«Βραχιολάκια» σε 250 κρατούμενους από τον Μάρτιο

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να φορέσουν τα περιβόητα ηλεκτρονικά «βραχιολάκια» οι πρώτοι 250 κρατούμενοι (υπόδικοι και κατάδικοι) που σύντομα θα επιλεγούν για να εγκαινιάσουν την πιλοτική εφαρμογή του σημαντικού αυτού προγράμματος που αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.

 

Αφού πέρασε «από χίλια κύματα», η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία, καθώς ολοκληρώθηκε η σχετική διαγωνιστική διαδικασία για την εταιρεία που θα αναλάβει από τεχνικής πλευράς την υλοποίηση του προγράμματος.

 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, υπέγραψε την έγκριση του σχετικού πρακτικού αξιολόγησης του διεθνούς διαγωνισμού που ανέδειξε ως μειοδότρια εταιρεία την «G4S Secure Solutions SA», που μετά τον έλεγχο νομιμότητας και του αρμοδίου επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει εντός 2μήνου να θέσει σε εφαρμογή το νέο σύστημα.

 

Η ηλεκτρονική επιτήρηση που εφαρμόζεται διεθνώς εδώ και χρόνια (κυρίως σε περιπτώσεις χαμηλότερης παραβατικότητας) αντιμετωπίστηκε για μεγάλο διάστημα στη χώρα μας με επιφυλακτικότητα, καθώς διατυπώθηκαν πολλές αντιρρήσεις και εκφράστηκαν απόψεις περί «Μεγάλου Αδελφού» κ.λπ.

 

Το χρονικό

Το πρώτο σοβαρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε περίπου πριν από επτά χρόνια επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη, όταν υπήρξαν και σχετικές επισκέψεις στις ΗΠΑ προκειμένου να μελετηθούν διάφορες ιδέες και πρακτικές στον χώρο του σωφρονιστικού συστήματος. Ωστόσο, ο αντίλογος απέναντι στην ηλεκτρονική επιτήρηση ήταν εκείνη την περίοδο ιδιαίτερα έντονος και χρειάστηκε αρκετός καιρός έως ότου γίνουν τα επόμενα βήματα.

 

Τον Σεπτέμβριο 2012 συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή που, μελετώντας και τη διεθνή εμπειρία, κατάρτισε το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τελικά τον Νοέμβριο του 2013 επί υπουργίας Χ. Αθανασίου, χωρίς να εκλείψουν μέχρι τότε οι αντιρρήσεις και επιφυλάξεις. Ακολούθησε η διαδικασία έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για να μπορέσει να εφαρμοστεί «πιλοτικά» το πρόγραμμα σε μερικούς κρατούμενους, ώστε να κριθεί μετά από ενάμιση χρόνο αν μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω αποτελώντας ουσιαστικά έναν εναλλακτικό τρόπο έκτισης της ποινής (αλλά και αντιμετώπισης του υπόδικου).

 

Το πρώτο σχέδιο ΠΔ «σκόνταψε» σε ορισμένες παρατηρήσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που έκρινε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες διορθώσεις, προκειμένου να εξασφαλίζεται πιο έντονη κρατική εποπτεία στο όλο σύστημα, να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των ηλεκτρονικά επιτηρούμενων, η αυθεντικότητα των σημάτων που εκπέμπουν οι συσκευές κ.λπ.

 

Παράλληλα ζήτησε να εξειδικευθούν οργανωτικά και τεχνικά μέτρα ασφάλειας (με περιοδική αξιολόγηση και αναβάθμισή τους) για να εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και η αυθεντικοποίηση των σημάτων από τα «βραχιολάκια» προς το κέντρο ελέγχου, με ασφαλές τερματικό, εμπιστευτικό δίκτυο και κατάλληλους κρυπτογραφικούς μηχανισμούς.

 

Αφού πέρασε την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΠΔ πήρε σάρκα και οστά τον περασμένο Μάιο, οπότε και εξασφαλίστηκε η έγκριση κονδυλίου 1 εκατ. € και αναρτήθηκε η διακήρυξη για τον διεθνή διαγωνισμό που θα αναδείκνυε την ανάδοχο εταιρεία, με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

 

Υστερα από τη συνηθισμένη διαδικασία ενστάσεων και αφού το Διοικητικό Εφετείο απέρριψε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων άλλων εταιρειών που αποκλείστηκαν, ανακηρύχθηκε η μειοδότρια εταιρεία με κόστος ημερήσιας αποζημίωσης για τη χρήση μιας συσκευής 12,92 ευρώ.

 

Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, για το πιλοτικό πρόγραμμα, το κόστος πρέπει να καλύπτει ο ίδιος ο κρατούμενος, εκτός εάν βρίσκεται σε αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, οπότε αναλαμβάνει το κράτος (εν μέρει ή ολικά).

 

Πηγή: Έθνος