Τρίτη ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι Βρυξέλλες

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

ΦΩΤΟ: EPA (ΑΡΧΕΙΟΥ)

Τρίτη ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για τρομοκρατική απειλή οι Βρυξέλλες σήμερα Δευτέρα 23/11, την επομένη μιας σειράς αστυνομικών επιχειρήσεων που δεν οδήγησαν στη σύλληψη Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου στην έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής για τρομοκρατική επίθεση, οι Βρυξέλλες παραμένουν σε κλοιό έκτακτων μέτρων -μια πρωτοφανής κατάσταση για την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη χώρα ολόκληρη.

Οι αρχές αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν μία ακόμη ημέρα το επίπεδο συναγερμού στο μέγιστο βαθμό στην περιοχή των Βρυξελλών (1,2 εκατομμύριο κάτοικοι) και να παρατείνουν τη διακοπή της λειτουργίας του μετρό. Παραμένουν κλειστά σχολεία, παιδικοί σταθμοί, πανεπιστήμια, κολέγια.

Νέα αξιολόγηση του επιπέδου του συναγερμού και των μέτρων ασφάλειας θα γίνει το απόγευμα από τις βελγικές αρχές.

“Αυτό που φοβόμαστε, είναι παρόμοιες επιθέσεις με αυτές του Παρισιού, με αρκετά άτομα, επιθέσεις σε αρκετά σημεία” με πιθανούς στόχους “πολυσύχναστα μέρη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

Το Σάββατο είχε ήδη μιλήσει για τους κινδύνους αυτούς και έλαβε δραστικά μέτρα που μετέτρεψαν τις Βρυξέλλες σε νεκρή πόλη καθ΄όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μπροστά στον κίνδυνο μιας σφαγής, όπως αυτή στις 13 Νοεμβρίου στο Παρίσι, που προκάλεσε τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350.

Χθες βράδυ, τεράστια αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο επέτρεψε τη σύλληψη 16 υπόπτων, όχι όμως του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπόπτου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι και έκτοτε παραμένει δύσκολο να εντοπιστεί.

“Ο ονομαζόμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών” που διεξήχθησαν σε έξι κοινότητες της περιφέρειας των Βρυξελλών και στο Σαρλρουά, στο νότιο Βέλγιο), ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία σε συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο, ο Αμπντεσλάμ εθεάθη να παραβιάζει τον αστυνομικό κλοιό κοντά στη Λιέγη οδηγώντας ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Σε μια πόλη οχυρωμένη, με τη ζωή να έχει σχεδόν σταματήσει, η αστυνομία διεξήγαγε 19 εφόδους. “Δεν βρέθηκαν ούτε όπλα ούτε εκρηκτικά”, αλλά η αστυνομία συνέλαβε 16 άτομα, για τα οποία θα υπάρξει αργότερα σήμερα ανακοίνωση.

Ανάμεσά τους, σε επιδρομή σε ένα σνακ μπαρ του Μόλενμπεκ-Σεν-Ζαν, γνωστό προπύργιο των τζιχαντιστών, ένα άτομο τραυματίστηκε από αστυνομικούς που πυροβόλησαν όταν το πρόσωπο αυτό έστρεψε το αυτοκίνητό του προς το μέρος τους, σύμφωνα με την εισαγγελία. Ο άνδρας συνελήφθη, αλλά είναι αδύνατο επί του παρόντος να λεχθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ του περιστατικού αυτού και της αντιτρομοκρατικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, κυρίως στις κοινότητες Μόλενμπεκ και Σερμπέκ, όπου πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Η κυκλοφορία ήταν εξαιρετικά περιορισμένη: διακρίνονταν μερικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, ταξί, οχήματα της αστυνομίας και του στρατού. Οι περαστικοί ήταν ελάχιστοι.

Ο στρατός και η αστυνομία παρέμειναν σε επιφυλακή σε στρατηγικά σημεία, όπως η Γκραντ-Πλας των Βρυξελλών, η κατοικία του πρωθυπουργού, το γραφείο του.

Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός

Παρά τους ταχείς ρυθμούς της έρευνας, ο Αμπντεσλάμ είναι άφαντος.
Ο 26χρονος Γάλλος που κατοικεί στο Βέλγιο, είχε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις επιθέσεις στο Παρίσι. Ο αδελφός του Μπραχίμ ανατινάχτηκε μέσα σε εστιατόριο στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου. “Υπ΄αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός” για τον βελγικό Τύπο, ο Αμπνεσλάμ φέρεται να εισήλθε στο Βέλγιο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με δύο άνδρες που λένε ότι τον βοήθησαν.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Μοχάμεντ, σε συνέντευξη χθες στην τηλεόραση, τον κάλεσε να παραδοθεί.

Η γαλλική αστυνομία από την πλευρά της εξέδωσε έκκληση για μαρτυρίες, μαζί με μια φωτογραφία, για να ταυτοποιήσει τον τρίτο καμικάζι της επίθεσης έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ύποπτος πέρασε από τη Λέρο, μαζί με τον δεύτερο καμικάζι που ανατινάχθηκε στο Σταντ ντε Φρανς και πήραν μαζί τον δρόμο των προσφύγων μέσω της Σερβίας.

Μέχρι τώρα, μόνο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων αυτοκτονίας κοντά στο στάδιο έχει ταυτοποιηθεί: είναι ο Χάντφι Μπιλάλ, ένας 20χρονος Γάλλος που κατοικούσε στο Βέλγιο.

Στο Βέλγιο, τρίτος ύποπτος που συνελήφθη κατηγορήθηκε στα τέλη εβδομάδας για τρομοκρατία. Βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του αλλά όχι εκρηκτικά.

Η έρευνα είναι επίσης σε εξέλιξη στην Τουρκία, όπου ένας Βέλγος μαροκινής καταγωγής, ο 26χρονος Αχμαντ Νταμάνι, ύποπτος ότι παρείχε βοήθεια στον εντοπισμό στόχων για τις επιθέσεις στο Παρίσι, συνελήφθη.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε ότι θα μεταβεί στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι (COP 21) που αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου και κάλεσε τους ηγέτες όλων των χωρών να πράξουν το ίδιο για να δείξουν ότι ο κόσμος δεν φοβάται τους “τρομοκράτες”.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ άρχισε σήμερα ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ευρύς συνασπισμός κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Δέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων σήμερα τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, πριν συναντηθεί αύριο με τον Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, μεθαύριο με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και την Πέμπτη με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, η Γαλλία από σήμερα μπορεί να χρησιμοποιεί κατά του ΙΚ το αεροπλανοφόρο της Charles de Gaulle, που έχει καταφθάσει στην ανατολική Μεσόγειο. Ο γαλλικός στρατός θα τριπλασιάσει έτσι την ικανότητα κρούσης του στις επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, τα 26 μαχητικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο αεροπλανοφόρο θα προστεθούν στα 12 αεροσκάφη του που σταθμεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία.

Η Γαλλία, τραυματισμένη, θα αποτίσει φόρο τιμής στους νεκρούς της αυτή την εβδομάδα, με τις πρώτες κηδείες να τελούνται σήμερα, πριν από την εθνική επιμνημόσυνη τελετή που θα γίνει την Παρασκευή.

Πηγή: ΑΜΠΕ