ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών είναι τα καταλληλότερα σχήματα διοίκησης και διαχείρισης των περιοχών δικτύων NATURA 2000 και οργανώνονται για να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν πόρους προς εκπλήρωση των στόχων τους.
Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (445 από τις 446 περιοχές, δηλαδή 99,78% του συνόλου των περιοχών) με ενιαίο τρόπο, με την ένταξή τους στη χωρική αρμοδιότητα ΦΔΠΠ μέσω της επέκτασης των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων 28 ΦΔΠΠ, είτε με την ίδρυση οκτώ (8) νέων ΦΔΠΠ, για μεγάλες γεωγραφικές ενότητες που μέχρι σήμερα δεν καλύπτονται από τους υφιστάμενους 28 ΦΔΠΠ.
Η χάραξη μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής και πολιτικής, εκκρεμούσε και καιρό και επέσυρε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την χώρα, από την Ε.Ε., επηρεάζοντας όπως είναι φυσικό τους Φορείς Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος σε οργανωτικό, στελεχιακό και χρηματοδοτικό επίπεδο, κάτι το οποίο έπρεπε να σταματήσει.
Όσο για την αντιπολίτευση και την κριτική της, σε ένα νομοσχέδιο που δεν ενδείκνυται για πολιτικούς διαξιφισμούς, ο Ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε πως η ίδια η πραγματικότητα αποδεικνύει πως στο παρελθόν δεν είχε γίνει τίποτα σωστά. «Δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι στην διακυβέρνηση, ούτε το περιβάλλον να προστατέψουν, αντιθέτως έπληξαν το περιβάλλον και τους πολίτες.
«Καλό είναι να κατεβάσουν τους τόνους και να κάνουν μια γόνιμη κριτική και μέσα από αυτή να μπορέσουν να βγουν θετικά συμπεράσματα. Βλέπετε, εξαιτίας των δικών τους πολιτικών, το έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, από το σύνολο της επιφάνειας της χώρας μόνο το 20% θεωρείται ότι είναι για καλλιέργεια, για αγροτική χρήση. Αυτό δεν υπάρχει σε καμιά χώρα στον κόσμο, δηλαδή τί είμαστε, το Θιβέτ; Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα; Η αμέσως μετά από εμάς χώρα σε επιφάνεια για αγροτική χρήση είναι η Ιταλία με 40,5% της συνολικής επιφάνειας της χώρας για καλλιέργεια και είναι μια μεγάλη πυκνοκατοικημένη χώρα και παρόλα αυτά φτάνει το 40,5%.»
Ο βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ χαρακτήρισε, το σχέδιο νόμου ως βασικό συστατικό στην προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας, για να μπορέσουν οι περιοχές να διατηρήσουν και να διαχειριστούν τον φυσικό τους πλούτο και για αυτό η Πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει τον τρόπο λειτουργία τους και να ενισχύσει τους Φορείς Διαχείρισης.
Ακολουθεί σχετικό video: