Τραπεζοκαθίσματα: Έρχεται αυστηρό πακέτο μέτρων

Στην αυστηροποίηση του πλαισίου για τα τραπεζοκαθίσματα προχωρεί ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον δημόσιο χώρο, αλλά και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών σε πλατείες και πεζοδρόμια.

 

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων από μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης, με σκοπό να μπει μια τάξη στο χάος με τα τραπεζοκαθίσματα, είχε προαγγείλει ο Γιάννης Μπουτάρης από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου πριν από περίπου ενάμιση μήνα, μετά από το περιστατικό που συνέβη με τον εντεταλμένο σε θέματα Δημόσιας Τάξης Λευτέρη Κιοσέογλου και τρεις ελεγκτές του δήμου, οι οποίοι κατέληξαν στο αυτόφωρο μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν σε καφέ της Αριστοτέλους.

Οι νέες προτάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης για το καθεστώς ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται στην πόλη διαμορφώθηκαν από τη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Επιχειρηματία, η οποία εποπτεύεται από τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και Ανάπτυξης Χασδάι Καπόν.

Το πακέτο των νέων μέτρων που προωθείται για τα τραπεζοκαθίσματα κατατίθεται προς έγκριση στην αρμόδια επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Ζέρβα.

«Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την προστασία του δημόσιου χώρου, η οποία συνίσταται στη διασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των πεζών στα πεζοδρόμια και στους πεζοδρόμους της πόλης, στην προάσπιση του δικαιώματος για προσπελασιμότητα στα άτομα με αναπηρία, καθώς και στην ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης.

Αυτά θεωρούμε ότι συνιστούν υποχρέωση της δημοτικής αρχής, η οποία λειτουργεί ως ρυθμιστής ανάμεσα στα συμφέροντα των πολιτών-πεζών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των επιχειρηματιών κάθε περιοχής», επισημαίνεται μεταξύ των άλλων στη σχετική εισήγηση που υπογράφεται από τον Χασδάι Καπόν.

 

ΑΝΑΚΛΗΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ

 

Για πρώτη φορά με το νέο πλαίσιο που εισηγείται το οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης, οι καταστηματάρχες που αυθαιρετούν καθ’ υποτροπή θα αντιμετωπίζουν την ποινή της ανάκλησης της άδειας ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μετά από την επιβολή δύο προστίμων.

Μέχρι πρότινος, ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία, ο δήμος Θεσσαλονίκης μετά από την επιβολή δύο προστίμων προχωρούσε στην απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων. Ωστόσο, το μέτρο αυτό έχει κριθεί στην πράξη ότι δεν προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς πολλοί καταστηματάρχες, μόλις αποχωρούν τα συνεργεία του δήμου, δεν διστάζουν να απλώνουν νέα τραπεζοκαθίσματα, με αποτέλεσμα η πόλη να συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας.

 

Πρόταση: Αλλαγή νομοθεσίας ζητά ο Γ. Μπουτάρης

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εμφανίζεται αποφασισμένος να απευθυνθεί για ακόμη μια φορά στα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας να αυστηροποιηθεί και το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει το καθεστώς ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ

 

Η δεύτερη βασική αλλαγή που επέρχεται με τη νέα κανονιστική απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα, την οποία προετοιμάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ότι οι καταστηματάρχες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών, αλλά δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

 

Σε κάθε περίπτωση άδειες για τραπεζοκαθίσματα δεν χορηγούνται σε καταστήματα ή επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε εξόφληση ή σε ρύθμιση κάθε μορφής καθυστερούμενων οφειλών προς τον δήμο.

 

Στο εξής οι καταστηματάρχες που ρύθμισαν τις οφειλές τους, αλλά δεν είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν θα μπορούν να λάβουν άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων Παράλληλα, στο νέο κανονιστικό πλαίσιο, που κατατίθεται σήμερα προς έγκριση στην επιτροπή ποιότητας ζωής, περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες προβλέψεις:

 

Για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων σε κοινόχρηστο χώρο απαιτείται η εκ των προτέρων έκδοση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου από τη δημοτική αρχή. Τυχόν χρήση του κοινοχρήστου χώρου πριν από την έκδοση της προβλεπόμενης άδειας θεωρείται αυθαίρετη.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να κάνουν χρήση κοινόχρηστου χώρου οφείλουν να καταθέσουν αίτηση με πλήρη στοιχεία. Η άδεια χορηγείται με απόφαση δημάρχου ύστερα από την καταβολή του αναλογούντος τέλους.
 

 

3 Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται μεταξύ των υπολοίπων δικαιολογητικών η προσκόμιση σχεδιαγράμματος, στο οποίο να αποτυπώνεται ο υπό κατάληψη χώρος. Το σχεδιάγραμμα αυτό θεωρείται από τον αρμόδιο υπάλληλο της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου.
 

Η άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου είναι ετήσια και λήγει στις 31/12 κάθε χρόνου.
 

Καθιερώνεται άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου μικρής διάρκειας με αποκλειστικό σκοπό την πραγματοποίηση εκδηλώσεων (π.χ. εγκαίνια, βαφτίσεις, κ.ά.). Προϋπόθεση για την έκδοση της συγκεκριμένης άδειας είναι η καταβολή του προβλεπόμενου για τέτοιες δραστηριότητες τέλους.

 

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

Το ζήτημα της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων απασχόλησε ιδιαίτερα το συμβούλιο της πρώτης δημοτικής κοινότητας, στην οποία εξάλλου εντοπίζονται και τα σοβαρότερα προβλήματα, καθώς αυτή περιλαμβάνει τις περιοχές του κέντρου της πόλης.

Η πρώτη δημοτική κοινότητα επεξεργάστηκε επιμέρους προτάσεις για το κέντρο της πόλης, τις οποίες επίσης καταθέτει στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής ποιότητας ζωής.

 

Οι προτάσεις αυτές μεταξύ άλλων προβλέπουν:

 

1 Να μην παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλάτους έως τριών μέτρων ή σε διαπλατύνσεις πεζοδρομίων.

Ο χώρος που παραχωρείται για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια πλάτους άνω των 3,5 μέτρων να μην υπερβαίνει το 35% του συνολικού πλάτους τους.

Στα πεζοδρόμια όπου παραχωρείται χώρος τραπεζοκαθισμάτων να μένει ελεύθερη ζώνη πλάτους ίσου ή μεγαλύτερου των δύο μέτρων.

Η ζώνη όδευσης των τυφλών να παραμένει ελεύθερη, καθώς και τουλάχιστον μισό μέτρο εκατέρωθεν αυτής.

Ειδικά στους πεζόδρομους το 50% του πλάτους τους να παραμένει ως ελεύθερος χώρος για την απρόσκοπτη κίνηση των πεζών. Ακόμη, να παραμένει ελεύθερη μια ζώνη πλάτους 3,5 μέτρων για την κίνηση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Στις πλατείες η επιφάνεια που παραχωρείται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων να μην υπερβαίνει το 15% της συνολικής έκτασής τους. Μάλιστα, η επιφάνεια αυτή να είναι κατανεμημένη αναλογικά στα παρακείμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όταν πρόκειται για συνεχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να υπάρχει ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος 1,5 μέτρου μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων.

Οι βασικές προτάσεις που διατυπώνονται από τον Γιάννη Μπουτάρη κινούνται στους ακόλουθους δύο άξονες:

 

1 Η επιβολή των προστίμων για αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων να μην γίνεται μόνο δύο φορές τον χρόνο, όπως συμβαίνει σήμερα βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και κάθε φορά που θα διαπιστώνεται παράβαση από τον ελεγκτικό μηχανισμό, κατά τον τρόπο με τον οποίο έχουν ρυθμιστεί και οι παραβάσεις του ΚΟΚ.
Το ποσό των προστίμων να μειωθεί, εφόσον η επιβολή τους θα γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

2 Να ανακαλείται η άδεια λειτουργίας απευθείας από τη δημοτική αρχή, χωρίς να χρειάζεται η σχετική γνωμοδότηση από τη διεύθυνση Υγείας, όταν διαπιστώνεται ότι ένα κατάστημα αυθαιρετεί καθ’ υποτροπή ως προς την άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, μετά από τη διαπίστωση τρίτης παράβασης εντός έτους από το ελεγκτικό όργανο.

 

Πηγή: Μακεδονία