Ξεπουλάνε νωρίτερα τα κόκκινα δάνεια
Μόνο σκληρή δεν είναι η δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια. Όχι μόνο δείχνει έτοιμη να συμφωνήσει στη πώληση κόκκινων δανείων κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία ως 160.000 ευρώ, αλλά τώρα τα κόκκινα δάνεια θα ξεπουλιούνται μέσα σε τρεις μήνες από την ειδοποίηση της τράπεζας προς τον δανειολήπτη για να προσέλθει για ρύθμιση του δανείου του , ή ακόμη και σε έναν μήνα. Κι αυτό γιατί η σημερινή πρόβλεψη για δωδεκάμηνη ειδοποίηση του οφειλέτη πριν η τράπεζα προβεί στη μεταβίβαση του ληξιπρόθεσμου δανείου, εμποδίζει στην πράξη το ζητούμενο της ενεργητικής διαχείρισης. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, ακόμα κι αν δεν είναι ένας μήνας, διάστημα μέχρι τρεις μήνες είναι υπεραρκετό για την ενημέρωση του οφειλέτη, υπολογιζομένων και των καθυστερήσεων που πιθανόν αυτός θα επιδιώξει.
Σύμφωνα με τους δανειστές,, που επιμένουν στη πώληση όλων των κόκκινων δανείων, για τον δανειολήπτη δεν αλλάζει κάτι από την πώληση του δανείου του. Αλλάζει για την τράπεζα, η οποία μεταβιβάζει τον κίνδυνο του δανείου σε τρίτο φορέα. Γι αυτό και οι δανειστές συμφωνούν να υπάρξει σταδιακή απελευθέρωση της πώλησης δανείων που ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες, αλλά ζητούν αυστηρότερα κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνουν την προστασία από πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ για δανειολήπτες με ατομικό εισόδημα έως 8.180 ευρώ.
Σκοπός όλων αυτών βέβαια είναι η διάσωση των τραπεζών για να φτάσουν στο σημείο να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Απ’ότι φαίνεται όμως, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να γίνει. Γιατί απαιτούνται μία σειρά γεγονότων που για πολλούς είναι δύσκολο να συμβούν.
Κατ’αρχήν πρέπει οι Έλληνες καταθέτες να εμπιστευτούν και πάλι τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης, να μην υπάρχουν τα capital controls. Η διατήρηση της υφιστάμενης ευρωπαϊκής οδηγίας περί της εγγύησης των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ και ότι αυτή θα ισχύσει κατά γράμμα και χωρίς εξαιρέσεις. Να διατηρηθεί σε επίπεδα υψηλότερα του ελάχιστου επιτρεπτού ορίου η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, για το διάστημα που η Ελλάδα βρίσκεται σε μνημόνιο. Να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη οι τραπεζίτες στη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά, σύμφωνα και με ους ίδιους, να τους επιτραπεί άμεσα να προβούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και επιχειρήσεων των οποίων αποδεδειγμένα οι ιδιοκτήτες/κάτοχοι είναι «στρατηγικοί κακοπληρωτές».
Όλα αυτά μοιάζουν τόσο καλά και πραγματοποιήσιμα όσο και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Γιατί αν ήθελαν οι τραπεζίτες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, θα το έκαναν ήδη. Αν ήθελαν να έχουν κοινωνική αντιμετώπιση στα κόκκινα δάνεια, θα το έκαναν ήδη. Αν ήθελε η κυβέρνηση να προστατεύσει τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ θα το έκανε ήδη. Και φυσικά, αν ήθελαν οι Έλληνες καταθέτες να εμπιστευτούν τις ελληνικές τράπεζες, θα το έκαναν ήδη. Αλλά τουλάχιστον αυτό το τελευταίο, είναι σίγουρα σενάριο επιστημονικής φαντασίας.