Τράπεζες:Ανάσα 3 δισ. από αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου

Μεγάλη κεφαλαιακή «ανάσα» ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ θα δώσει στις τράπεζες η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει συμφωνήσει και αναμένεται να προχωρήσει στη σχετική νομοθετική παρέμβαση τον Σεπτέμβριο. Πρόσθετη κεφαλαιακή «ανάσα» δίνει στις τράπεζες ο συνυπολογισμός των σχεδίων αναδιάρθρωσης των εγχώριων τραπεζών που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αναλυτές, η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα για τον κλάδο καθώς θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής του θέσης δίνοντάς του μεγάλο «αέρα» ενόψει του υπό εξέλιξη πανευρωπαϊκού stress test. Οπως εκτιμούν, η αναγνώριση του φόρου θα ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση κατά 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Ετσι οι τράπεζες είναι πολύ πιθανό να μη χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια λόγω του stress test της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι η Morgan Stanley εκτίμησε, σε ανάλυσή της την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Αν επαληθευτεί η εκτίμηση της Morgan Stanley και παράλληλα η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου, τότε οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν πρακτικά σε μηδενικό επίπεδο (500 εκατ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι ανάλογη νομοθεσία έχουν προωθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το πώς θα αναγνωριστεί ως υποχρέωση του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες ο αναβαλλόμενος φόρος χωρίς ωστόσο η αναγνώριση αυτή να βαρύνει το δημόσιο χρέος. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι υπάρχει τρόπος ώστε και να δοθεί το φορολογικό μπόνους στις τράπεζες και να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Η δεύτερη μεγάλη ανάσα για τις τράπεζες έρχεται από τα σχέδια αναδιάρθρωσης. Τελικά η ΕΚΤ συμφώνησε να συνεκτιμήσει τα κεφαλαιακά οφέλη που θα προκύψουν από τα σχέδια αναδιάρθρωσης στον συνυπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών. Σημειώνεται ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών -Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank- έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν. Συνολικά οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών έχουν δεσμευτεί στην Κομισιόν ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα προχωρήσουν σε μείωση αριθμού καταστημάτων και εργαζομένων στην Ελλάδα, στη μείωση του κόστους λειτουργίας στην Ελλάδα, στη μείωση του κόστους καταθέσεων στην εγχώρια αγορά καθώς και στη βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις. Επίσης, έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις χαρτοφυλακίων μετοχών, ομολόγων κ.ά. καθώς και σε πωλήσεις θυγατρικών που δραστηριοποιούνται σε τομείς εκτός των βασικών τραπεζικών εργασιών όπως ασφαλιστικές εταιρείες, real estate, διαχείριση κεφαλαίων κ.ά. Σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, οι σχετικές ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν σειρά δράσεων οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σταδιακά με ορίζοντα μέχρι και το 2018 και στόχο έχουν να περιορίσουν την εξάρτηση των συστημικών τραπεζών από τη βοήθεια -τόσο σε ρευστότητα όσο και σε κεφάλαια- που απολαμβάνουν από τον δημόσιο τομέα. Οι εγχώριες τράπεζες έχουν δεσμευτεί για τον σταδιακό περιορισμό της υποστήριξης που παρέχουν σε κεφάλαια και ρευστότητα στις τράπεζες που ελέγχουν στο εξωτερικό και παράλληλα θα προχωρήσουν σε επιλεκτικές πωλήσεις τραπεζών που ελέγχουν. Με τις κινήσεις αυτές οι τράπεζες θα δημιουργήσουν πρόσθετο εσωτερικό κεφάλαιο που θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.

 

 

Πηγή: Καθημερινή