Βόμβα από το ΣτΕ για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τινάζει στον “αέρα” τον ΕΝΦΙΑ
Μια -αναμενόμενη εν πολλοίς- βόμβα πυροδότησε το Συμβούλιο της Επικρατείας διατάσσοντας την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει -προφανώς προς τα κάτω- τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, γεγονός που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έχει υπολογιστεί με τις προηγούμενες τιμές. Η απόφαση αυτή (αριθμ. 4446/2015) θα δημοσιευθεί με πλήρες σκεπτικό το μεσημέρι της Τετάρτης 17/12 και ελήφθη την Τρίτη 16/12 στην τελευταία διάσκεψη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Τι αποφάσισε το ΣΤΕ:
-Πως οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν για τα ακίνητα απαράλλακτες από το 2007 πρέπει να αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω (αναδρομικά ) από την 21η Μαΐου 2015. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως τινάζεται στον αέρα ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίστηκε με τις προηγούμενες αντικειμενικές και για να κριθεί αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού του αρκεί μια απλή προσφυγή στα δικαστήρια.
Από το 2013
Η υπόθεση δεν αφορά (μόνο) τη σημερινή κυβέρνηση αλλά όλες από το 2009 και εντεύθεν, οι οποίες δεν αναπροσάρμοσαν τις αντικειμενικές αξίες (που είναι προφανές ότι σε συνθήκες κρίσης είναι πολύ χαμηλότερες) από το 2007 και σε κάποιες περιοχές από το 2010. Κι ενώ βέβαια η σχετική νομική υποχρέωση της πολιτείας είναι να τις αναθεωρεί ανά διετία.
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να έκδοση -ανά διετία όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982 απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
Οι φορολογούμενοι υποστήριζαν ότι η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητας αφού αυτός υπολογιζόταν με αξίες του 2007.