Τούρκος βουλευτής στη Βουλή: Εχουμε άδεια για σεισμογραφικές έρευνες στην Κύπρο

Για μονομερείς ενέργειες κατηγόρησε την Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι η κυπριακή υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη στην Τουρκία, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, Οσμάν Ακίπ Μπακ, μιλώντας σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στην αίθουσα Γερουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

 

«Η Τουρκία δεν προσπαθεί να κάνει καμία διεκδίκηση στην Κύπρο» υποστήριξε ο κ. Μπάκ και συνέχισε:

 

«Αντίθετα στη βόρεια Κύπρο υπάρχει αδειοδοτημένη περιοχή για έρευνες και ο τουρκικός στόλος μόνο στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων που έχει στην περιοχή – στα ανοιχτά της βόρειας Κύπρου – κάνει έρευνες σεισμογραφικής φύσης. Το Barbaros διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες και έχουμε ενημερώσει ότι δεν πρέπει να γίνονται μονομερείς ενέργειες από πλευράς Κύπρου. Ολη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη και οι δύο λαοί αποφασίζουν πως θα χρησιμοποιήσουν τους πόρους».

 

Υποστήριξε δε ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να υπάρξει συμφωνία «για το μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Να υπάρξει σύγκλιση για την οποία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις το 2008 αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία».

 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ήδη αποχωρήσει από την αίθουσα όταν πήρε τον λόγο ο τούρκος βουλευτής, ενώ νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις πρόσφατες παραβιάσεις από την Τουρκία της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

 

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου δημιουργεί ένα ακόμη μέτωπο, μια ακόμη κρίση, σε μια ήδη ταραγμένη περιοχή, τη στιγμή που η Συμμαχία και η διεθνής κοινότητα είναι και πρέπει να είναι επικεντρωμένες στις πολύ σοβαρές κρίσεις» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ.

 

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία τριμερούς συνεργασίας της Ελλλάδας, με την Κύπρο και την Αίγυπτο, τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του Μεσογειακού Διαλόγου, με στόχο όχι μόνο τις συνέργειες στην ενέργεια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία των λαών.

 

Διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, τονίζοντας παράλληλα ότι η προϋποθεση που ετέθη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 για την ένταξη της ΠΓΔΜ και επαναβεβαιώθηκε στις επόμενες συνόδους, εξακολουθεί να ισχύει: Η αναγκαιότητα να προηγηθεί η επίλυση της διαφορας για την ονομασία με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο, στο πλαίσιο της διαδικασιας των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ως προς την Ουκρανία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ισχυρό συμφέρον να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και η κρίση να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, με ανοιχτούς διαύλους προς τη Ρωσία, η οποία πρέπει να γίνει, από μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης. Ως σύμμαχοι θα κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε νέες διαχωριστικές γραμμές στην ευρώπη, υπογράμμισε.

 

Αναφερόμενος στο λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, είπε ότι πρόκειται για μια παγκόσμια τρομοκρατική απειλή που πρέπει ν αντιμετωπιστεί άμεσα, ενώ σημείωσε την ανθρωπιστική κρίση που έχει επιφέρει με τις επιθέσεις του, τις επιπτώσεις της οποίας υφίσταται και η Ελλάδα, δεχόμενη μεγάλη μεταναστευτική πίεση.

 

Η Ελλάδα συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί και ο Μεσογειακός Διάλογος.

 

Στο παρόν περιβάλλον, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε κρισιμότερο από ποτέ τον ρόλο και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας μας στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ουαλίας για τη δημιουργία Σχεδίου Ετοιμότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω απειλές, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί ο Μεσογειακός Διάλογος.