Βαρθολομαίος: Έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, δικαστών ανεπίληπτου ήθους
«Ο φανατισμός, η σκληρότητα, η αδιαλλαξία, η μισαλλοδοξία, είναι χαρακτηριστικά τα οποία αντιτίθενται εις το δίκαιο και εις την απόδοση του και πρέπει να αποφεύγονται» τόνισε Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Σάββατο κατά τη Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τον εορτασμό του προστάτη αγίου της Δικαιοσύνης, του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.
Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας, πάντοτε, αλλά ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη από μετριοπάθεια για να διατηρεί τη συνοχή της και για να ξεπεράσει τις δυσκολίες.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη και στο παράδειγμα του, το οποίο όπως είπε, «στη συνείδηση του πιστού λαού αναγνωρίζεται ως πρότυπο αποδόσεως του δικαίου», δηλαδή, «το πρότυπο του αληθινού δικαστού, του οποίου η συνείδηση, υπό ουδεμιάς εξωτερικής επιβολής κάμπτεται, αλλά και εις τας πλέον δυσχαιρείς συνθήκας διατηρεί την καθαρότητα, τη σεμνότητα και τη σοφίαν αυτού».
«Και σήμερα έχωμεν ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, δικαστών ανεπίληπτου ήθους» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε για τη διαφορά ανάμεσα στην κοσμική και τη Θεία Δικαιοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι η δεύτερη δεν αποσκοπεί στην «τιμωρία» του δράστη μιας παράνομης πράξης, αλλά στην «αποκατάσταση της επελθούσης διά της αδικίας ηθικής δυσαρμονίας».
«Έχουμε τη βεβαιότητα ότι εμπνέεστε από τη Θεία Δικαιοσύνη» προσέθεσε ο κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος προς τους δικαστικούς και τους νομικούς, ενώ εξήρε μεταξύ άλλων και την πρωτοβουλία του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ν. Βαλεργάκη και των μελών του συλλόγου για τις εορταστικές εκδηλώσεις.
«Ασφαλώς και δεν αρκούν μόνο η δικαιοσύνη και η ακεραιότητα των δικαστών» συνέχισε ο κ. Βαρθολομαίος, υπογραμμίζοντας ότι αυτές πρέπει να «να συνδυάζονται με τη Διάκριση, που είναι η κορυφαία αρετή και στη συγκεκριμένη προστατεύει από ακρότητες και υπερβολές και επικινδύνους εντάσεις».
«Σκοπός της Δικαιοσύνης δεν είναι η εκδίκηση την οποία επιζητούν συνήθως οι άνθρωποι, αλλά ο περιορισμός και η θεραπεία του κακού, η μεταμέλεια των σφαλλόντων, η ανοχή και η συμφιλίωση» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και σημείωσε:
«Η μετριοπάθεια είναι καρπός της Διακρίσεως και την έχει μεγάλη ανάγκη, πάντοτε μεν, ιδιαιτέρως όμως σήμερα, η κοινωνία μας προκειμένου να διατηρεί τη συνοχή της και να αρθεί υπεράνω των δυσμενών περιστάσεων. Τα άκρα ανήκουν εις τον σύμβουλο του κακού