ΒΕΘ: Πυξίδα για την οικονομία η εθνική συνεργασία
Την ώρα που κορυφώνονται οι πολιτικοί διαξιφισμοί ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 20ης Σεπτεμβρίου, το επιχειρείν εξακολουθεί να βιώνει την οικονομική ασφυξία και να αγωνιά για την επόμενη ημέρα. Ενδεικτικά του τι συμβαίνει, από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα, στο μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο είναι τα στοιχεία των εγγραφών – διαγραφών, όπως αυτά προκύπτουν από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και αφορούν το διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Μέσα σε διάστημα εννέα μηνών μόλις 200 επιχειρήσεις αποφάσισαν να ενταχθούν στον επιχειρηματικό στίβο, ενώ πλέον των τετραπλάσιων επιχειρήσεων – 875 επιχειρήσεις – οδηγήθηκαν σε αναστολή εργασιών.
Η έναρξη των επιχειρήσεων είναι μειωμένη κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου (πέρυσι εγράφησαν 295 επιχειρήσεις), ενώ οι διαγραφές ήταν μειωμένες κατά 16% (διεγράφησαν 1.042 επιχειρήσεις).
«Η ανασχετική τάση στις διαγραφές, που εξακολουθούν να είναι πολλές, δεν αποτελεί κάποια αισιόδοξη είδηση, άλλωστε το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο αρνητικό. Επιπλέον δεν είναι ακόμη εμφανή τα αποτελέσματα που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από τους ελέγχους κεφαλαίων που αποτελούν αγκάθι για το επιχειρείν» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία είναι οριακή.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό αποτελεί μονόδρομο τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, παρά τις όποιες διαφορές τους, να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν σε βάθος τετραετίας. Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, πρέπει να γυρίσει σελίδα, να δει το μέλλον κατάματα και όχι φοβισμένη για το τι την περιμένει» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μία απλή προτροπή, ή μία ελπίδα είναι αυτό που απαιτεί η σοβαρότητα των ημερών που διανύουμε. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί μια ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας δεν θα βάζουν ‘τρικλοποδιές’ το ένα στο άλλο και δεν θα δημιουργούν ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη, στον Έλληνα επιχειρηματία, στον Έλληνα καταθέτη, ή στον επενδυτή, που δεν θα προκαλούν εντάσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μόνο και μόνο μέσα από τη διάθεση για αντιπαραθέσεις».
Στην προσπάθεια της για την είσοδο της χώρας σε νέα τροχιά, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, θα πρέπει να στηριχτεί στο παρακάτω τρίπτυχο:
-Οριστική απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Παρά την εξομάλυνση που επήλθε με τη συμφωνία του Αυγούστου, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και οι κύκλοι που επιδιώκουν να δουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης δεν έχουν σταματήσει να εξυφαίνουν σχέδια.
-Εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν τα φορολογικά μέτρα σε βάρος του ιδιωτικού τομέα και θα αποτραπεί η καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας.
-Επιτάχυνση και ολοκλήρωση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη και κυρίως τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
«Αυτή θα πρέπει να είναι η δική μας συμφωνία. Αποφάσεις και δράσεις με πρίσμα την ευημερία της χώρας, κάτω από τον κοινό εθνικό στόχο της παραμονής και της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εντός του ευρώ» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.