WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ προς την Ελλάδα;
«Την περασμένη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ απολογήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια ευγένεια και προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα», γράφει ο Σάιμον Νίξον, κορυφαίος αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, σχολιάζοντας πως, σε αντίθεση με τις ανύπαρκτες συνέπειες που είχαν για τη Βρετανία οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ ότι «παίζει με τη φωτιά», οι λάθος χειρισμοί προς την Ελλάδα, είχαν «πραγματικές επιπτώσεις».
«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει ότι η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, οδήγησε σε μία επτάμηνη καθυστέρηση της εκταμίευσης κρίσιμων δανείων διάσωσης, η οποία με τη σειρά της καθυστέρησε την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές ομολόγων, κάτι που αναζωογόνησε την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις», αναφέρει ο αρθρογράφος προσθέτοντας:
«Πράγματι, εάν η Αθήνα είχε υποχωρήσει μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για περαιτέρω μέτρα, προκειμένου να μειωθεί το “φανταστικό έλλειμμα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε έναν έβδομο χρόνο ύφεσης».
Το δημοσίευμα πάντως αναγνωρίζει πως, ακόμα και εάν το ΔΝΤ δεν καταφέρνει να εκστομίσει τη λέξη «συγγνώμη», η τελευταία έκθεση αξιολόγησής του, δείχνει αρκετά σημάδια μεταμέλειας. Μιλά, μεταξύ άλλων, για «σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της οικονομίας», αποκαλεί την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας μέσα σε τέσσερα χρόνια «εξαιρετικό επίτευγμα», ενώ επισημαίνει ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν, αν και άνισα» εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία» για το μέλλον.