WSJ: Θα θυσιάσει η ευρωζώνη την Ελλάδα για να σώσει την Ισπανία;

Παρότι διαβεβαιώνει ότι δεν επιθυμεί ρήξη με τους δανειστές, οι μέχρι στιγμής κινήσεις του δείχνουν το αντίθετο, γράφει η WSJ, αναφερόμενη στην οικονομική πολιτική του Αλ. Τσίπρα, εκτιμώντας ότι ο στόχος για διαγραφή του χρέους δεν είναι εφικτός και ότι εν τέλει ο πιο ισχυρός αντίπαλος της Ελλάδας, ενδέχεται να μην είναι η Γερμανία, αλλά η Ισπανία όπου επίσης σημειώνεται άνοδος ακραίων που τάσσονται κατά της λιτότητας, όπως το Podemos και δεν αποκλείεται η ευρωζώνη να προτιμήσει μια ελληνική θυσία για να σώσει την Ισπανία.

 

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός για μόλις 48 ώρες, και έχει κάνει λίγα για να στηρίξει την διαβεβαίωσή του ότι θέλει να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη. Με μόλις λίγες εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας με τους επίσημους δανειστές και στόχο την αποτροπή μιας οικονομικής κατάρρευσης, σχεδόν όλα όσα έχει πει και κάνει, μοιάζουν υπολογισμένα με στόχο να εμβαθύνουν την ρήξη με τους πιστωτές της Ελλάδας» γράφει η WSJ.

 

Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών και αξιωματούχοι της ευρωζώνης λένε ότι ανησυχούν περισσότερο τώρα για την τύχη της ενιαίας νομισματικής ένωσης, παρά στην χειρότερη περίοδο της κρίσης, το 2011 και το 2012, ενώ υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι πως σκληραίνουν και οι στάσεις στην ευρωζώνη.

 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αναπάντεχη εξέλιξη. Ο πιο σκληρός αντίπαλος για την Ελλάδα, ίσως εν τέλει να μην είναι ο «συνήθης ύποπτος», η Γερμανία, αλλά η Ισπανία, όπου και εκεί παρατηρείται η άνοδος του Podemos που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι ότι σκληραίνουν και οι στάσεις στην ευρωζώνη. Η στρατηγική του φαίνεται να τον τοποθετεί επικεφαλής μιας διευρυμένης ευρωπαϊκής επίθεσης κομμάτων του αριστερού χώρου κατά της λιτότητας με τα βέλη να στρέφονται κατά της Γερμανίας και την ελπίδα να απομονωθεί το Βερολίνο. Οι φιλοδοξίες του ίσως ενισχύθηκαν από την αναταραχή που έχει προκαλέσει η εκλογική του νίκη μεταξύ των μεγάλων αριστερών κομμάτων εξουσίας της Ευρώπης, που βλέπουν τα δικά τους ποσοστά να μειώνονται.

 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αναπάντεχη εξέλιξη. Ο πιο σκληρός αντίπαλος για την Ελλάδα, ίσως εν τέλει να μην είναι ο συνήθης ύποπτος, η Γερμανία, αλλά η Ισπανία όπου και εκεί παρατηρείται η άνοδος του ακροαριστερού Podemos που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η Μαδρίτη έχει ξεκαθαρίσει ότι μια νέα συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα θα πρέπει να εμπεριέχει δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις τουλάχιστον το ίδιο σκληρές με αυτές του Α. Σαμαρά. Ο, τιδήποτε πιο χαλαρό, θα ήταν νίκη για τον Τσίπρα και θα ενίσχυε την στήριξη για το Podemos, γράφει η WSJ.

 

H Μαδρίτη πιστεύει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της ευρωζώνης να βγει από το ευρώ η Ελλάδα, παρά να ενισχυθεί η στήριξη για τους ισπανούς ακροαριστερούς και να κινδυνεύσει η ανάκαμψη της χώρας, σύμφωνα με πηγή κοντά στην ισπανική κυβέρνηση που επικαλείται η εφημερίδα.

 

Με άλλα λόγια, η ευρωζώνη μπορεί να χρειαστεί να «θυσιάσει» την Ελλάδα για να σωθεί η Ισπανία.

 

Θα μπορούσε να προσυπογράψει ο Αλ. Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Α. Σαμαράς; Ποτέ δεν φάνηκε να υπάρχει πρόθεση για κάτι τέτοιο και συνεπώς αναμένεται διαμάχη Ελλάδας-δανειστών. Ωστόσο, αν ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι θα είναι η ευρωζώνη αυτή που θα κάνει πρώτη πίσω, τότε κάνει σοβαρό λάθος, υποστηρίζει ο αρθρογράφος.