Τσίπρας: Εσωκομματικό δημοψήφισμα και έκτακτο συνέδριο
Έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, αφού έχει κλειδώσει η συμφωνία, διαφορετικά εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή, ώστε να αποφασίσει η βάση του κόμματος, πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι είναι σεβαστή η άλλη άποψη που θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός, ότι πρέπει να απεμπλακεί η χώρα άμεσα από τις συνομιλίες με τους εταίρους δανειστές και ότι υπάρχει εναλλακτικό και βιώσιμο σχέδιο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί και να εξηγηθεί.
«Πρέπει να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και δημοκρατικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές και μεγάλες», τόνισε.
«Προτείνω όποια και να είναι η συλλογική απόφαση του κόμματός μας, να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Πρέπει να δεσμευτούμε ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, όποιες και αν είναι αυτές, θα γίνουν σεβαστές και θα σταματήσει ο παράλογος δυισμός. Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά».
«Όλοι μας παλεύουμε για έναν στόχο. Αυτό που ονομάζουμε πολιτικό μετασχηματισμό. Αν ο στόχος δεν είναι κοινός, δεν υπάρχει λόγος συνύπαρξης», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί κάποιοι να θεωρούν τον εαυτό τους περισσότερο αριστερό από τους άλλους, «ούτε θα αξιοποιείται επ’ άπειρον η ψήφος άλλων κομμάτωνκαι θα συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Με ένα μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να αναλαμβάνει την ευθύνη να στηρίξει την κυβέρνηση κι άλλοι να καταψηφίζουν, και την ίδια ώρα να υποστηρίζουν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση».
Επισήμανε δε ότι το στρατηγικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μπορέσει η κυβέρνηση να συνεχίσει να τηρεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. «Η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Διότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης μεγάλους μέρους της κυριαρχίας της. Θα είναι δύσκολη μάχη, που θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας και το θέμα του χρέους που συνδέεται με την επιβολή αυτής της επιτήρησης», σημείωσε.
Πρέπει να συζητήσουμε συντεταγμένα οργανωμένα και χωρίς κραυγές, είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Υπάρχουν φωνές ότι αυτή η συμφωνία μάς δένει απολύτως τα χέρια. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν μέτρα σε σκληρή κατεύθυνση, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα, και όσο λάθος είναι να ωραιοποιήσει κανείς τη συμφωνία, άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση». Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόνοια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και στους όρους που θα δημιουργήσει η αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική εξόδου από την κρίση. «Πλέον, δεν συζητάμε αν θα γίνει η αναδιάρθρωση, αλλά σε τι μέγεθος και σε ποιο βάθος θα γίνει, και αν θα λύσει το πρόβλημα της υπερχρέωσης», είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προτείνει σε μια σειρά από ζητήματα ισοδύναμα μέτρα.
«Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να απαντήσει αν θα παίξει ή όχι κεντρικό ρόλο σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως το στρατηγικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη με τους αρνητικούς συσχετισμούς που υπάρχουν. «Σε αυτό το στρατηγικό ερώτημα πρέπει, πιστεύω, να απαντήσουμε θετικά. Διότι δεν μπορεί να αποτελεί λύση ότι με έναν φανταστικό τρόπο μπορούμε να δραπετεύσουμε από τους συσχετισμούς αυτούς. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να μας γλυτώσει από τους συσχετισμούς αυτούς, αν δεν είναι ευρωπαϊκό σχέδιο που θα έχει στόχο την αλλαγή αυτών των συσχετισμών», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, ούτε η νομισματική υποτίμηση για να γίνει ξανά η χώρα ανταγωνιστική». Επέμεινε δε ότι το θέμα είναι ποιες είναι οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η αριστερά για την αλλαγή, ανατροπή αυτών των συσχετισμών.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να συζητήσει σήμερα πάνω στο πιο ακραίο, στο πιο δύσκολο σενάριο. «Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι με ποιο σχέδιο με ποια προοπτική θα προχωρήσουμε, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το παλέψουμε. Να απαντήσουμε στο ερώτημα αν έχουμε δικαίωμα να αποδράσουμε, να επιλέξουμε τον πολιτικό αναχωρητισμό», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Είμαστε αναγκασμένοι να πάρουμε εμείς τα βάρος αυτής της συμφωνίας, για να παλέψουμε να βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας και άρσης της κυριαρχίας. Δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύθηκε και στέκεται δίπλα μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και επιλέγει εμάς να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα».
«Καθήκον είναι να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο», προσέθεσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Αυτό προϋποθέτει εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη μεταξύ μας και σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό πρέπει να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και δημοκρατικό, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος και όχι κλείνοντας αυτή τη συζήτηση σε αίθουσες μικρές και μεγάλες. Προτείνω ανοιχτό, συντεταγμένο, δημοκρατικό Συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα, για την τακτική μας στις νέες συνθήκες για μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και τις εναλλακτικές λύσεις».
Ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι λάθος κανείς να πάρει βεβιασμένες αποφάσεις», ότι είναι λάθος τα υπαρκτά ρήγματα που διευρύνθηκαν μετά τη συμφωνία στο κόμμα και την ΚΟ και τα υπαρκτά ρήγματα στρατηγικής να τα διευρύνει κανείς με βεβιασμένες λογικές και συμψηφισμούς, και κάλεσε όσους συντρόφους του θεωρούν ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή για σχέδιο βιώσιμο να το καταθέσουν. Τους κάλεσε να απαντήσουν με στοιχεία αν ο εκβιασμός ήταν πλαστός ή πραγματικός και αν πρέπει να μην απασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα. «Προτείνω να μην την υποβαθμίσουμε αυτή την απόφαση, αλλά να την λάβουμε με τον πιο συλλογικό τρόπο, διοργανώνοντας, με διαδικασίες συντεταγμένες, αλλά όσο το δυνατό πιο σύντομες, δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή», είπε για την περίπτωση που κάποιοι επιμείνουν ότι το κόμμα πρέπει να αποφασίσει πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να την εμποδίσει.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως είναι σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις στο κόμμα, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση. «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν υποστηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει», είπε ο κ. Τσίπρας.