«Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο» η Ελλάδα, αν βγει από το ευρώ
Σε «Βενεζουέλα χωρίς πετρέλαιο» θα μετατρεπόταν η Ελλάδα εάν αποχωρούσε από το ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Holger Schmieding, οικονομολόγο της Berenberg Bank.
Τα σχόλια για το μέλλον της Ελλάδας έχουν φουντώσει τον τελευταίο καιρό και το παραπάνω (που έγινε στο πρακτορείο Bloomberg) είναι ένα από εκείνα που αποτυπώνουν με γλαφυρό τρόπο τις απόψεις του οικονομολόγου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, μια έξοδος από το ευρώ θα άφηνε την Ελλάδα παρία στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, θα οδηγούσε σε μια υποτίμηση που πιθανώς θα απαιτούσε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα καθιστούσε τις τράπεζες στόχους. Και καθώς η Ελλάδα θα είχε αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επισημαίνει το Bloomberg, οι κερδοσκόποι θα ξεκινούσαν αμέσως να ψάχνουν το επόμενο πιθανό θύμα: από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία.
«Ορφανή» παραμένει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, καθώς δεν έχει τοποθετηθεί αντικαταστάτης στη θέση του κ. Στέφανου Κομνηνού. Ο τελευταίος παραιτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου προκειμένου να πολιτευθεί με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Το ζήτημα είναι ότι η εν λόγω Γραμματεία, η οποία μάλιστα από την 1η Νοεμβρίου 2014 έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, λόγω της συγχώνευσής της με την αυτόνομη μέχρι τότε Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, παραμένει χωρίς επικεφαλής. Ας σημειωθεί ότι η Γραμματεία είναι αρμόδια για τη λειτουργία της αγοράς, για τις δημόσιες συμβάσεις, για την προστασία του καταναλωτή.
Πιέσεις στα warrants
Η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών οδήγησαν σε βύθιση του Χρηματιστήριο Αθηνών το 2014, με τις μετοχές των τραπεζών να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 29%, ενώ η τιμή της μετοχής της Alpha Bank υποχώρησε κατά 25,8%, της Τράπεζας Πειραιώς κατά 40,5%, της Εθνικής κατά 61,8% και της Eurobank κατά 66,2%. Αρνητική ήταν η εικόνα και στα warrants. Το warrant της Alpha υποχώρησε κατά 16%, της Πειραιώς κατά 75% και της ETE κατά 86%. Tο warrant της Alpha είναι το μόνο που βρίσκεται κοντά στην τιμή άσκησης, σε αντίθεση με των άλλων τραπεζών τα οποία εδώ και καιρό είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
Προσδοκίες για έσοδα 2,5 δισ. από τις ρυθμίσεις
Περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ρυθμιστεί από το σύνολο των ρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί μετά το 2013, ενώ εισέρρευσαν στα ταμεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Aπό τον Μάιο του 2013 έως τις 30 Δεκεμβρίου του 2014, 169.336 οφειλέτες εντάχθηκαν σε ρύθμιση. Ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 1.741.026.141,29 ευρώ, ενώ εισπράχθηκαν 476.999.425,19 ευρώ. Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν ότι το επόμενο διάστημα τα ποσά που θα ρυθμιστούν θα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Εκτιμήσεις και πραγματικότητα για τις επιστροφές φόρων
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες η ΓΓΔΕ τονίζει ότι οι επιστροφές φόρων έχουν υπερβεί τα 3,2 δισ. ευρώ. Η επιχειρηματολογία, μάλιστα, της ΓΓΔΕ είναι ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός προβλέπει επιστροφές φόρων ύψους 3,13 δισ. ευρώ αντί 2,78 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο. Προφανώς αγνοούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι επιστροφές φόρων, όπως και τα έσοδα, δεν διαμορφώνονται ανάλογα με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές αιτήσεις των φορολογουμένων καθώς και με την εξέλιξη της οικονομίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «ουδέποτε έχει δοθεί οποιουδήποτε είδους οδηγία από το υπουργείο Οικονομικών και τη ΓΓΔΕ στους λειτουργούς της φορολογικής διοίκησης, ώστε να παγώσει ή έστω να επιβραδυνθεί η διαδικασία επιστροφής πάσης φύσεως φόρων προς τους φορολογουμένους». Ωστόσο, οι προϊστάμενοι των εφοριών ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο.
Πηγή: Καθημερινή