«Βόμβα» Γάλλου οικονομολόγου για ευρωζώνη «Δημιουργήσαμε ένα τέρας»
«Δριμύ κατηγορώ» κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση για την ευρωζώνη αποτελεί η συνέντευξη-χείμαρρος του Γάλλου οικονομολόγου, Τομά Πικετί, στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
«Αποδείχθηκε ότι ήταν καταστροφική η αντιμετώπιση της κρίσης από την Ευρώπη. Πριν από πέντε χρόνια, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είχαν ακριβώς το ίδιο ποσοστό ανεργίας και δημοσίων δαπανών. Σήμερα, η ανεργία έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, ενώ μειώθηκε στις ΗΠΑ. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 25% και το ΑΕΠ της Ιταλίας και της Ισπανίας κατά 10%», δήλωσε..
Για τη νέα κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα και τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει δήλωσε: «Μόνη της η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χρειάζονται αποφάσεις από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Το ΔΝΤ παραδέχθηκε ήδη πριν από τρία χρόνια ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν αρνητικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι οι χώρες που έχουν οικονομικά προιβλήματα αναγκάστηκαν να μειώσουν το έλλειμμά τους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Ως ελλιπώς οργανωμένοι, εμείς οι Ευρωπαίοι μετατρέψαμε την χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ σε κρίση χρέους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κρίση έλλειψης εμπιστοσύνης από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη».
Αναφερόμενος στο ευρώ, ο Πικετί δήλωσε ότι «με τη δημιουργία της ευρωζώνης, δημιουργήσαμε ένα τέρας». Και εξηγεί: «μπορεί να έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά κάθε κράτος-μέλος έχει διαφορετικό φορολογικό σύστημα και η δημοσιονομική πολιτική δεν ήταν ποτέ εναρμονισμένη στην Ευρώπη. Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί η πολιτική αυτή. Πριν από το ευρώ, οι χώρες απλώς υποτιμούσαν τα εθνικά νομίσματά τους και γίνονταν πιο ανταγωνιστικές. Ως κράτος-μέλος της ευρωζώνης, η Ελλάδα αποκλείστηκε από τη χρήση αυτής της τόσο αποτελεσματικής πολιτικής.
Στον σχολιασμό του δημοσιογράφου του γερμανικού περιοδικού ότι μιλάει όπως ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Πικετί απάντησε:«Ούτε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είμαι, ούτε στηρίζω το κόμμα. Απλά προσπαθώ να αναλύσω την κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι χώρες δεν μπορούν να μειώσουν το έλλειμμά τους αν η οικονομία τους δεν αναπτυχθεί. Δεν λειτουργεί τίποτα με τη λιτότητα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία που επίσης ήταν καταχρεωμένες το 1945 ποτέ δεν εξόφλησαν τα χρέη τους. Ωστόσο, σήμερα, αυτές οι δύο χώρες λένε στους Νοτιοευρωπαίους ότι πρέπει να εξοφλήσουν τα χρέη τους εντός ευρωζώνης. Πρόκειται για ιστορική αμνησία με δεινές συνέπειες!».
Στην ερώτηση ότι οι άλλοι πρέπει να πληρώσουν για τις δεκαετίες κακοδιαχείρισης των ελληνικών κυβερνήσεων ο οικονομολόγος απάντησε: «Εϊναι η ώρα να σκεφτούμε τη νέα γενιά Ευρωπαίων. Πολλοί από αυτούς δυσκολεύονται ιδιαίτερα να βρουν εργασία. Πρέπει να τους πούμε ότι λυπόμαστε αλλά οι γονείς και οι παππούδες σας είναι η αιτία που δεν μπορείτε να βρείτε δουλειά; Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο διαχρονικής συλλογικής τιμωρίας; Πρόκειται για έναν εγωισμό που υποκινείται από τον εθνικισμό που με αηδιάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σήμερα».
Ο ίδιος χαρακτήρισε «πραγματική καταστροφή» το Πακέτο Σταθερότητας στην ευρωζώνη. Η διαμόρφωση κανόνων για το έλλειμμα μελλοντικά δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει. Δεν μπορείς να έχεις προβλήματα χρέους με αυτόματους κανόνες που εφαρμόζονται πάντα κατα τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι διαφορές στις οικονομικές συνθήκες σε κάθε περίπτωση.
Ο ίδιος προτείνει επένδυση στην εκπαίδευση της νεολαίας στην καινοτομία και στην έρευνα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εξηγεί ότι το 90% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου βρίσκονται στις ΗΠΑ και τα καλύτερα μυαλά της Ευρώπης βρίσκονται εκτός της Γηραίας Ηπείρου. Οι ΗΠΑ επενδύουν το 3% του ΑΕΠ τους στα πανεπιστήμιά τους, ενώ εδώ επενδύεται μόλις το 1% με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.
Ο ίδιος προτείνει μια κοινή ένωση με εναρμόνιση των προϋπολογισμών και κοινό ταμείο εξόφλησης του χρέους στην ευρωζώνη, όπως εκείνο που προτάθηκε από το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Επιστημόνων. Ακόμη, θα πρέπει οι βουλευτές κάθε κράτους-μέλους να εκπροσωπούν τα κράτη τους και στην Ευρωβουλή με τη Γερμανία ως πολυπληθέστερη χώρα στην ευρωζώνη να έχει τους περισσότερους βουλευτές. Η Ελλάδα θα πρέπει να πειθαρχήσει περισσότερο δημοσιονομικά. Το μέγεθος του χρέους της μπορεί να διαμορφωθεί από την Ευρωβουλή και μακροπρόθεσμα χρειαζόμαστε μια δημοσιονομική ένωση στην Ευρώπη που θα είναι δημοκρατικά νόμιμη.
Οσο για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, ο Πικετί αναφέρει ότι «ότι κι αν πιστεύετε για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να είναι θεραπεία-σοκ για όσους βρίσκονται στην εξουσία διότι ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική λιτότητας δεν λειυουργεί και πρέπει να λάβουν άλλα μέτρα. Ενα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή το Ποντέμος στην Ισπανία δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο η Ακρα Δεξιά. Το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία είναι πιο δημοφιλές όσο ποτέ άλλοτε και είναι επικίνδυνο τα καθεστηκυία κόμματα να ακολουθούν μια πολιτική που πυροδοτεί τον εθνικισμό. Το να βάζεις διαρκώς ταμπέλες στους Ελληνες ή στους Πορτογάλους ότι είναι τεμπέληδες είναι ανεύθυνο.
Ο 43χρονος Τομά Πικετί είναι διάττων αστέρας των οικονομολόγων. Το βιβλίο του «Το Κεφάλαιο στον 21ο αιώνα» για το συνεχώς αυξανόμενο χάσμα πλουσίων – φτωχών αποτέλεσε εκδοτική επιτυχία, καθώς πουλήθηκαν ενάμισι εκατομμύριο αντίγραφά του παγκοσμίως. Ο Πικετί είναι καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών του Παρισιού. Αρνείται να διδάξει στις ΗΠΑ για προσωπικούς και διανοητικούς λόγους, όπως ο ίδιος λέει, και θεωρεί εαυτόν συνεχιστή της παράδοσης της σχολής των Γάλλων κοινωνιολόγων.
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr