Βουλή: «Tραυματισμένη» η κυβερνητική συνοχή

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με 153 ψήφους, αλλά και με ένα ακόμη βαρύ πλήγμα στην κυβερνητική συνοχή υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, καθώς η Βασιλική Κατριβάνου του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις βασικότερες διατάξεις που αφορούν το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον δημοσιονομικό διορθωτή (κόφτης).

Η κυρία Κατριβάνου, που είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή και στο προσφυγικό νομοσχέδιο -δηλώνοντας παρών- προχώρησε χθες ένα βήμα περαιτέρω και καταψήφισε τις εν λόγω διατάξεις μειώνοντας επικίνδυνα την κυβερνητική πλειοψηφία στα επίμαχα άρθρα.

Κατά πληροφορίες, η κυρία Κατριβάνου είχε εκδηλώσει από χθες τη διαφωνία της με τις διατάξεις προς τον πρωθυπουργό και καταβάλλονταν προσπάθειες να μεταπειστεί, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε απόφαση περί ενδεχόμενης διαγραφής της. Υπήρχαν, πάντως, πληροφορίες ότι η ίδια σκεφτόταν το ενδεχόμενο παραίτησης.

Το νομοσχέδιο καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με 145 βουλευτές καθώς απουσίαζε από την ψηφοφορία ο Άδωνις Γεωργιάδης της Ν.Δ. και ο Γρηγόρης Ψαριανός του Ποταμιού.

Αμφότεροι ενημέρωσαν με επιστολές τους ότι αν μετείχαν στην ψηφοφορία θα ψήφιζαν «όχι» στο πολυνομοσχέδιο. Οι ψήφοι τους δεν προσμετρήθηκαν όμως βάσει του κανονισμού της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός -που δέχτηκε, πάντως, δριμύτατη κριτική στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους νέους φόρους και το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων- ευαγγελίστηκε αλλαγή σελίδας για τη χώρα με τη σύσταση ταμείου στήριξης των αδυνάμων και προέβλεψε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019.

«Γυρίζουμε σελίδα, οι άναρθρες κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος θα είναι σε λίγο ψίθυρος στα αυτιά της Ελλάδας» τόνισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τετραήμερη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και καλώντας τους «μουδιασμένους» βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις.

Λίγο νωρίτερα, μάλιστα, σε μια σαφή προσπάθεια να κατευναστούν οι «δυνάμει διαφωνούντες», ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητηθούν αναδρομικά του ΕΚΑΣ (αντιδρούσαν κυρίως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), δεν θα παγώσουν οι ωριμάνσεις των ειδικών μισθολογίων (αντιδρούσαν κυρίως οι ΑΝΕΛ) και προανήγγειλε τη σύσταση νέου ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτήσει την άρση αδικιών και την επέκταση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος με τα 700 εκατ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος και έτερους πόρους (έσοδα από τηλεοπτικές άδειες, εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, πάταξη λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής).

«Απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί» είπε καλώντας την άλλη πλευρά να πράξει αναλόγως. Δεν έκρυψε, πάντως, την αισιοδοξία του για το Eurogroup της Τρίτης αλλά και για την οικονομική πορεία της χώρας.

«Η απομείωση του χρέους είναι ένα στοίχημα που την Τρίτη πάει να γίνει πραγματικότητα» είπε και συμπλήρωσε ότι όλες οι προβλέψεις θέλουν το 2016 να κλείνει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η πορεία της οικονομίας θα κρατήσει ανενεργό το δημοσιονομικό διορθωτή που ψηφίστηκε χθες μαζί με το πολυνομοσχέδιο. «Ο κόφτης δεν θα εφαρμοστεί» ξεκαθάρισε.

Απάντησε, μάλιστα, στις καταγγελίες για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων που η αξιωματική αντιπολίτευση αποκάλεσε «ταμείο Σόιμπλε», «προδοσία» και «ντροπή για τη χώρα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το νέο ταμείο είναι πολύ προτιμότερο από ΤΑΙΠΕΔ.

«Από τα έσοδα του ταμείου αποκρατικοποίησης το 50% θα πηγαίνει στις επενδύσεις και την ανάπτυξη και το 50% στο χρέος, όχι στο συσσωρευμένο χρέος όπως συμβαίνει με το ΤΑΙΠΕΔ» υποστήριξε.

Κατηγόρησε, μάλιστα, τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, που μίλησε για ποινικές διώξεις των εμπνευστών του υπερταμείου, ότι η ίδια είχε προτείνει στο παρελθόν αντίστοιχο φορέα.

«Λυπάμαι για τη διπροσωπία σας κυρία Μπακογιάννη» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Επιπλέον, καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε θέσεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων λόγω παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά. Επίσης σχολίασε δηκτικά τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να τεθεί στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και ανάπτυξης 4%.

Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας με αφορμή την αναφορά του κυρίου Μητσοτάκη στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για την πενταετία 2017-2021, αλλά και στη δήλωση του γαλάζιου βουλευτή Δ. Σταμάτη ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2017.

«Τι έγινε κύριε Μητσοτάκη το “φύγετε αμέσως”; Έγινε άνοιξη του 2017; Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε έναν ακόμη χρόνο» είπε και διαβεβαίωσε ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 προβλέποντας ότι και τότε «θα τις χάσει και πάλι η Ν.Δ.».

Μητσοτάκης: Πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ανάπτυξη 4%

Έναν διαφορετικό δρόμο για την επιστροφή στην ανάπτυξη πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο ενός πενταετούς προγράμματος 2017-2021 που θα περιλαμβάνει διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 2% και ανάπτυξη 4% σε συμφωνία με τους εταίρους.

Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε βαρύτατες εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι είναι «ή ψεύτης ή αυταπατώμενος», αλλά επέλεξε να μεταχειριστεί χαμηλούς τόνους για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

«Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα της πενταετίας 2017 – 2021. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%» είπε ο κ. Μητσοτάκης συμφωνώντας με τη σχετική πρόταση και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα.

«Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας» πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια.

«Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα». Υποστήριξε, μάλιστα, ότι οι δανειστές θα συναινέσουν αν η χώρα δεσμευτεί για γενναίες μεταρρυθμίσεις.

«Αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας» συμπλήρωσε διαφοροποιούμενος πλήρως από το οικονομικό πρόγραμμα του Αντώνη Σαμαρά αλλά και του Αλέξη Τσίπρα, που ενέδωσε τελικά στους στόχους των υψηλών πλεονασμάτων.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι «4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το ΑΕΠ της χώρας είναι 220 δισ. ευρώ που σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος και 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος». «Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σε πολύ χαμηλότερους τόνους από τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματός του, ιδίως για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

«Τα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα αποτυπώνουν όχι μόνο την ιδεοληψία σας, αλλά και την άγνοιά σας για το πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία» είπε προς την κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση και θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

«Εξοντώνετε τους πάντες, αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Με δεκάδες μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων» συμπλήρωσε.

Προσωπική επίθεση στον Αλ.Τσίπρα

Προσωπικές φραστικές επιθέσεις πρωτοφανούς δριμύτητας προς τον Αλέξη Τσίπρα επιφύλαξαν οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο αλλά και τις πιέσεις προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι στο πρόσωπό του οι δανειστές βρήκαν έναν πρόθυμο πρωθυπουργό για να υλοποιήσει τα αιτήματά τους. Μίλησε, μάλιστα, για ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας.

«Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες, στήνει τώρα χορό πλειστηριασμών» είπε η κα Γεννηματά. Σκληρές εκφράσεις κατά του πρωθυπουργού χρησιμοποίησε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλονιάκος, ο οποίος καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι παρέδωσε τη χώρα σε οικονομικό έλεγχο. Μύδρους κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας.

«Κύριοι της κυβέρνησης, είστε άπαικτοι. Υποκριτές, ψεύτες, θεομπαίχτες» είπε και καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι κοροϊδεύει. Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τα 99 χρόνια διάρκειας ζωής του ταμείου μετατρέπει την Ελλάδα σε Αργεντινή.

«Έγκλημα» χαρακτήρισε την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο  Β. Λεβέντης. Σε αντίθετο μήκος κύματος ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μη επιβολή παγώματος στην ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων και ανακοίνωσε ότι τα ισοδύναμα μέτρα για τη μη εφαρμογή της τροπολογίας θα βρεθούν από κωδικό των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική