Τρέμει το μέλλον και κυνηγάει κόκκινα δάνεια ο Γ.Στουρνάρας
Τη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πλήττει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και χώρες με – φαινομενικά – εύρωστες οικονομίες.
Γι αυτό και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας προειδοποιεί για τη κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για το μέλλον τους, το οποίο δεν φαντάζει καθόλου ρόδινο. Το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Φαντάζει εντελώς σκοτεινό και αβέβαιο. Γι αυτό και ο διοικητής της ΤτΕ παρακινεί τις τράπεζες να μειώσουν τα κενά που υπάρχουν στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών. Με λίγα λόγια, ζητά από τις τράπεζες να κυνηγήσουν ακόμη πιο σκληρά τους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Νομίζει – ή μάλλον το πιστεύει ακράδαντα – ο Γ.Στουρνάρας, όπως δήλωσε άλλωστε ο ίδιος, ότι με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα δείξουν ότι είναι και πάλι εύρωστες και θα δελεάσουν όσους έχουν ακόμη κάποια χρήματα σε σεντούκια, στρώματα και μαξιλαροθήκες να τα φέρουν στις τράπεζες και να τα καταθέσουν. Έστω τουλάχιστον ένα μικρό τμήμα αυτού του ποσού. Γιατί, λέει ο Γ.Στουρνάρας, αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν υπάρξει οικονομική σταθερότητα στα νοικοκυριά.
Τώρα, ή έτσι νομίζει, ή έτσι θέλει να πιστεύει ο Γ.Στουρνάρας. Γιατί, με όλα όσα γίνονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, με όλες τις εξελίξεις που τρέχουν, το μόνο σίγουρο που βλέπουν οι πολίτες και οι όποιοι απέμειναν μελλοντικοί καταθέτες, είναι η αβεβαιότητα που υπάρχει στις ελληνικές τράπεζες. Και βέβαια η αναλγησία των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες όλο το τελευταίο διάστημα. Για να μην προσθέσει κανείς και τις παρανομίες και παγιδεύσεις των δανειοληπτών από τις τράπεζες όλα τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.
Μάλλον μόνο ο Γ.Στουρνάρας δεν βλέπει τις εντελώς αρνητικές εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα, οι οποίες μάλιστα δεν είναι και καθόλου κρυφές. Τις διαβάζουμε καθημερινά. Και δεν πρόκειται για δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και ενέργειες που γίνονται στο παρασκήνιο, αλλά για εξελίξεις που δημοσιοποιούνται και με τον πιο επίσημο τρόπο.
Ας ξεκινήσουμε από την παραίτηση του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα. Από κει και πέρα, υπάρχει η παραίτηση, όχι ενός και δύο, αλλά επτά στελεχών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής. Επίσης, η «αξιολόγηση» – το ξεκαθάρισμα δηλαδή – των τραπεζικών στελεχών από στελέχη των δανειστών, για να καθαρίσει το τοπίο από τους άχρηστους, τους απατεώνες, τους ανεύθυνους, τους υπεύθυνους για τη κρίση του τραπεζικού συστήματος, αυτούς που μοίραζαν θαλασσοδάνεια, αλλά βεβαίως και αυτούς οι οποίοι είναι έντιμοι και μπορεί να τους χαλάσουν τα σχέδια. Και μετά, έχουμε την αντικατάσταση όλων αυτών των στελεχών με ξένους που θα έρθουν να πάρουν τη θέση τους και, ουσιαστικά, να πάρουν το τιμόνι των ελληνικών τραπεζών. Και βέβαια, να μην ξεχνάμε και το «σενάριο» όπως το αποκάλεσαν, που μελετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, βάσει του οποίου θα μείνουν μόνο δύο συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, από τις μόλις τέσσερις που υπάρχουν σήμερα, και τις οποίες βέβαια θα ελέγχουν ξένοι, με άμεση συνέπεια την εγκαθίδρυση ξένου μονοπωλίου στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και μετά απ’ όλα αυτά – και όσα έρχονται φυσικά – ο Γ.Στουρνάρας πιστεύει ακόμη ότι οι Έλληνες θα βγάλουν από σεντούκια, μπαούλα, στρώματα και μαξιλαροθήκες τα λίγα λεφτουδάκια που του απέμειναν, για να πάνε να τα καταθέσουν στις τράπεζες. Και παραμένι ακόμη διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος…