Χωρίς αποτέλεσμα η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Στην διαπίστωση για την οποία, από την πρώτη στιγμή προειδοποιούσαν οι ειδικοί και υπέστησαν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα προχωρά το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», με αφορμή την έγκριση από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη χώρα.

 
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν υπάρχει πρακτικά θετική επίπτωση από τη μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, αναφέρει το και επισημαίνει ότι, αντιθέτως, η ανεργία αυξήθηκε από το 25% στο 28% μετά την περικοπή του, αν και εκτιμάται ότι θα περιοριστεί στο 25-26% ως το τέλος του έτους.

 
Το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη, μετά την έγκριση από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ την ώρα) από την 1.1.2015. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις.

 
Όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, ο κατώτατος μισθός για νέους κάτω των 25 ετών είναι 510,94 ευρώ και περισσότεροι από το 58% των νέων είναι άνεργοι. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, οι άνεργοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μόνο για ένα έτος. «Η συμμόρφωση με τον κατώτατο μισθό στην πράξη δεν ελέγχεται. Ως εκ τούτου, πολλοί Έλληνες εργάζονται μόνο για ένα μέρος του νόμιμου μισθού. Άλλοι είναι εγγεγραμμένοι ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης, εργάζονται όμως με πλήρη απασχόληση» καταλήγει η αναφορά στην Ελλάδα.

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Spiegel, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Για τους ειδικευμένους αυξάνεται κατά 20%, ενώ για όλους αυξάνεται μαζί με την εξέλιξη του βασικού μισθού. Στη Γαλλία, ο κατώτατος μισθός θεσπίστηκε το 1950 και ανέρχεται στα 9,53 ευρώ, με εξαιρέσεις για τους νέους, τους μαθητευόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ στην Ολλανδία, όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 448,55 και 1270,90 ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση, εξαιρούνται οι μαθητευόμενοι. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.

 
Ο ευρωπαϊκός νότος μαστίζεται από την φτώχεια και την ανεργία αλλά ο βορράς απολαμβάνει τα «κέρδη» της κρίσης

 
Αυτή τελικά είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης. Η Ευρώπη των λαών και της ισότητας! Την ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος μαστίζεται από την ανεργία και το βιοτικό επίπεδο επιδεινώνεται συνεχώς, ο βορράς απολαμβάνει τα «κέρδη» της κρίσης.

 
Είναι τουλάχιστον προκλητικό όταν οι δανειστές επιβάλουν στην Ελλάδα κατώτατο μισθό 580 ευρώ στη Γερμανία να αγγίζει τα 1.350 ευρώ! Το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων λόγω της μείωσης μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και της ανεργίας έχει φτάσει στα επίπεδα του 2001, αλλά οι Ευρωπαίοι σφυρίζουν αδιάφορα. Δε φτάνει μόνο ότι σφυρίζουν αδιάφορα αλλά και όταν γίνονται οι σχετικές διαπιστώσεις και ακούγονται οι κραυγές αγωνίας, κανείς δε δηλώνει διατεθειμένος να διορθώσει το λάθος. Ούτε η ανεργία μειώνεται, ούτε το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων βελτιώνεται.
 
 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr