Τσίπρας: «Χάνει το χρόνο του όποιος ζητά παράταση του Μνημονίου»
Δεν ξεπεράσαμε σε τρεις εβδομάδες τα προβλήματά μας, τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Όμως ο πολίτης δεν αισθάνεται πλέον την απαξίωση και τον εκνευρισμό. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία» συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει κανέναν, αλλά συνομιλεί ως ισότιμος εταίρος στην ΕΕ.
Για πρώτη φορά κάποιοι λένε όχι και το εννοούν, είπε, ενώ είπε ότι ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στους Έλληνες.
«Θα του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Αυτούς να λυπάται» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε, πάντως, ατυχή στιγμή τη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε πρόσφατα και απεικόνιζε τον Σόιμπλε με ναζιστική στολή.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι κόκκινες γραμμές που χαράσσει η Ελλάδα είναι οι κόκκινες γραμμές όλων των λαών της Ευρώπης.
«Οι λαοί προσβλέπουν σε εμάς για απαλλαγή από την καταστροφική πολιτική της λιτότητας και στροφή σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη».
Ξεκαθάρισε ότι η σωτηρία δεν θα έρθει επιμένοντας στο λάθος, όπως ζητούν δανειστές αλλά και δυνάμεις στην Ελλάδα.
Θέλουμε συμφωνία χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα, συνέχισε. «Οτιδήποτε άλλο θα ήταν αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία αποτελεί μια περιττή διαδικασία για τις χώρες που είναι σε προγράμματα στήριξης».
Διαβεβαιώνουμε για μια ακόμα φορά ότι θα πρωτοτυπήσουμε και στο θέμα: να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε ενώπιον των πολιτών.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι την Πέμπτη θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο για την απαγόρευση των δημοπρασιών και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, «χωρίς αστερίσκους και ψιλά γράμματα».
Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα να ψηφιστούν οι ρυθμίσεις με τη ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους.
Το επόμενο νομοσχέδιο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα, όπως είπε, ενώ σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από τις πολιτικές του μνημονίου.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θέλει λύση, όχι ρήξη, επικαλούμενος μάλιστα τη δήλωση που έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά τη δική του συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισελμπλουμ.
Αναφέρθηκε στο σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που εκδόθηκε στο χθεσινό Eurogroup, και το οποίο, «κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας», ήμασταν έτοιμοι να υιοθετήσουμε.
Επέρριψε την ευθύνη για την απόσυρσή του στον κ. Ντάισελμπλουμ, με στόχο να σπρώξει την Αθήνα στη μη συμφωνία. «Το νέο σχέδιο εξειδίκευε και τα μέτρα που έπρεπε να υιοθετήσουμε, ώστε το μνημόνιο να μην μείνει γράμμα κοινού περιεχομένου.»
Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης.
Το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας στο Eurogroup των 18 απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι το κλίμα που συνάντησα εγώ στις επαφές μου, συνέχισε ο πρωθυπουργός, καλώντας όλους να αναλάβουν την ευθύνη τους.