«Βαφτίζουν» έκτακτο επίδομα πρόνοιας το ΕΚΑΣ για να μην επιστραφεί
Συμβιβαστική λύση προκειμένου να μην επιστρέψουν τα ποσά των εφάπαξ που έλαβαν για έξι μήνες οι περίπου 90.000- 100.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ που θα το χάσουν λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων από τον επόμενο μήνα, φαίνεται να συμφώνησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τους εκπροσώπους των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο χθες.
Το κόστος της εξαγγελίας του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ και θα υλοποιηθεί όπως ανέφεραν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο της λογιστικής μεταφοράς των χρημάτων από τους συνταξιούχους στον “λογαριασμό” της περικοπής του ΕΚΑΣ για το 2016, και ενός αντίστοιχου ποσού από τα χρήματα που προορίζονται για την χορήγηση προνοιακών επιδομάτων.
Στην πράξη, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα όσων θα χάσουν μέχρι το 2019 το επίδομα, δεν θα επιστρέψουν τα χρήματα που αντιστοιχούν σε 6 μήνες ΕΚΑΣ, καθώς θα θεωρηθεί ότι έλαβαν κάποιο έκτακτο επίδομα πρόνοιας αντίστοιχου ποσού.
Πέρα από το ΕΚΑΣ, άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές σχετικά με την παροχή έκπτωσης έως 50% σε αυτοαπασχολούμενους και νέους επιστήμονες τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητας τους για εισοδήματα από 10.000 ευρώ κι όχι 13.000 ευρώ όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά και το ζήτημα των μικρών επιχειρήσεων σε περιοχές με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους που κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας των υπέρογκων αυξήσεων στις εισφορές, καθώς οι δανειστές ζητούν να μην απολαμβάνουν τις ευνοϊκών διατάξεων που ισχύουν για τους αγρότες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή.