ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Το σχέδιο νόμου ««Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών» από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμπληρώνει τον νόμο – ραχοκοκαλιά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (ν. 3937/2011), ο οποίος θέσπισε για πρώτη φορά το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών, εντάσσοντας όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας σε ένα ενιαίο πλαίσιο, ορίζοντας το πλαίσιο για τη διοίκηση τους.

Το σχέδιο νόμου καθορίζει πλέον όλες τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των θαλάσσιων περιοχών, μιας και η  θεσμική  κατοχύρωση  των  προστατευόμενων  περιοχών που εκκρεμούσε για χρόνια ολοκληρώνεται και κυρώνεται σχεδόν το 100%, αποφεύγοντας πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Όλες αυτές οι περιοχές εντάσσονται πια σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών, στους οποίους ανατίθενται συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Οι φορείς διαχείρισης επιφορτίζονται με κεντρικό ρόλο στο εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών και όχι μόνον δεν καταργούνται, αλλά ιδρύονται νέοι Φορείς Διαχείρισης για την καλύτερη κάλυψη των περιοχών αυτών.

Ο ειδικός Αγορητής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και τομεάρχης Περιβάλλοντος του Κινήματος Γιώργος Λαζαρίδης τόνισε χαρακτηριστικά: “Η χάραξη μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής εκκρεμούσε για καιρό και επέσυρε πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζοντας όπως είναι φυσικό τους ΦΔΠΠ σε οργανωτικό, στελεχιακό και χρηματοδοτικό επίπεδο, κάτι το οποίο έπρεπε να σταματήσει.

Η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), με στόχο τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και εργασίας, κρίνεται επιτακτική”.

Ακολουθεί σχετικό video: