Χαρ. Αθανασίου: Υποχρεωτική διαμεσολάβηση σε δικαστικές υποθέσεις για ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης
Στα βασικά μέτρα που έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης με στόχο την βελτίωση στην απονομή δικαίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, σε παρέμβασή του στην ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ με θέμα «Η ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κρίσιμη προϋπόθεση για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη».
Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, συντονιστής ήταν ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος,ενώ συμμετείχαν σε συζήτηση για την αναζήτηση στρατηγικής για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης οι κ.κ.Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Ιωάννης Γράβαρης, σύμβουλος Επικρατείας και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Βασίλειος Μπάσης πρόεδρος Εφετών και Α’ αναπληρωτής αντιπρόεδρος στη Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κ.ά.
Στην παρέμβασή του ο κ. Αθανασίου τόνισε την ανάγκη για απονομή δικαιοσύνης σε εύλογο χρονικό διάστημα, που συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς επηρεάζει – όπως είπε – θετικά το επενδυτικό περιβάλλον. Επισήμανε, πάντως, πως «δεν πρέπει ξεχνάμε ότι η δικαστική κρίση απαιτεί χρόνο για μελέτη και ωρίμανση της υποθέσεως».
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη «μεγάλη αλλαγή» στον χώρο της πολιτικής δίκης, η οποία – όπως είπε – επέρχεται με την επικείμενη εισαγωγή νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή. Όπως ανέφερε, «βασικός στόχος της νέας δικονομικής νομοθεσίας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου δικαιοδοτικού συστήματος, που θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων για παροχή έννομης προστασίας μέσα σε εύλογο χρόνο και με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο».
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε στην εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, για να τονίσει, ωστόσο, ότι «δεν έχουν ακόμη αποδώσει τα αναμενόμενα ευεργετικά τους αποτελέσματα», αφού «η παράδοση της αντιδικίας στην χώρα μας διατηρεί τις βαθιές της ρίζες». Αντίθετα,«ελπιδοφόρα αποτελέσματα μετά από δύο και πλέον έτη εφαρμογής», παρουσιάζει, σύμφωνα με τον υπουργό, ο θεσμός της δικαστικής μεσολάβησης.
Επιπλέον, ο κ. Αθανασίου γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «μελετά την καθιέρωση συστημάτων ειδικής υποχρεωτικής διαμεσολάβησης σε ομάδες υποθέσεων που παρουσιάζουν σήμερα τα κατάλληλα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά για την υπαγωγή τους σε εναλλακτικές μορφές επίλυσης (λ.χ. υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οικογενειακές υποθέσεις κ.α.)».
Παράλληλα,αναφέρθηκε και στις συγχωνεύσεις των ειρηνοδικείων και τη μεταφορά υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας από τα πρωτοδικεία. Όπως είπε, μετά το σχέδιο συγχώνευσης που υλοποιήθηκε, ο συνολικός αριθμός των ειρηνοδικείων μειώθηκε δραστικά από 301 σε 154.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως το υπουργείο «έχει καταστρώσει και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο και διαρκώς επικαιροποιούμενο Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη στην Ελλάδα» και επεσήμανε πως σημαντικές αλλαγές έχουν εισαχθεί και στη διοικητική δίκη με σκοπό την επιτάχυνσή της.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο έργο της εισαγωγής της πληροφορικής τα τελευταία χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα οι διάδικοι – όπως είπε ο κ. Αθανασίου – να έχουν κάνει επαρκώς χρήση της δυνατότητας αυτής.
«Τα μέτρα αυτά έχουν, ήδη, αρχίσει να αποδίδουν, ιδίως ως προς τη διοικητική δικαιοσύνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι φορολογικές διαφορές, καθώς και οι διαφορές από τη σύναψη και εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων, όπως προκύπτει από τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία», είπε.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αθανασίου ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει σχέδιο νόμου που προβλέπει τη σύσταση τριμελών διοικητικών επιτροπών αρμόδιων για την εκδίκαση ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων των διοικητικών αρχών.