Τρ. Μηταφίδης: Καταγγέλλει πολιτική δίωξη για τους συμβασιούχους
Πολιτική δίωξη βλέπει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» Τριαντάφυλλος Μηταφίδης πίσω από τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου που έχει αρχίσει από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης σε βάρος έξι μελών της οικονομικής επιτροπής για την υπόθεση της μονιμοποίησης 560 συμβασιούχων στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Έξι αιρετοί έχουμε στοχοποιηθεί για την απόφαση να μην ασκηθεί I έφεση κατά της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαίωνε τους συμβασιούχους. Πρόκειται για μία πολιτική δίωξη τόσο με την ευρεία όσο και με τη στενή του όρου έννοια. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταφίδης.
ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό -ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης- ακόμη και το ενδεχόμενο της άσκησης προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια σε βάρος του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάση Καρούντζου.
«Είναι αδιανόητο αιρετοί να κατηγορούμαστε κατά αυτόν τον τρόπο από έναν διορισμένο της κυβέρνησης. Ψάχνουν θύματα, για να συμπληρώσουν τις 5.500 απολύσεις που θέλει η τρόικα.
Εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να δεχτούμε μία αυτοδιοίκηση ευνουχισμένη και κλινικά νεκρή λόγω της μνημονιακής πολιτικής. Υπάρχει μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Τελικά ας διορίζουν και τους δημάρχους», είπε σε αυστηρό ύφος ο κ. Μηταφίδης.
Νωρίτερα ο νομικός σύμβουλος Άδωνις Κουλιούφας είχε κατηγορήσει τον Θανάση Καρούντζο για «υπέρβαση εξουσίας» και «στάση συκοφαντική» έναντι των μελών της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος εξάλλου ζήτησε να ανασταλεί κάθε πειθαρχική δίωξη, μέχρις ότου αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας επί της προσφυγής που κατατέθηκε κατά της απόφασης του Θανάση Καρούντζου να ακυρώσει την απόφαση της οικονομικής επιτροπής να μην ασκηθεί προσφυγή στο εφετείο.
Η δικηγόρος Βούλα Φιριπή επισήμανε ότι η κλήση σε απολογία των έξι είναι νομικά αβάσιμη και αναληθής. «Το δημόσιο, εάν θεωρούσε πως θίγονται τα συμφέροντά του, θα μπορούσε να ασκήσει τριτανακοπή, αλλά δεν το έπραξε. Εξάλλου και ο ίδιος ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης έχει επικυρώσει τη σύσταση προσωποπαγών θέσεων στο δήμο Θεσσαλονίκης για τους συμβασιούχους που δικαιώθηκαν», τόνισε η κυρία Φιριπή.
ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔ
Την υποστήριξή του προς τα έξι μέλη της οικονομικής επιτροπής που εγκαλούνται πειθαρχικά εξέφρασε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου. Το θέμα αυτό, όπως γνωστοποίησε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΕΔ Σωκράτης Φάμελλος, πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, στις 2 Δεκεμβρίου.
Της στάσης της οικονομικής επιτροπής υπεραμύνθηκε με γραπτό μήνυμά του και ο πρόεδρος του οργάνου, αντιδήμαρχος Κινητοποίησης της Κοινωνίας των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Η οικονομική επιτροπή και η αυτοδιοίκηση συνολικότερα βρίσκονται αντιμέτωπες με τη δογματική αντίληψη ότι το δημόσιο συμφέρον μετριέται μόνον ως οικονομικό αποτέλεσμα. Οι συμβασιούχοι βρίσκονταν σε ζωτικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες με τυχόν απομάκρυνση τους θα κατέρρεαν.
Πιστεύω ότι τα διορισμένα στελέχη θα αντιληφθούν εν τέλει το σφάλμα που διέπραξαν», σημείωσε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Παιδείας Ανέστης Τελίδης, ο οποίος επίσης εγκαλείται για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
«Η οικονομική επιτροπή αποφάσισε να μην εφεσιβάλει την πρωτόδικη δικαστική απόφαση που δικαίωνε τους συμβασιούχους έπειτα από σχετική εντολή που έλαβε από το δημοτικό συμβούλιο.
Ας είχαν τα πολιτικά κότσια να παραπέμψουν όλο το δημοτικό συμβούλιο», σχολίασε από την πλευρά της η γραμματέας του οργάνου Γλυκερία Καλφακάκου.
Την υποστήριξή τους προς τα έξι μέλη της οικονομικής επιτροπής (Κωνσταντίνος Ζέρβας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Ανέστης Τελίδης, Γιώργος Αρβανίτης, Μαίρη Ακριτίδου και Στεφάνια Τανιμανίδου) εξέφρασαν χθες ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης Κώστας Ξανθόπουλος και η πρόεδρος του συλλόγου των πρώην συμβασιούχων Αλεξία Μαργαρίτη.
ΤΕΛΟΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ 45
Στο μεταξύ μόλις χθες δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την κατάταξη πρώην συμβασι
ούχων του δήμου Θεσσαλονίκης που δικαιώθηκαν δικαστικά σε προσωποπαγείς θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. «Το ΦΕΚ με αριθμό φύλλου 1555 στη σελίδα 11.007, που αφορά τους συμβασιούχους, υπογράφεται από το γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Αλήθεια ο κ. Καρούντζος δεν ξέρει τι είναι αυτό που υπογράφει;», διερωτήθηκε η κυρία Μαργαρίτη.
Με τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ πάντως μπαίνει οριστικά τέλος στις περιπέτειες μόνον των 45 από τους περίπου 560 συμβασιούχους που δικαιώθηκαν δικαστικά. Πρόκειται αποκλειστικά για αυτούς που προέρχονται από τις κατηγορίες της πανεπιστημιακής και της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, παρότι έχουν στα χέρια τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση, εξαιρέθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το αιτιολογικό ότι η υπόθεσή τους εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 4093/2012, σύμφωνα με τις οποίες απαγορεύονται μέχρι και το 2016 οι προσλήψεις προσωπικού που προέρχεται από τις κατηγορίες της δευτεροβάθμιας και της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Από την πλευρά των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε η κυρία Μαργαρίτη, αναμένεται να αρχίσει ένας νέος αγώνας, ώστε να κλείσουν οι διαδικασίες και για όσους προέρχονται από τις κατηγορίες της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί προσφυγή στο τριμελές συμβούλιο του Αρείου Πάγου με αίτημα να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση προς τη δικαστική απόφαση, που δικαιώνει το σύνολο των 560 συμβασιούχων και όχι μόνον τους σαράντα πέντε.
ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ
Στο μεταξύ οι δικαστικές περιπέτειες για τους πρώην συμβασιούχους του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Παρότι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται κανονικά, έχοντας στα χέρια τους αμετάκλητη δικαστική απόφαση, που αναγνωρίζει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα μπορούν να λαμβάνουν απρόσκοπτα τα δεδουλευμένα τους.
Στο πρόσφατο παρελθόν είχαν προκύψει σοβαρά προβλήματα με την καταβολή της μισθοδοσίας των πρώην συμβασιούχων, καθώς η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου αρνιόταν να εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής που εκδίδονταν από το δήμο. Ο σκόπελος αυτός ξεπεράστηκε έπειτα από προσφυγή των εργαζομένων αυτών στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.
Η δικαστική απόφαση που είχε εκδοθεί κάλυπτε τους πρώην συμβασιούχους μέχρι και τον περασμένο μήνα. Πριν από περίπου μία εβδομάδα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν νέα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ με προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου θα εξακολουθήσουν να πληρώνονται κανονικά.
Πηγή: Μακεδονία