Χαρδούβελης: Νέα σχέση με την τρόικα από το 2015
«Μετά από έξι χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης, η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει θετικό πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο του 2014, όπως θετικός αναμένεται και ο ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2014, εξέλιξη που αποτελεί “ανατροπή”», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία που απηύθυνε ενώπιον επιχειρηματιών, πολιτικών και διπλωματών, στο Οικονομικό Φόρουμ Γαλλοφωνίας που πραγματοποιείται 22-24 Οκτωβρίου στην Αθήνα.
Μιλώντας για την “επόμενη μέρα”, μετά το μνημόνιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πρέπει να είναι “μέρα λελογισμένης ευθύνης” και κάλεσε τις τράπεζες, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση των stress test, “να καταστούν βασικός πυλώνας ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας επενδύσεις και παρέχοντας ρευστότητα στις επιχειρήσεις”.
Διαβεβαίωσε ότι «θα προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική μας αξιοπιστία, και τις διαρθρωτικές αλλαγές», σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις στις κεφαλαιαγορές απαιτούν αφενός καλύτερο «συντονισμό της ευρωζώνης», αφετέρου «συνέπεια των κρατών-μελών στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων και την δημοσιονομική σύγκλιση».
Αναφερόμενος στη νέα περίοδο σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ είπε ότι προϋποθέτει «την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως την πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα».
Για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι «ο μόνος βιώσιμος δρόμος είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι εξαγωγές».
«Ιδιαίτερα θετικές» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την άντληση 300 δισ. ευρώ, που προορίζονται για πρόσθετες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις την προσεχή τριετία και «χαιρέτισε» τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας στην ευρωζώνη, μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων δανείων και καλυμμένων ομολογιών, καθώς και τη δημιουργία ομάδας δράσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
«Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε» υπογράμμισε «και την κοινή δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων εκ μέρους της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης από κοινού», όπως ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών.
Κλείνοντας την ομιλία του, είπε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την εθνική προσπάθεια των τελευταίων χρόνων και να εισέλθουμε «με υπευθυνότητα και σύνεση σε μια νέα περίοδο προοπτικής για τη χώρα και σταδιακής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών».