Ξαφνικά οι τράπεζες βρήκαν ζεστό χρήμα
Λεφτά υπάρχουν, όπως φαίνεται στα ταμεία των τραπεζών. Αλλά τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν και για δικούς τους σκοπούς, ενώ παράλληλα κλαίγονται, και μάλιστα μετά από αλλεπάλληλες ανακεφαλαιοποιήσεις τις οποίες πλήρωσαν πολύ ακριβά όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Χιλιάδες απολύσεις προετοιμάζονται να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες και για να χρυσώσουν το χάπι στους υπαλλήλους τους στους οποίους θέλουν να δείξουν τη πόρτα της εξόδου, ετοιμάζουν πακέτα εθελούσιας εξόδου. Βέβαια, πρόκειται για χρήματα που θα δοθούν για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους, αλλά πάλι, είναι χρήματα που πρέπει να δώσουν άμεσα.
Να μην παρεξηγούμαστε όμως. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να χάνουν εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Άλλωστε, μεγάλη μερίδα των Ελλήνων δανειοληπτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους, είναι ακριβώς πρώην εργαζόμενοι που είχαν ένα καλό εισόδημα και ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο. Οι τραπεζοϋπάλληλοι που θα δουν τη πόρτα της εξόδου με το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης που ετοιμάζουν οι τράπεζες, είναι και αυτοί εργαζόμενοι και, πολλοί από αυτούς, θα βρεθούν πλέον στην ίδια θέση με χιλιάδες δανειολήπτες, να μην μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια που έχουν πάρει από τις τράπεζες στις οποίες εργαζόντουσαν για χρόνια και παράλληλα να προσπαθούν να επιβιώσουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το πώς οι τράπεζες, που εδώ και χρόνια κλαίγονται για τα κόκκινα δάνεια που οι ίδιες μοίραζαν αφειδώς το προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες που κλαίγονται για τις μαύρες τρύπες στα ταμεία τους, τις οποίες οι ίδιες δημιούργησαν μοιράζοντας από δω κι από κει θαλασσοδάνεια χωρίς πραγματικές και εγγυήσεις, τώρα, ξαφνικά, βρήκαν ζεστό χρήμα για να απολύσουν με το σύστημα της εθελούσιας εξόδου, πάνω από 5.000 υπαλλήλους τους μέχρι το 2017.
Στόχος των τραπεζών είναι να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται σε πλάνα αναδιάρθρωσης, μέσω του περιορισμού τους κόστους της μισθοδοσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, τα σχετικά προγράμματα των τραπεζών εκτιμάται ότι θα δίνουν ιδιαίτερα ελκυστικά κίνητρα για την αποχώρηση των υπαλλήλων, όπως έγινε και με τα προηγούμενα προγράμματα που υλοποίησαν.
Όπως διαβάζουμε, η μείωση του προσωπικού των τραπεζών, για την οποία, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει δώσει τη σχετική έγκριση, αφορά έως το 2017 για την Τράπεζα Πειραιώς 2.500 αποχωρήσεις, 1.600 για την Εθνική Τράπεζα και οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά την τράπεζα και όχι τον όμιλο, 1.000 αποχωρήσεις από την Eurobank και μόλις 173 αποχωρήσεις από την Alpha Bank.
Ελκυστικά θα είναι λοιπόν τα πακέτα εθελούσιας εξόδου που θα προσφέρουν οι τράπεζες στους υπαλλήλους τους για να δεχτούν να μείνουν άνεργοι. Και όταν διαβάζουμε τον όρο «ελκυστικά» αντιλαμβανόμαστε ότι οι τράπεζες θα δώσουν πολλά χρήματα για να πετάξουν στο δρόμο αυτούς τους ανθρώπους που μέχρι τώρα υπηρετούσαν πιστά τους σκοπούς και τα προγράμματα των εργοδοτών τους.
Βλέπουμε λοιπόν, ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όταν θέλουν, ξαφνικά μπορούν να βρουν λεφτά για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους. Και γιατί όχι άλλωστε, αφού οι Έλληνες φορολογούμενοι χρυσοπλήρωσαν την ανακεφαλαιοποίησή τους, όχι μόνο μία φορά, αλλά επανειλημμένα. Όταν πρόκειται όμως να δείξουν κάποιο ανθρώπινο πρόσωπο σε όλους αυτούς τους δανειολήπτες που μέχρι την οικονομική κρίση μπορούσαν και πλήρωναν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τότε μετατρέπονται σε κοινούς εκβιαστές που απειλούν να στείλουν στον πλειστηριασμό τα σπίτια των δανειοληπτών. Και να μην ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος των εσόδων των τραπεζών όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν από τη κρίση, προέρχονταν ακριβώς από τις δόσεις και τους τόκους που πλήρωναν οι δανειολήπτες. Αλλά κανείς δεν μπορεί να περιμένει από τα τράπεζες να δείξουν ανθρώπινο πρόσωπο. Το μόνο που τις ενδιαφέρει είναι τα κέρδη τους και τίποτ’ άλλο. Και για να μπορέσουν και πάλι να βγάλουν κέρδη, είναι διατεθειμένες να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα distress funds, γιατί πιστεύουν ότι έτσι θα εξυγιανθούν, θα ανακάμψουν και θα προσελκύσουν και πάλι νέου δανειολήπτες. Αλλά γνωρίζουν πολύ καλά ότι, τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στ ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τους έχουν γυρίσει τη πλάτη.