Τροπολογία σώζει… παραλία στην Καλαμαριά

Φρένο στην έκδοση οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών στο παραθαλάσσιο μέτωπο της Καλαμαριάς βάξει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και την οποία έκανε δεκτή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κέφαλογιάννη.

 

Η αναστολή ισχύει μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε σώζεται το πρώτο οικόπεδο δύο στρεμμάτων στο Καραμπουρνάκι, που είναι περιουσία ιδιωτών και κινδύνευε να οικοδομηθεί, ενώ ο δήμος αναμένει την υπογραφή του αναθεωρημένου πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ), με το οποίο θα αποτραπεί οριστικά η τσιμεντοποίηση της παραλίας.

Δήμος και σύλλογοι κατοίκων της Καλαμαριάς έδωσαν μάχη πριν από ενάμιση χρόνο για να αποτρέψουν την οικοδόμηση του εν λόγω οικοπέδου, που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου, καθώς οι ιδιοκτήτες εξασφάλισαν άδεια από την πολεοδομία, με αποτέλεσμα να εισβάλουν μπουλντόζες που επιχείρησαν την εκσκαφή του χώρου.

Εντέλει ο δήμος, μετά από πιέσεις που άσκησε στα συναρμόδια υπουργεία, κατάφερε να παρατείνει την αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών, προκειμένου να αποτρέψει τη δόμηση στην παραλία.
“Αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη συνεργασία αυτοδιοικητικών και πολιτικών παρατάξεων, οι οποίες μετά από αίτημα του δημοτικού συμβουλίου κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή, με την οποία αποτρέπεται η τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου”, υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αποδέτηκε την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατείνοντας την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στο οικόπεδο των 1.900 τ.μ. στο Καραμπουρνάκι.

 

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, ο κίνδυνος για την οικοδόμηση της παραλίας θα αποτραπεί οριστικά μετά την υπογραφή του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Καλαμαριάς, το οποίο χαρακτηρίζει το παραλιακό μέτωπο ζώνη κοινόχρηστου πρασίνου. “Η παράταση της αναστολής των οικοδομικών αδειών και εργασιών στην παραλία ισχύει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, οχπόσο μέχρι τότε αναμένουμε την τελική υπογραφή του ΓΠΣ από το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να είναι και νομικά κατοχυρωμένη η θωράκιση του παραλιακού μετώπου”, τόνισε ο κ. Μπακογλίδης. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό σχέδιο του δήμου εναρμονίζεται με το νέο χωροταξικό που ψηφίστηκε πριν από έναν μήνα και στις χρήσεις γης της παραλίας προβλέπει μόνο χώρους κοινόχρηστου πρασίνου.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία για την παράταση ψηφίστηκε και πλέον ο αναττληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς θα πρέπει να αιτιολογήσει την αναστολή, όπως ζητά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στο οποίο προσέφυγαν οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου δύο στρεμμάτων στο Καραμπουρνάκι.

 

ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ

 

Εκτός όμως από το συγκεκριμένο οικόπεδο υπάρχουν και άλλες ιδιοκτησίες στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς (περίπου 7-8 οικόπεδα), ωστόσο, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θ. Μπακογλίδης, οι διαδικασίες διεκδίκησης είναι πολύ πίσω και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μπει ο δήμος σε νέες περιπέτειες.

“Πάγια θέση μας είναι πως δεν μπορεί να τσιμεντοποιηθεί η παραλία και γι’ αυτό κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες”, τόνισε ο δήμαρχος, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος αναγνωρίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και γι’ αυτό μετά την υπογραφή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση για την καταβολή των αποζημιώσεων.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΟΥ 1922

 

Οι ιδιοκτήτες του επίμαχου οικοπέδου στο Καραμπουρνάκι φέρονται αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, καθώς κατάφεραν και πήραν πίσω την -εδώ και 30 χρόνια- δεσμευμένη περιουσία τους με δικαστική απόφαση, για την οποία δεν αποζημιώθηκαν ποτέ από τον δήμο και την πολιτεία. Οι ιδιοκτήτες είναι κληρονόμοι προσφύγων στους οποίους παραχωρήθηκαν τα οικόπεδα το 1922, ενώ εδώ και χρόνια προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την έκταση 2 στρεμμάτων (βρίσκεται μεταξύ του Ναυτικού Ομίλου και του Κυβερνείου), η οποία είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, στο πλαίσιο του ρυμοτομικού σχεδίου.

Το πράσινο φως δόθηκε στους ιδιοκτήτες το 2012 από την πολεοδομία, η οποία αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση, εκδίδοντας οικοδομική άδεια για ανέγερση κτιρίου 100 τ.μ.

 

Πηγή: Μακεδονία