ΤΖΙΟΒΑΝΙ ΠΕΡΓΚΟΛΕΖΙ/ ΩΔΕΙΟ ΆΝΩ ΠΟΛΗΣ ΌΠΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις 13 και 14 Απριλίου 2019 στο ειδικά διαμορφωμένο θέατρο της οδού Αισχύλου 17 της Άνω Πόλης  οι φίλοι του λυρικού θεάτρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την όπερα του Τζοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι «Η Υπηρέτρια Κυρία» (La Serva Padrona) που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο του Αγίου Βαρθολομαίου στη Νάπολη  το  1733. Διασκευάστηκε στα ελληνικά για την συγκεκριμένη φιλόδοξη παραγωγή του Ωδείου Άνω Πόλης σε σκηνοθεσία Κωστή Ραμπαβίλα και μουσική διεύθυνση Παναγιώτη Διαμαντή.

Το Ωδείο Άνω Πόλης μετά τις πετυχημένες παραστάσεις οπερέτας, μιούζικαλ  στο Βυζαντινό Λουτρό και πληθώρα εμφανίσεων των μουσικών συνόλων του στο Μέγαρο Μουσικής, το Βασιλικό Θέατρο, τη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Τελλόγλειο,  ανεβάζει αυτή τη φορά  ένα διάσημο κωμικό ιντερμέδιο αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον του κοινού για το Λυρικό Θέατρο. Η  κωμική όπερα  χαίρει σήμερα μεγάλης αναγνώρισης ως μεταβατικό έργο ανάμεσα στη μπαρόκ και την κλασική περίοδο

 Και μπορεί για τον Κωστή Ραμπαβίλα, πολλά υποσχόμενο ηθοποιό και αριστούχο απόφοιτο της Υποκριτικής Κατεύθυνσης του Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ. και πρώην ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. με πλούσιο βιογραφικό, η παράσταση La Serva Padrona να  αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ωδείου Άνω Πόλης Παναγιώτη Διαμαντή όμως, το ανέβασμα όπερας αποτελεί ένα μουσικό είδος πολύ γνώριμο. Ο Παναγιώτης Διαμαντής στο εξωτερικό έχει διευθύνει την ιστορική Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, τις Συμφωνικές Ορχήστρες George Enescu του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας και της πόλης Daejeon της Νότιας Κορέας, την Orchestra Sinfonica di Roma , την Orchestra Sinfonica Siciliana di Palermo στην Ιταλία,  την North Czech Philharmonic Orchestra κ.α. Στην Ελλάδα έχει διευθύνει επανειλημμένα την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η υπόθεση της όπερας «Η Υπηρέτρια Κυρία» (La Serva Padrona) εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας του 1735. Ο Ουμπέρτο, ένας εργένης προχωρημένης ηλικίας, είναι εξοργισμένος με τη νεαρή υπηρέτριά του, τη Σερπίνα, επειδή είναι ατίθαση και δεν του δείχνει τον παραμικρό σεβασμό. Για να την τιμωρήσει, διατάζει τον υπηρέτη του, Βεσπόνε, να του βρει μία σύζυγο, η οποία θα εξοστρακίσει τη Σερπίνα από το σπίτι. Η Σερπίνα παίρνει τον Βεσπόνε με το μέρος της και μαζί σχεδιάζουν να ξεγελάσουν τον κύριό τους ώστε να παντρευτεί την ίδια.

Στους ρόλους της Σερπίνα η Βασιλική Μπαξεβανίδου, του Ουμπέρτο ο Γιώργος Σοφιαλίδης και του Βεσπόνε ο Στέλιος Ράμμος.

Συντελεστές Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Κωστής Ραμπαβίλας, μουσική διεύθυνση: Παναγιώτης Διαμαντής, βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Πασιά, μετάφραση: Στέλιος Ράμμος, σκηνικά-κοστούμια: Σοφία Πασιά, φωτισμοί: Μαρία Όσσα, μακιγιάζ: Τζένη Ευσταθιάδου, επόπτρια μακιγιάζ: Σοφία Βουλαλά, υπέρτιτλοι: Στέλιος Ράμμος και Μάρθα Μαγγίρα, φωτογραφίες παράστασης: Νίκος Κουκής, επεξεργασία φωτογραφιών: Χριστίνα Γεωργίου, επικοινωνία: Χρήστος Καραγιαννόπουλος. Παραγωγή: Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

Την Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου Άνω Πόλης διευθύνει ο αρχιμουσικός Παναγιώτης Διαμαντής και συμμετέχουν οι μουσικοί : Α΄ Βιολιά: Κωνσταντίνος Αναστασιάδης, Ελένη Διαμαντή, Ειρήνη Πελαγία, Μαρία Μητροσούδη. Β΄ Βιολιά: Σίσσυ Σαντουρτζόγλου, Ρεβέκκα-Δανάη Καρατσόρη, Αρτεμησία Βασιλείου, Ειρήνη Γκουγκουστάμου.  Βιολοντσέλο: Κωνσταντίνος Γιαννός, Κοντραμπάσο: Θεοδότη Κάρτου. Πιάνο-τσέμπαλο: Θανάσης Μαργαρίτης.

Το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης ευχαριστεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.