ΒΕΘ προς Σαμαρά: Το επιχειρείν δεν αντέχει άλλες περιπέτειες
Μοναδικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για την κοινωνία χαρακτήρισε τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της χώρας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Σε συνάντηση, που έγινε λίγη ώρα νωρίτερα, του κ. Σαμαρά με τους προέδρους του Βιοτεχνικού, του Εμπορικού και Βιομηχανικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΒΕΘ αναφέρθηκε με τα μελανότερα χρώματα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, εξαιτίας και της μακράς διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης με τους εταίρους.
«Η πραγματική οικονομία, τους τελευταίους, κυρίως, μήνες, έχει περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Οι κάνουλες των τραπεζών είναι κλειστές για τις επιχειρήσεις. Ο τζίρος έχει υποχωρήσει δραματικά. Οι προμηθευτές του εξωτερικού έχουν κάνει παύση πίστωσης. Ο κίνδυνος νέων λουκέτων απειλεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αποφυγή των χειρότερων σεναρίων που απειλούν την Ελλάδα».
«Κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας και με καθημερινό σκοτσέζικο ντους αναφορικά με τις σχέσεις μας με τους εταίρους, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να προχωρήσει. Οι αντοχές του μικρομεσαίου επιχειρείν, που δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις και επωμίστηκε το μεγαλύτερο κόστος από την κρίση, έχουν εξαντληθεί. Δεν αντέχουμε άλλες περιπέτειες» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη βάναυση λιτότητα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία και την αγορά στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση. Χρειαζόμαστε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Ως επιχειρηματική τάξη, θεωρούμε ότι πρωτίστως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα, πλήρες κοστολογημένο, το οποίο θα πείθει αγορές και εταίρους και θα έχει θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα, την ανάπτυξη και βεβαίως θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».
Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων το ΒΕΘ στο υπόμνημα του, ζητά:
- Βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος.
- Διαμόρφωση σαφούς εθνικού σχεδίου ανάπτυξης, με μακρόπνοο προσανατολισμό και σαφείς προτεραιότητες.
- Απλό, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα.
- Αναμόρφωση της φορολογίας ακινήτων, σε ορθολογικές βάσεις.
- Τολμηρό πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
- Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
- Άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
- Απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη επιχειρήσεων.
- Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας.
- Κίνητρα για την επιστροφή των άμεσων ξένων επενδύσεων.
- Συστηματική και τολμηρή αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
- Δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στις παραμεθόριες περιοχές.
- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.
- Στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.