Βρούτσης: «Όχι» αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, το συζητά για συνδικαλιστικό νόμο
Κατά των περαιτέρω αλλαγών στο όριο των ομαδικών απολύσεων τάχθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη συνάντηση στη Γενεύη με την ηγεσία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και τους προέδρους των κοινωνικών εταίρων. Η ισχύουσα διαδικασία είναι «ορθολογική και ισορροπημένη» είπε ο υπουργός.
Αντίθετα, ο Γ.Βρούτσης κρίνει αναγκαίο τον εμπλουτισμό και τη βελτίωση του πλαισίου για τον συνδικαλισμό, πάντα μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με τη συναίνεσή τους.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για τροποποίηση ούτε του ορίου των ομαδικών απολύσεων, ούτε του ισχύοντος συνδικαλιστικού νόμου, τονίζει η ΓΣΕΕ.
Ο Γ.Βρουτσης επιδιώκει να διασφαλίσει στη Γενεύη μια συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους για τα κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, ώστε να ενισχύει τη διαπραγματευτική δύναμή του στις συζητήσεις με την τρόικα, που οι πληροφορίες θέλουν να επιμένει και να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με απώτερο στόχο να καταστεί σχεδόν αδύνατη η πραγματοποίηση απεργίας και γενικά για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας.
Καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων
Δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων, είπε ο Γ.Βρούτσης από τη Γενεύη, ενώ η τρόικα τον περιμένει στην Αθήνα για να συζητήσουν τα εργασιακά θέματα την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Ο υπουργός χαρακτήρισε την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ)».
Η «νέα τριμερής διαδικασία επιτρέπει τόσο την ελεύθερη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγική αναδιοργάνωση, όσο και την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων και τη διάσωση θέσεων εργασίας» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Υπό συζήτηση αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στη Γενεύη υπέρ του «εμπλουτισμού και της ενδυνάμωσης του θεσμικού και λειτουργικού περιβάλλοντος στο οποίο ασκείται η συνδικαλιστική δράση στη χώρα μας», δικαιώνοντας σε ένα βαθμό όσους υποστήριζαν ότι η κυβέρνηση στο σκληρό «παζάρι» με την τρόικα είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» τον συνδικαλιστικό νόμο, ώστε να γλιτώσει αλλαγές σε απολύσεις και Ασφαλιστικό. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, δύσκολα θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο.
Υπερθεματίζοντας ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα πρέπει «να διασφαλίζονται οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, αλλά και «η αντιπροσωπευτική συμμετοχή της εργασίας και της παραγωγής στο πλαίσιο της κοινωνικής διαπραγμάτευσης».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος, ενώ επισήμανε ότι «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για το συνδικαλισμό, δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες και τους εκπροσώπους τους».
«Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής, όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.