Τσίπρας: Δεν θα συναινέσω σε κακή συμφωνία

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος που πρέπει να αποφασίζει μόνο του το πώς εξοικονομεί χρήματα και ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία κακή συμφωνία, στέλνει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αυστριακή εφημερίδα Österreich.

 

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι θέλει μια συμφωνία, η οποία θα έχει μία βιώσιμη μορφή για την οικονομία και το κοινωνικό σύστημα της Ελλάδας, και όχι απλά μία συμφωνία, αλλά μία συμφωνία η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση.

 

«Αυτές τις ημέρες μάθαμε να ζούμε με κίνδυνο και οι τελευταίοι τέσσερις μήνες ήταν επίσης επικίνδυνοι. Θα συνεχίσουμε μέχρι να βρούμε μία δίκαιη λύση. Είμαστε κυρίαρχο κράτος που πρέπει να αποφασίζει μόνο του το πώς εξοικονομεί χρήματα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός παρατηρεί ότι ο Βέρνερ Φάιμαν είναι ένας ειλικρινής φίλος της Ελλάδας, ο οποίος κατανοεί, επίσης, πως η πολιτική λιτότητας δεν μπορεί να είναι το μέλλον της ΕΕ.

 

«Εχω ήδη αποστείλει τις ελληνικές προτάσεις στους θεσμούς της ΕΕ. Θέλουμε μία λύση. Αναμένω την επίσημη απάντηση των θεσμών της ΕΕ», σημειώνει ο κ. Τσίπρας, ενώ απαντώντας στην ερώτηση, «αν η κ. Μέρκελ πει ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικά θα υπάρξει το Grexit» ο Ελληνας πρωθυπουργός επισημαίνει: «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει μόνον η κυρία Μέρκελ. Υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων στην ΕΕ».

Ο πρωθυπουργός έφτασε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην πόλη, ενώ αύριο συναντάται με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους υπουργούς Γ.Σταθάκη, Π.Λαφαζάνη, Ν.Βαλαβάνη, Κ.Ήσυχο, και Γ. Σακελλαρίδη, στελέχη της κυβέρνησης, καθώς και από πολυπληθή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μια μέρα μετά την έκρηξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά της κυβέρνησης που την κατηγόρησε ότι διαστρέβλωσε τις θέσεις των θεσμών, ενώ αίσθηση κάνει και ένα άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Tagesspiegel, επιχειρώντας να διαλύσει τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούν στην γερμανική κοινή γνώμη εσφαλμένες απόψεις και εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών και πολιτικών παραγόντων.