Βόμβα στα ταμεία οι εκκρεμείς συντάξεις
«Βόμβα» για τις οικονομικές αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας αποτελούν οι στοιβαγμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης που δεν έχουν αποδοθεί ακόμη. Πέραν της κοινωνικής διάστασης του θέματος -πρώην εργαζόμενοι που κατέθεσαν την αίτησή τους υποβάλλοντας παραίτηση από τη δουλειά τους πρακτικά μένουν χωρίς εισόδημα ή με πολύ μικρό εισόδημα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο ακόμη και των δύο ετών- υπάρχει και η οικονομική.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ) στο περιθώριο του 31ου ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν έχουν ήδη ξεπεράσει τις 368.000: 142.644 είναι οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν, 194.885 οι επικουρικές, ενώ υπάρχουν και 30.467 αιτήσεις για καταβολή εφάπαξ.
Αν και η ΠΟΠΟΚΠ δεν παρέθεσε στοιχεία για το εκτιμώμενο κόστος που θα έπρεπε να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός αν απονέμονταν σήμερα όλες αυτές οι συντάξεις, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μήνα με τον μήνα αυξάνεται και αποτελεί κρυφή «βόμβα» για τον προϋπολογισμό.
Ιδού και τα στοιχεία:
* Στο ΙΚΑ έχουν εντοπιστεί 79.644 κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα (35.000 είναι οι προσωρινές που έχουν δοθεί) και 65.000 επικουρικές, με τον μέσο χρόνο απονομής να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στους 12 μήνες και να εκτινάσσεται στους 20 μήνες αν τίθεται και ζήτημα διαδοχικής ασφάλισης.
* Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι κύριες συντάξεις σε εκκρεμότητα είναι 33.000 (8.500 προσωρινές) με τον μέσο χρόνο απονομής να είναι επίσης στους 12 μήνες (και στους 20 μήνες για τις διαδοχικές).
* Στον ΟΓΑ οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποθέσεις ανέρχονται στις 30.000, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται υποθέσεις που αφορούν και συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υποθέσεις που εμπλέκουν και τις διμερείς συμβάσεις της χώρας.
* Τεράστια είναι η «ουρά» στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς οι συντάξεις σε καθυστέρηση φτάνουν τις 129.885 (εκ των οποίων 65.000 μόνο στο ΕΤΕΑΜ). Ο μέσος χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα… 3,5 χρόνια για τις συντάξεις που απονέμει το ΤΕΑΥΕΚ.
* Οσον αφορά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων -απονέμει τα εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία τους- οι εκκρεμείς αιτήσεις διαμορφώνονται στις 30.467.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία παρέθεσε και άλλα στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και ο ΕΟΠΥΥ:
* Στο ΙΚΑ το έλλειμμα για το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 980 εκατ. ευρώ, σε ένα ταμείο το οποίο ξοδεύει περίπου 880 εκατ. ευρώ κάθε μήνα για να αποδώσει τις συντάξεις.
* Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα του 2015 αναμένεται να κλείσει στα 539 εκατ. ευρώ, όταν η μηνιαία συνταξιοδοτική δαπάνη είναι 283 εκατ. ευρώ (σ.σ.: δηλαδή πρακτικά ο ΟΑΕΕ είχε το 2015 χρήματα για να αποδώσει τις 10 από τις 12 συντάξεις).
* Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (σ.σ.: το οποίο με βάση την ΠΟΠΟΚΠ έχει εκδώσει 21.050 πράξεις απονομής εφάπαξ, τα οποία όμως δεν καταβάλλονται ελλείψει τρόπου υπολογισμού) τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν απομείνει είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ, ενώ απαιτούνται περίπου 823 εκατ. ευρώ.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και για τον ΕΟΠΥΥ. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι οφειλές των φορέων που δεν έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ και οι οποίες είναι:
1. 806,9 εκατ. ευρώ από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ
2. 50,09 εκατ. ευρώ από το ΤΑΥΤΕΚΩ
3. 571,4 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΕ και
4. 69,44 εκατ. ευρώ από το ΕΤΑΑ που ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό στο 1,5 δισ. ευρώ.
Υπάρχει και ένα υπόλοιπο απαιτήσεων που έχει παρακρατηθεί από το ΙΚΑ το οποίο επίσης δεν έχει αποδοθεί και το οποίο ανέρχεται στα 265,9 εκατ. ευρώ. Ετσι, οι συνολικές οφειλές των φορέων φτάνουν το 1,766 δισ. ευρώ.
Σήμα κινδύνου για τον ΕΟΠΥΥ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης επισήμανε μεταξύ άλλων αναφορικά με τις οφειλές φορέων προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ότι αν δεν λάβει άμεσα ποσό άνω των 900 εκατ. ευρώ «κινδυνεύει το επόμενο διάστημα να προβεί σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους και προς τους ασφαλισμένους του οι οποίες μέχρι και τον Αύγουστο του 2015 έφταναν στα 7,8 δισ. ευρώ» (5,249 δισ. ευρώ προς φορείς γενικής κυβέρνησης -κυρίως νοσοκομεία-, 2,47 δισ. ευρώ προς ιδιώτες παρόχους και περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ σε ασφαλισμένους).
Πηγή: Ναυτεμπορική