Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για την επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ
Aλλάζουν όλα σε ό,τι αφορά τα capital controls μετά την απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο ΦΕΚ. H υπουργική απόφαση αφορά στους περιορισμούς στην ανάληψη και τη μεταφορά κεφαλαίων, ενώ έχουν προηγηθεί και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με το ίδιο θέμα, από τον Ιούλιο 2015.
Ας σημειωθεί ότι χθες ήταν η πρώτη ημέρα χαλάρωσης των capital controls και υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ επέστρεψαν από τα στρώματα και τις θυρίδες αρκετά μετρητά κυρίως όμως στην επαρχία και όχι τόσο στο κέντρο. Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει την επικοινωνία με όλους όσοι πραγματοποίησαν μαζικές αναλήψεις στο διάστημα Οκτωβρίου του 2014 έως και τον Ιούνιο του 2015, οπότε και συντελέσθηκαν τα capital controls. Στόχος είναι η επιστροφή ενός σεβαστού αριθμού καταθέσεων στα γκισέ των τραπεζών.
Ωστόσο οι τράπεζες δεν μπορούν λόγω διεθνών συνθηκών να προσφέρουν υψηλά επιτόκια, γεγονός το οποίο αποτελεί αντικίνητρο για τους καταθέτες, οι οποιοι έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα: το φοροκηνυγητό και το ενδεχόμενο ξαφνικής δέσμευσης του λογαριασμού τους. Το στοιχείο αυτό οδηγεί τους καταθέτες να διατηρούν μεγάλα ποσά στα στρώματα είτε σε θυρίδες. Βεβαίως για τους ίδιους λόγους οι θυρίδες μπορούν να κατασχεθούν, όμως είναι πιο εύκολο να φιλοξενηθούν μετρητά σε θυρίδες συζύγων, τέκνων κ.λπ.
Στην καινούργια υπουργική απόφαση περιλαμβάνονται οι εξής καίριες ρυθμίσεις:
1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Το γεγονός αυτό βοηθάει πολύ κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν μπορούν καθόλου εύκολα να χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα και αναγκάζονται να κάθονται άπαξ την εβδομάδα τουλάχιστον στα γκισέ των τραπεζών, ενώ τούτο θα γίνεται τώρα κάθε δύο εβδομάδες.
2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα κάτι που θα επιστρέψει ρευστότητα στις τράπεζες καθώς όσοι δεν θέλουν να επιστρέψουν μετρητά σε λογαριασμούς τους δίδεται η παραπάνω ευκαιρία να αποπληρώσουν δάνειο χωρίς να απειλείται κατάσχεση του λογριασμού τους.
3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.
Σε αυτά τα κεφάλαια συνυπολογίζονται και όσα κατατέθηκαν στα ATM’s των τραπεζών ως μετρητά ασχέτως, αν οι τράπεζες θα καλέσουν τους καταθέτες να βεβαιώσουν πως είχαν το πόθεν έσχες για την παραπάνω κατάθεση.
4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.
5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS και η ύπαρξη λογαριασμού αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της προβλεπόμενης αποζημίωσης, εφόσον δεν υπάρχει άλλος διαθέσιμος λογαριασμός του οποίου είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι.
6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.