«Ξέπλυνε» τον Σταθάκη η Βουλή

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Αν αυτό δεν είναι ξέπλυμα χρήματος, τότε τι είναι; Και μάλιστα με τις ευλογίες της βαρύγδουπης – ως τίτλος μόνο – Επιτροπής της Βουλής που συστάθηκε για να εξετάσει την «παράλειψη» του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, να δηλώσει στο πόθεν έσχες του 1,8 εκατ. ευρώ και 36 ακίνητα. Η Επιτροπή της Βουλής έθεσε στο αρχείο τη «παράλειψη» του υπουργού να δηλώσει όλη αυτή τη περιουσία. Και μάλιστα, αυτό έγινε την αμέσως επόμενη μέρα της θυελλώδους συζήτησης στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Θα πίστευε κανείς ότι η επιτροπή, την οποία αποτελούσαν βουλευτές, δικαστικοί και η Τράπεζα της Ελλάδος, ήλεγξαν ενδελεχώς τα περιουσιακά στοιχεία του υπουργού, άνοιξαν και ερεύνησαν τους λογαριασμούς του, έκαναν φύλο και φτερό όλα τα οικονομικά του στοιχεία και τη προέλευση αυτών των χρημάτων, αλλά και αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά των συγκεκριμένων 36(!) ακινήτων. Και είναι λογικό, καθώς την επιτροπή αποτελούσαν τέσσερεις αδέκαστοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προήδρευε ο Γιώργος Βαρεμένος, και συμμετείχαν η Τασία Χριστοδουλοπούλου επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και Νικήτας Κακλαμάνης από τη ΝΔ.

Όμως, πλανάται πλάνην οικτράν όποιος θα μπορούσε να πιστέψει έστω και για μια στιγμή ότι αυτή ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε. Στη πραγματικότητα δεν έγινε καμία αντικειμενική έρευνα με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του υπουργού, αλλά τα μέλη της Επιτροπής της Βουλής αρκέστηκαν μόνο σε όσα υποστήριξε ο υπουργός, τα στοιχεία που προσκόμισε και δέχτηκαν τις διαβεβαιώσεις του.

Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη, όπως διαβάζουμε, με 6 ψήφους υπέρ του να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Μόλις ένα μέλος της Επιτροπής της Βουλής δεν πείσθηκε από τα στοιχεία και τις δικαιολογίες του υπουργού. Όλοι οι άλλοι, σοφότεροι ίσως, όχι μόνο πείσθηκαν, αλλά ικανοποιήθηκαν κιόλας. Ποιες ήταν οι αιτιάσεις που παρουσίασε ο υπουργός; Ότι μετέφερε τα χρήματα σε λογαριασμό του αδελφού του, προκειμένου να γίνει μια σχεδιαζόμενη επένδυση, η οποία τελικά ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα να επιστραφεί το ποσό. Τόσο απλό ήταν το ζήτημα! Και τόλμησαν να ταλαιπωρήσουν ολόκληρο υπουργό για ένα τόσο απλό ζήτημα!

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτός είναι ένας από τους υπουργούς που θα συμφωνήσει με τους δανειστές για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια. Ο υπουργός με τα 39 «ξεχασμένα να δηλώσει» ακίνητα θα συμφωνήσει  για το ποιοι θα χάσουν, όχι πέντε και δέκα, αλλά το ένα και μοναδικό σπίτι τους. Ο υπουργός με τα 39 «ξεχασμένα να δηλώσει» ακίνητα, θα συμφωνήσει για το ποιοι θα μείνουν στο δρόμο. Ούτε κουβέντα βέβαια για αν θα είχε την ίδια αντιμετώπιση ένας απλός φορολογούμενος πολίτης αν ξεχνούσε να δηλώσει κάποιο μικροποσό ή κάποια μισογκρεμισμένη τρώγλη που θα είχε την ατυχία να του αφήσουν κληρονομιά οι γονείς του. Θα ήταν ο δακτυλοδεικτούμενος φοροφυγάς που τόλμησε να ξεγελάσει και να κλέψει το Δημόσιο και να το στερήσει από έσοδα απαραίτητα για τη διάσωση της χώρας.