Βαρουφάκης: Η έναρξη τεχνικών συζητήσεων εγγυάται τη ρευστότητα

«Σημαντικό βήμα για την επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, τόσο όσον αφορά στην εξειδίκευση του προγράμματος για το επόμενο τετράμηνο, όσο και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκκίνησης της διαπραγμάτευσης για την μετά τον Ιούνιο εποχή», χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

 

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας» και ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

 

Ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

 

Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση προφανώς θα διατηρήσει δεσμούς με τους θεσμούς, αλλά όχι να έρχονται από κοινού και να προσπαθούν να εφαρμόσουν πολιτικές που απέτυχαν.

 

Σε ό,τι αφορά τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η ελληνική πλευρά είπε ότι είναι ένα πρώτο μέρος και ότι θα υπάρξουν και άλλες δέσμες προτάσεων, οι οποίες θα συζητηθούν σε βάθος και θα καταρτιστεί ο τελικός κατάλογος. «Η ιδέα των επισκέψεων τύπου τρόικα, όπου τεχνοκράτες θα μπαίνουν στα υπουργεία μας και θα προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν», τόνισε.

 

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν σπατάλησε χρόνο και ότι αντέδρασε πολύ γρήγορα δεδομένων των καταστάσεων που κληρονόμησε. Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση του όρου «τρόικα», σχολίασε: «Αν κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποιούν από συνήθεια τον όρο τρόικα δεν με πειράζει, εμείς δεν τον χρησιμοποιούμε».

 

Εξηγήσεις για τα περί δημοψηφίσματος

 

Κληθείς να σχολιάσει τα «περί δημοψηφίσματος» που αναφέρονται σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος τύπος.

 

«Για μένα είναι δυστυχές ότι μερίδα του Τύπου και μάλιστα μιας τόσο έγκριτης εφημερίδας χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, εξηγώντας ότι ο τίτλος που έδωσε η ιταλική εφημερίδα στη συνέντευξη που της παραχώρησε, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο των όσων είπε. «Απάντησα σε υποθετική ερώτηση, τί θα κάναμε αν η ευρωζώνη απέρριπτε όλες ανεξαιρέτως τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός.

 

Χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου

 

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.

 

Εξάλλου, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».

«Καμία επίθεση από τον Σόιμπλε»

 

Τέλος, ερωτηθείς αν στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης το διέψευσε, λέγοντας ότι ο κ. Σόιμπλε δεν του επιτέθηκε. «Μου έθεσε το ερώτημα και νομίζω ότι η απάντηση που του έδωσα τον κάλυψε».

 

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πάντως ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.