα στάδια του σχετικού διαγωνισμού.

Για να αποφευχθεί ανάλογος κίνδυνος στο μέλλον, η κυρία Γούλα έχει ζητήσει από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να προχωρούν σε όλες τις αναγκαίες διαδικασίες πολύ έγκαιρα -ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι- ώστε οι μηχανισμοί να είναι έτοιμοι κάθε χρόνο σχεδόν με το άνοιγμα των σχολείων. Για το επόμενο διδακτικό έτος μάλιστα, θα ληφθεί μέριμνα, ώστε ο διαγωνισμός να είναι διευρυμένος, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι χρόνο με τον χρόνο οι ανάγκες των μαθητών αυξάνονται.
Πέρυσι, ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κληθεί να προσφέρει τη βοήθειά του σε περίπου 1.400 παιδιά, πρόπερσι σε λιγότερα από χίλια, ενώ όταν πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα η παροχή αυτή αφορούσε σε περίπου εξακόσιους μαθητές.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία