Ξένα funds και ελληνικές τράπεζες
«Αμερικανικό fund προσπαθεί να “αρπάξει” την τράπεζα Πειραιώς» διαβάζουμε σε δημοσιεύματα. Και απορούμε, είναι η αλήθεια, καθώς τα ξένα funds έχουν ήδη «αρπάξει» κατά κάποιο τρόπο τις ελληνικές τράπεζες, από τη στιγμή που αγόρασαν τα πλειοψηφικά πακέτα των μετοχών τους.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα ξένα funds, που ωραιοποιημένα παρουσιάζονται ως «επενδυτές», έχουν ήδη πάρει υπό τον έλεγχό τους τις ελληνικές τράπεζες και σε μεγάλο βαθμό καθορίζουν τις κινήσεις τους ή επεμβαίνουν αποφασιστικά στην πολιτική τους, κυρίως απέναντι στους δανειολήπτες. Απόδειξη η πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) το προηγούμενο διάστημα, που τα ξένα funds πουλούσαν σαν καμένα χαρτιά τις μετοχές που κατείχαν από τις ελληνικές τράπεζες. Και τις απαίτησαν για να αντισταθμίσουν τη χασούρα τους; Να τους δοθούν κόκκινα δάνεια που κατείχαν οι τράπεζες. Και θα το κατάφερναν, αν δεν σταματούσε η πτώση των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α..
Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν επιδείξει τόσο χαμηλές επιδόσεις στη διευθέτηση των κόκκινων δανείων, που πλέον η μαζική πώλησή τους, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), θα αποφέρει στις τράπεζες πολύ χαμηλότερα κέρδη από τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να διασωθούν πλήρως ώστε να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, ο βαθμός εμπιστοσύνης τους απέναντι στους πολίτες έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό και οι καταθέτες, που απέσυραν 114 δις ευρώ στα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι πολύ απίθανο να επιστρέψουν τι καταθέσεις τους στις τράπεζες.
Οπότε ποια λύση μένει; Η πώλησή των ελληνικών τραπεζών σε ξένους κολοσσούς, που βλέπουν τι γίνεται στην Ελλάδα και διαπιστώνουν ότι γι αυτούς υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να έρθουν στη χώρα και να εγκαταστήσουν τις δικές τους τράπεζες. Ήδη το έδαφος έχει στρωθεί για τα γερμανικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια, καθώς οι Γερμανοί είδαν πρώτοι το κενό που δημιουργήθηκε. Και φυσικά, όταν οι τραπεζίτες των άλλων χωρών δουν τα γερμανικά ταχυδρομικά ταμιευτήρια να εγκαθίστανται στη χώρα, θα ζητήσουν κι αυτοί το δικό τους μερίδιο. Ζούμε άλλωστε σε εποχές ελεύθερης οικονομίας και, όταν ανοίγεις τη πόρτα σε κάποιους «επενδυτές» δεν μπορείς να την κλείνεις στους ανταγωνιστές τους. Το απαγορεύει ρητά η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το συμπέρασμα είναι ότι σε λίγο καιρό, μόνο ξένες τράπεζες θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ελληνική επιχειρηματικότητα και, φυσικά, τα κέρδη τους, όσα και αν είναι αυτά, θα καταλήγουν σε ξένες χώρες.