Βελτιώσεις στις ηλεκτρονικές πληρωμές – Τι αλλάζει στη διατροφή σε πρώην σύζυγο ή παιδιά

Ο καταιγισμός σχολίων στο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση, συνεχίζεται. Ποιο είναι το άρθρο, που έχει συγκεντρώσει σχεδόν το αποκλειστικό ενδιαφέρον των φορολογούμενων; Μα φυσικά το άρθρο 7 για το όριο του 30% στις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Παρά τις βελτιώσεις που έγιναν, με την επισήμανση ότι βάση υπολογισμού είναι το πραγματικό και όχι το τεκμαρτό εισόδημα, με την επέκταση των εξαιρέσεων και της ευνοϊκότερης μεταχείρισης φορολογούμενων με αυξημένες ανελαστικές δαπάνες, οι πολίτες εκφράζουν την αγωνία τους ή και την αντίδραση τους για την αύξηση του υποχρεωτικού ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών. Και έτσι, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν ακόμα μια ειδική βελτίωση.

Ας δούμε δύο χαρακτηριστικά σχόλια, που φωτογραφίζουν την επόμενη παρέμβαση:

  1. «Είμαι μισθωτός με εισόδημα 1.100 ευρώ μηνιαίως εκ των οποίων 300 ευρώ είναι το ενοίκιο μου που καταθέτω ηλεκτρονικά στον ιδιοκτήτη και 450 ευρώ διατροφή που καταβάλλω στην πρώην σύζυγό μου και αυτή ηλεκτρονικά με κατάθεση στο λογαριασμό της. Μου απομένουν 350 ευρώ.Και όλο το ποσό των 350 να το χρησιμοποιώ με κάρτα, κάτι που προφανέστατα δεν είναι εφικτό, πάλι δεν θα φτάσω το αφορολόγητο του 30 % χωρίς δική μου υπαιτιότητα. Να θυμίσω εδώ ότι η διατροφή και το ενοίκιο δεν εκπίπτουν πουθενά εδώ και πολλά χρόνια. Μπορείτε λοιπόν να μου πείτε αν είναι δίκαιο εγώ να έχω «πέναλτι» στην εφορία;»
  2. «Από το ποσοστό εισοδήματος πρέπει να αφαιρείται το εισόδημα που δίδεται ως διατροφή στη πρώην σύζυγο και στα τέκνα πχ αν το εισόδημα του πρώην συζύγου είναι 30.000, και δίνει διατροφή 8.000, οι αποδείξεις θα πρέπει να λογίζονται ως το 30% των 22.000, γιατί στη πραγματικότητα το υπόλοιπο εισόδημα δεν υπάρχει διαθέσιμο.»

Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η επόμενη βελτίωση θα αφορά σε όσους καταβάλλουν διατροφή σε πρώην σύζυγο ή παιδιά, καθώς όντως η σχετική δαπάνη έχει πάψει προ πολλού να μειώνει το φόρο ή το φορολογητέο εισόδημα, με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του 30% να πρέπει να γίνει επί ανύπαρκτου στην πραγματικότητα εισοδήματος.


Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/beltioseis-stis-ilektronikes-pliromes-ti-allazei