Βαρουφάκης: Διαφωνίες μεν, όχι αγεφύρωτες δε

Τις διαπραγματευτικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην εν εξελίξη διαβούλευσή του με τους θεσμούς ανέπτυξε με άρθρο του ο Γ. Βαρουφάκης στην προσωπική του ιστοσελίδα.

 

Τιτλοφορώντας την ανάρτησή του «Μία νέα συμφωνία για την Ελλάδα», ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι «η Ελλάδα με τους εταίρους της έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά» καθώς εκτιμούν ότι «το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα πρέπει να ανανεωθεί και οι φορολογικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από την πολιτική και την επιχειρηματική επιρροή».

 

Σημειώνει επίσης ότι «το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι προβληματικό» και ότι η αγορά εργασίας έχει πληγεί από την κρίση και είναι βαθιά κατακερματισμένη, με την αύξηση της παραγωγικότητας να βρίσκεται σε αδιέξοδο.

 

Συμπληρώνει ότι η δημόσια διοίκηση είναι σε επείγουσα ανάγκη να εκσυγχρονιστεί και οι δημόσιοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιούνται πιο αποτελεσματικά.

 

Από εκεί και πέρα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να χαράξει ένα σχέδιο προς το μέλλον, που να βασίζεται σε “εύλογες παραδοχές” τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα που πρέπει να συνάδουν με τα ποσοστά αύξησης της παραγωγής και των καθαρών επενδύσεων όσο και για την επέκταση των εξαγωγών που θα μπορούν να σταθεροποιήσουν την οικονομία και το ποσοστό του χρέους της Ελλάδας.

 

Ο υπουργός κάνει πάντως λόγο για υπαρκτές «τρέχουσες διαφωνίες» με τους εταίρους για τις οποίες όμως λέει ότι δεν είναι αγεφύρωτες αναγνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να εξορθολογίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα για παράδειγμα, με τον περιορισμό της πρόωρης συνταξιοδότησης, να προχωρήσει με τη μερική ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την αντιμετώπιση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και τη δημιουργία ενός πλήρως ανεξάρτητου σώματος φορολογίας και την ώθηση της επιχειρηματικότητας.

 

«Οι διαφορές που έμειναν, αφορούν στο πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και του μακροοικονομικού περιβάλλοντος», σημειώνει.

 

«Το καθήκον μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας, πως οι ενέργειές μας είναι πιο πολύ στρατηγικές, παρά κινήσεις τακτικής, και πως η λογική μας είναι υγιής. Καθήκον τους είναι να εγκαταλείψουν μια προσέγγιση που έχει αποτύχει», καταλήγει ο κ. Βαρουφάκης.

 

Σε συνέντευξή του εξάλλου σε γαλλικό φιλοσοφικό περιοδικό ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει πως ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα, προσθέτοντας ότι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας εξόδου.