Τους χτυπούν και μας χτυπάνε
Ακόμη πιο σκληρή αναμένεται να γίνει η στάση των τραπεζών απέναντι στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Και ο λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες καθυστερούν να μαζέψουν χρήματα και να κλείσουν τη μαύρη τρύπα των ταμείων τους. Αν βέβαια οι τράπεζες πρότειναν βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες που έχουν κόκκινα δάνεια, λύσεις στις οποίες οι δανειολήπτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν, λύσεις που θα είναι ανάλογες με το μηνιαίο τους εισόδημα, τότε όλοι οι δανειολήπτες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, γιατί κανείς από αυτούς δεν θέλει να χάσει το σπίτι του. Θα μπορούσαν επίσης οι τράπεζες να κάνουν τέτοιον διακανονισμό ώστε να μπορούν και οι δανειολήπτες να αγοράζουν φτηνά τα δάνειά τους και να μην γίνεται αυτό μόνο για τα distress funds. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν γίνεται. Με αποτέλεσμα και καθυστερήσεις να υπάρχουν, αλλά και όλο και περισσότερα δάνεια να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν από τους δανειολήπτες, οι οποίοι πρέπει παράλληλα να πληρώνουν και την υπέρογκη και δυσβάσταχτη φορολογία που έχει φορτώσει σε όλους τους Έλληνες η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησή μας.
Και γι αυτό λόγο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί καθώς οι ελληνικές τράπεζες σημειώνουν πολύ μικρές επιδόσεις στην επίλυση του φαινομένου των κόκκινων δανείων. Γι αυτό και άλλαξε η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης. Για να το ελέγχουν οι δανειστές και να πιέζουν μέσω του ΤΧΣ τις ελληνικές τράπεζες να εισπράξουν περισσότερα από τα κόκκινα δάνεια. Γι αυτό και αναμένονται σκληρά μέτρα κατά των δανειοληπτών το αμέσως επόμενο διάστημα. Βέβαια η πίεση θα πέσει πάλι στους ανώνυμους δανειολήπτες και όχι σε όλους αυτούς τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καναλάρχες και μεγαλοεκδότες που έπαιρναν θαλασσοδάνεια χωρίς καμία απολύτως εγγύηση και είναι ουσιαστικά οι πραγματικοί υπαίτιοι, μαζί με τα στελέχη των κομμάτων και των τραπεζών, για τις τεράστιες μαύρες τρύπες στα ταμεία των τραπεζών.
Αλλά και η ΕΚΤ πιέζει, γιατί κι αυτή πιέζεται με τη σειρά της. Γιατί η αύξηση των κόκκινων δανείων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Και λογικό είναι καθώς, όλες οι τράπεζες μοίραζαν δάνεια τα προηγούμενα χρόνια χωρίς να βλέπουν αν οι δανειολήπτες μπορούν να τα πληρώσουν.
Η κρίση των σχέσεων της Ιταλίας με την ΕΕ έχει ως βάση την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας, ενώ είναι ενδεικτική η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να απαιτήσει από την ιταλική Μonte Paschi να μειώσει σε μια διετία κατά 30% τα κόκκινα δάνειά της – πρωτοβουλία που άσκησε πίεση στο ιταλικό χρηματιστήριο αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, όπως επίσης και στο δικό μας χρηματιστήριο το οποίο έχασε 3,90% στον τραπεζικό του δείκτη.
Πιέζεται πανευρωπαϊκώς λοιπόν η ΕΚΤ από τα κόκκινα δάνεια, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν πρόβλημα να χορηγήσουν δάνεια. Γι αυτό η ΕΚΤ πιέζει το ΤΧΣ, το οποίο πιέζει τις τράπεζες κι αυτές με τη σειρά τους πιέζουν τους δανειολήπτες που προσπαθούν να επιβιώσουν και να μην χάσουν το σπίτι τους.