Τζέιμς Πέτρας: «Δεν είναι έξυπνο να συμπεριφέρεσαι σαν γαϊδούρι και να ακολουθείς το αφεντικό σου»

Η διολίσθηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ότι αξιώνει η τρόικα που ξαναβαφτίστηκε θεσμοί δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες ρήξης της πολιτικής ηγεσίας με τους κερδοσκόπους. Η άνευ όρων ολοκληρωτική υποταγή οδηγεί σε νέο φαύλο κύκλο κοινωνικού bullying σε βάρος των φτωχότερων και μεσαίας οικονομικής κατάστασης Ελλήνων. Ομως υπάρχουν λύσεις με πρώτη και καλύτερη την αυτοδιαχείριση της κοινωνίας και όχι την οικονομική εξάρτησή της από το σάπιο τραπεζικό σύστημα. 

 

Την άποψη αυτή εκφράζει ο ελληνικής καταγωγής ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο State University της Νέας Υόρκης και επισκέπτης καθηγητής Μελετών Διεθνούς Ανάπτυξης στο Saint Mary University,Halifax, Nova Scotia στον Καναδά.

 

Ο Πέτρας προτείνει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης με αφορμή ένα χρέος που οι κερδοσκόποι φορτώσανε στην πλάτη του λαού της Ελλάδας και ψέγει την κυβέρνηση για την αναγνώριση του χρέους που είναι πολύ αμφιλεγόμενο, καθώς προήλθε από διεφθαρμένους αξιωματούχους και δεν αφορούσε αναπτυξιακούς στόχους,ενώ χρησιμοποιήθηκαν η απάτη και το ψέμα. 

 

«Εγώ θα επέβαλλα άμεσα ένα μορατόριουμ στο χρέος, θα επέβαλλα ελέγχους κεφαλαίων, θα παρενέβαινα στο τραπεζικό σύστημα και θα άρχιζα να χρηματοδοτώ την ανάπτυξη. Δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση πήγε στη Ρωσία και δεν πήρε τίποτα. 

 

Ενας ακόμη χρόνος ανοχής

 

Ο κ.Πέτρας προβλέπει ότι η ανοχή του λαού απέναντι στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την επιλογή του περί «εντίμου συμβιβασμού» με τους δανειστές θα διαρκέσει ένα χρόνο, δηλαδή για όσο χρειαστεί να αντιληφθούν οι Ελληνες ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις. 

 

Η ανεργία θα μείνει ψηλά, οι Ελληνες θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν και το χρέος δεν θα μειώνεται. 

 

Ο ίδιος προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη θα έστελνε ένα μήνυμα στις υπολοιπες χώρτς της ΕΕ, των οποίων οι λαοί επλήγησαν από προγράμματα λιτότητας που οδήγησαν στη μεγάλη μεταφορά χρημάτων προς τις τράπεζες. 

 

«Καταλαβαίνω γιατί οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών είναι εναντίον της Ελλάδος. Διότι, εάν δεν το κάνουν, θα βρεθούν οι ίδιες υπόλογες στους λαούς τους, οι οποίοι θα ρωτούν εσείς γιατί συμβιβαστήκατε; Το θέμα είναι πολιτικό και ο Τσίπρας δεν επιλέγει μια ανεξάρτητη πολιτική για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ.Πέτρας. 

 

Τί σημαίνει επιστροφή στη δραχμή;

 

«Νομίζω ότι η έξοδος της Ελλάδας και η επιστροφή στη δραχμή με μια υποτίμηση θα έκανε πιο ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα. Θα αναζωογονούσε την αγροτική οικονομία και τη μικρής κλίμακας βιομηχανία. Θα μπορούσε να διαχειριστεί το έλλειμμά της προκειμένου να αποφύγει κάποιες άμεσες ανισσοροπίες. Η Ελλάδα έχει έναν πολύ ισχυρό δημόσιο τομέα και ένα σχετικά δυνατό τραπεζικό σύστημα. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους για να ακολουθήσει μια εναλλακτική πολιτική και να αρχίσει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, την Κίνα,τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής. Δεν είναι έξυπνο να συμπεριφέρεσαι σαν το γαϊδούρι και να ακολουθείς το αφεντικό σου. 

 

Οι γερμανικές ελίτ δεν αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι οι τράπεζες τους έδιναν κακά δάνεια και ότι έπρεπε να πληρώσουν για αυτά. Οι Γερμανοί τραπεζίτες έδιναν κακά δάνεια στους Ελληνες κλεπτοκράτες και δεν τιμωρήθηκαν για αυτό. Είναι παράλογο. Οι Γερμανοί υπαγόρευσαν στην Ελλάδα την αναπτυξιακή της ατζέντα, την φορολογική και δημοσιονομική πολιτική. Αυτό είναι το έγκλημα της κυβέρνησης Τσίπρα, παρέδωσε την κυριαρχία της χώρας στην τρόικα. Ο Τσίπρας μας άφησε να πιστεύουμε ότι εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα και ότι είχε άλλο προσανατολισμό όσον αφορά το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, δήλωσε ο κ. Πέτρας στην «Εφημερίδα των Συντακτών». 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr