Τσίπρας: Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας
Το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και η αξιολόγηση θα κλείσει μέσα στο Μάρτιο, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ευθέως το ΔΝΤ ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση. Σε συνέντευξή του στο Star και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου o Αλέξης Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου το χαρτί του βέτο για το προσφυγικό. O κ. Τσίπρας ερωτηθείς από τον κ Χατζηνικολάου, πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο, διατύπωσε την προσωπική του εκτίμηση ότι το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν μέσα στο Μάρτιο. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.Προσφυγική κρίση
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνάμεις μίας χώρας και μίας κυβέρνησης, ενώ παράλληλα δείχνει τις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν μπορεί να βρει λύσεις και να μοιράσει δίκαια το πρόβλημα.
Ο πρωθυπουργός αντέκρουσε τον ισχυρισμό ότι οι προσφυγικές ροές οφείλονται στις δηλώσεις της Τ.Χριστοδουλοπούλου. Ας αναλογιστούμε -είπε- ποια είναι η αιτία που προκαλεί αυτές τις ροές. Είναι αστείο να πει κανείς ότι οφείλονται στο ότι υπήρξε μία υπουργός που είπε ότι το ελληνικό Λιμενικό δεν θα πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο.
Σε ερώτηση εάν αφήνει να εννοηθεί ότι κάποια από τα δυστυχήματα στο Αιγαίο ήταν μέρος μίας «αποτρεπτικής τακτικής», ο πρωθυπουργός απάντησε ότι υπάρχει ένας μεγάλος φάκελος, ο φάκελος Φαρμακονήσι. «Είναι μία ανοιχτή υπόθεση δεν θέλω να ξύσω πληγές. Ήταν διαφορετικά όταν έρχονταν 10 βάρκες το μήνα και διαφορετικά 100 βάρκες σε μία ημέρα» είπε.
Για τη δράση της Frontex στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι δεν ήμασταν ποτέ αντίθετοι να αναλάβει συνεπικουρικά ρόλο και την οποία κατηγόρησε για κωλυσιεργία.
Για τη δράση του ΝΑΤΟ και για δηλώσεις κατά τη δραστηριοποίησή του στο Αιγαίο που προέρχονται από το κόμμα του, ο πρωθυπουργός είπε: «Είμαστε αριστερή κυβέρνηση, ναι, αλλά σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης. Όταν βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης κοιτάζεις τι είναι αυτό που βοηθά τα εθνικά συμφέροντα».
Εκτίμησε δε ότι αν η Τουρκία δεν συνεργαστεί, ακόμα και με το ΝΑΤΟ δεν θα έχουμε ουσιαστική μείωση των ροών. Υπογράμμισε δε ότι η άποψη περί εξόδου από τη Σένγκεν που ακούγεται από ορισμένους, σημαίνει de facto περιθωριοποίηση της χώρας και κλειστά σύνορα.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο να παίξει το χαρτί του βέτο στην κρίσιμη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό χρησιμοποιήθηκε και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, όπου επιφυλάχθηκε να συνυπογράψει τα συμπεράσματα σε σχέση με τι θα έμπαινε για το προσφυγικό. «Κάθε εργαλείο έχει σημασία πώς θα το χρησιμοποιήσεις» είπε.
Ερωτηθείς εάν το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει αυτό το ρόλο, «συναίνεσης» για βέτο εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι η συζήτηση στο Προεδρικό Mέγαρο την Παρασκευή δεν θα είναι άσπρο μαύρο.
Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα –είπε. Αυτό που θα προσπαθήσουμε, είναι να ληφθεί στη Σύνοδο η καλύτερη δυνατή απόφαση με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αυτή δεν μπορεί να εξαντλείται σε μία απλή δήλωση υποστήριξης προς την Ελλάδα. Θα πρέπει τα βάρη να μοιραστούν.
Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς τι θα πράξει στην περίπτωση που οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν εγκρίνουν το βέτο, είπε ότι θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει τη γραμμή της κυβέρνησης ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιαστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκεί «ελπίζω σε κοινό ανακοινωθέν», είπε ο πρωθυπουργός.
Αποκάλυψε δε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Γιούνκερ, ο οποίος «μου είπε επί λέξει ότι η Κομισιόν είμαι μαζί σας» και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε.
Από την Ελλάδα έχουν περάσει έως σήμερα 800.000 πρόσφυγες ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Απέφυγε πάντως να απαντήσει ποιος είναι ο αριθμός προσφύγων που μπορεί να αντέξει η χώρα και η οικονομία της.
Υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι να επικαιροποιηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για την επανεισδοχή για τους παράτυπους μετανάστες, να υπάρχει μία λειτουργική συμφωνία με την Τουρκία γιατί δεν μπορεί η Ελλάδα να επωμιστεί όλο το βάρος. Δουλεύουμε για το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία, είπε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι σήμερα ήταν εδώ ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και την Παρασκευή θα βρίσκεται στη χώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ως προς τις επιπτώσεις στον τουρισμό, επισήμανε ότι όντως υπάρχει μείωση στις προκρατήσεις κυρίως στην Κω και τη Σάμο. Δεν αφορά την Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο, συμπλήρωσε. Παραδέχθηκε ότι ανησυχεί γι’ αυτό η κυβέρνηση, εξ ου και έχει καταρτιστεί σχέδιο στο υπουργείο Τουρισμού και η κ. Κουντουρά εξετάζει με tour operators ειδική καμπάνια γι’ αυτά τα νησιά. Όμως η κατάσταση σε δύο νησιά δεν συνιστά καταστροφή για τον τουρισμό, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στα hot spots και την παρατήρηση τι θα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εάν αυτή ήταν μία απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι δεν βοηθά τη χώρα να διαφημίζουμε σε πρωτοσέλιδους τίτλους και εφημερίδες που διαβάζουν στο εξωτερικό ότι κινδυνεύει ο τουρισμός. Φέτος πάμε για ένα ρεκόρ όλων των εποχών, ανέφερε.
«Να σταματήσετε να καταστροφολογείτε», είπε απευθυνόμενος συνολικά σε όλες τις πλευρές σχετικά με την απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων στους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων.
Ως προς το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και στο ερώτημα τι γίνεται εάν δεν υπάρξει συναίνεση στη χρήση βέτο, ο πρωθυπουργός ε ότι η σύνοδος γίνεται ακριβώς για να υπάρξει μία ενιαία εθνική γραμμή. Θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη για να έχει η κυβέρνηση γραμμή, την οποία θα εκθέσει στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και θεωρεί και ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία και κοινό ανακοινωθέν.
Αξιολόγηση και οικονομία
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση στο ΔΝΤ το οποίο, όπως είπε, έχει μία διαφορετική εκτίμηση η οποία δεν μπορεί να βασιστεί σε κάποια δεδομένα.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη και δεν υπάρχει κανένα κανένας φόβος, ούτε κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων.
Για εμάς -πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας- ο δύσκολος κάβος η είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Κλείνω τα αυτιά μου σε σειρήνες και το μόνο που με απασχολεί είναι να φύγει η χώρα από αυτήν την περιπέτεια, χωρίς να έχουμε διαρρήξει την κοινωνική συνοχή και χωρίς να έχουμε ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις» δήλωσε.
«Η αξιολόγηση θα κλείσει» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός γιατί όπως παρατήρησε έχουμε όλη την Ευρώπη να εγκρίνει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Υπάρχει ένα εγγενές πρόβλημα, ότι υπάρχει το ΔΝΤ το οποίο έχει του δικούς τους κανόνες και εκτιμήσεις. «Αυτό που και εγώ και όλοι οι Ευρωπαίοι πιστεύω συνειδοτοποιούν είναι ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή του Ταμείου στο ρεαλισμό για να προχωρήσουμε» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει επίσης συμψηφισμός με το προσφυγικό. «Η συμφωνία θα τηρηθεί. Όμως η προσφυγική κρίση εκ των πραγμάτων θέτει σε διαφορετικό πλαίσιο τα πράγματα» τόνισε.
Οι ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρώπης -συμπλήρωσε- θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο Ταμείο ότι ή συμφωνεί με το πρόγραμμα και μένει έχοντας ρεαλιστικές απαιτήσεις, ή δεν συμφωνεί και αποχωρεί.
Το Ταμείο, εκτίμησε, δεν χρειάζεται χρηματοδοτικά. Η παρουσία του είναι συμβολική και σχετίζεται με τις πιέσεις που υπάρχουν και στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα επιμείνει στην ανάγκη να προστατευτούν οι συνταξιούχοι που έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατλα 35% κατά μέσο όρο. Έξηντα μέρες τώρα -πρόσθεσε- είναι οι πρότασεις μας στο ασφαλιστικό, δεν έχουν οι θεσμοί θέσει επίσημα ζήτημα μείωσης συντάξεων.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε πάντως την υιοθέτηση κάποιου πλαφόν νγια τις μεγάλες συντάξεις. Είπε όμως ότι έγνοια της κυβέρνησης είναι να προστατευτεί η πλειοψηφία των συνταξιούχων με χαμηλές συντάξεις.
Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία του Ιουλίου υποχρεώνει να εναρμονίσουμε τη φορολογία των αγροτών με τη φορολογία των υπολοίπων, ενώ γίνονται αλλαγές και στη φορολογία των υπολοίπων. Αυτή η μεταρρύθμιση, είπε, έχει συμφωνηθεί στα τεχνικά κλιμάκια «γιατί έχει λογική δικαιοσύνης, όπως και στο ασφαλιστικό».
Ερωτηθείς πότε θα επιστρέψει το κουαρτέτο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μετά την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα. Διατύπωσε όμως την προσωπική του εκτίμηση ότι το κλιμάκιο των Θεσμών θα επιστρέψει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και τα κρίσιμα νομοσχέδια θα περάσουν μέσα στο Μάρτιο. «Το Πάσχα θα έρθει μαζί με την ανάσταση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά.
Εντύπωση προκάλεσε η ευθεία επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας ανοησίες τα όσα αναφέρει για το δημοψήφισμα. Δέχομαι κριτική -είπε- αν έκανα σωστή ή όχι διαπραγμάτευση, δεν δέχομαι όμως κριτική επί ηθικού πεδίου. Χαρακτήρισε δε «απολύτως ανόητη» την κριτική του Γ.Βαρουφάκη ότι το Μαξίμου ήθελε να βγει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Παραδέχτηκε δε ότι «έκανα και λάθη στις επιλογές συνεργατών μου».
Σενάρια εκλογών και οικουμενικής
O κ. Τσίπρας απάντησε ότι η συνεννόηση στα εθνικά θέματα δεν παζαρεύεται με ομερτά στα υπόλοιπα θέματα, όπως για παράδειγμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Ο ελληνικός λαός -είπε- απεφάνθη τον Σεπτέμβριο, έδωσε κυβέρνηση και πρωθυπουργό και θέλει σταθερότητα.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη συμφώνησαν σε πρόσφατη συνάντησή τους σε προσπάθεια αλλαγής εκλογικού νόμου και ύπαρξη συνταγματικής ρήτρας για την πολιτική σταθερότητα. Φαίνεται -πρόσθεσε- ότι κάποιοι τώρα πιέζουν τον κ. Μητσοτάκη για να έχουμε πολιτικές εξελίξεις σύντομα.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει ακόμη 3,5 χρόνια. Αυτά είναι κρίσιμα για τον τόπο. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν την εξουσία 40 χρόνια. Ας μας αφήσουν να δοκιμαστούμε και στην ηρεμία, στην μπουνάτσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.